dolenjska

Mirnčani uspešni na državnem razpisu za vodovod

18.9.2014 | 08:30 | P. K.

Mirnčani uspešni na državnem razpisu za vodovod
Celoten vodovod

Celoten vodovod

Mirna - Občina Mirna je – potem ko je prijavo na razpis oddala prvi dan razpisa, 5. maja štiri sekunde čez polnoč – prejela tudi sklep o prejemu 866.500 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Gradnja na 1,54 milijona evrov ocenjenega vodovoda Zabrdje-Praprotnica se bo tako vendarle lahko začela.

Naložba zajema izgradnjo vodovodnega sistema Zabrdje–Praprotnica, v okviru katerega bo zgrajenih 9132 m cevovodov, črpališče z vrtino Zabrdje, črpališče z vrtino in vodno akumulacijo Praprotnica z vmesnim prečrpavanjem in vodohran Koren s prostornino 200 m3. Za izgradnjo je imela občina že pred prijavo na razpis pridobljeno gradbeno dovoljenje in izbranega izvajalca del, tako da prejemu sklepu sledi podpis pogodbe z izvajalcem in te dni tudi že uvedba v delo. Gradnja vodovoda Zabrdje-Praprotnica se bo tako lahko začela.

Občini Mirna in Trebnje želita tako urediti vodooskrbo na mejnem območju občin, in sicer za naselja in zaselke, ki še nimajo urejene vodooskrbe iz javnega vodovodnega sistema – v občini Mirna so to Praprotnica, Stara gora, Mlada gora in Sela.

„Mislim, da smo lahko presrečni vsi, sploh tisti, ki smo brez vode gor. Tako da je to res izredno vesela novica za nas. Ta projekt je tudi nekaj časa trajal – mislim, da se trudimo že skoraj dve leti in smo zdaj nestrpno čakali kar nekaj mesecev, glede na kriterije, ki so bili. Zdaj je prišel tisti srečen trenutek, da lahko začnemo tisto operativno delo, iz katerega bo tudi razvidno, da se rezultati bližajo. Lahko pa rečem, da se je tudi celotna občinska ekipa zelo izkazala, zelo so se angažirali, posebej še župan. Lahko rečem, da je bil osebno zelo angažiran,“ veselja in pohval ne skriva Vlado Stopar, predsednik iniciativnega odbora za izgradnjo vodovoda.

„Na Občini Mirna smo pripravili izredno dober projekt za vodovod Stara Gora-Praprotnica, ki ni potreboval dopolnitev, zato smo takšen razplet tudi pričakovali. Prebivalci iz tega območja bodo tako do konca prihodnjega leta dobili kakovostno oskrbo s pitno vodo, s čimer bomo med drugim preprečili tudi odseljevanje iz tega območja, izboljšali same življenjske pogoje in kakovost življenja. Povečali pa bomo tudi požarno varnost in pospešili razvoj turizma in gospodarstva,“ je zadovoljen župan Dušan Skerbiš, ki je skupaj s sodelavci občinske uprave prijavo na razpis štiri sekunde čez polnoč tudi oddal.

Prvotni razpis je predvideval razdelitev 32 milijonov evrov, odprt pa je bil do porabe sredstev, zato je bilo ključno, kdaj je bila prijava oddana. Gospodarsko ministrstvo je s sklepom sredstva povečalo na nekaj več kot 72 milijonov evrov, sklep o tem pa objavilo v Uradnem listu RS 29. avgusta 2014.

Zvočni zapisi

Dušan Skerbiš o gradnji novega vodovoda v občini Mirna

Vlado Stopar o zadovoljstvu krajanov

‹ nazaj

Komentarji (3)

18.9.2014OceniJaz 
Alojzij Kastelic ti gradiš z našim denarjem, Skerbiš pa dobi sredstva. To je ta razlika, nesposobnež!
18.9.2014Oceniobčan 
@ Jaz: Skerbiš ni nič posebnega, razlika je ta, da ima dobre ljudi okoli sebe. Kastelic pa si izbira še slabše od sebe.
23.9.2014Ocenitrebanjc 
Ta vodovod gradita občini Trebnje in mirna skupaj, če nebi bilo kastelca nebi nič dobil. Ker so vodovod navezalai na trebanjski vodovod in s tem dobila ekonomsko upravičenost projekta, ter EU sredstva. Polovica vodov je tudi v Trebanjski občini in tudi vodohran. Prispevek Občine Trebnje pa je samo 170.000 €, ker se je Kastelc dobro pogajal. Kastelic pa je dobil na istem razpisu za 6 km obnove cevovoda od Velike loke do Trebnjega. Samo za medije ni zanimivo kar uredijo v Trebnjem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava