dolenjska

FOTO: Novi prostori dnevnega centra v romski vasi Vejar

18.9.2014 | 10:35 | Foto in tekst: J. A.

FOTO: Novi prostori dnevnega centra v romski vasi Vejar
FOTO: Novi prostori dnevnega centra v romski vasi Vejar
FOTO: Novi prostori dnevnega centra v romski vasi Vejar

Vejar, Trebnje - V trebanjski vasi Vejar, kjer živi več kot 300 Romov, so včeraj odprli nove prostore dnevnega centra, ki sicer deluje že pet let. V njem s to etnično manjšino vsak dan delajo v okviru projektov, ki ju trenutno vodita Center za socialno delo Trebnje in Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD). Tri bivalne kontejnerje je kupila trebanjska občina, kar jo je stalo nekaj več kot 30 tisočakov, enega je zagotovil CŠOD.

»Ko pridejo otroci iz šole domov, jim starši ne znajo pomagati pri učenju in nalogah, zato hodijo v ta center, odprt je med 12. in 17. uro,« je pojasnil romski svetnik Matija Hočevar, ki prizna, da po končanem šolanju mladi Romi težko dobijo službe, kar je slabo. Omeni še, da trebanjska občina v Vejarju načrtuje večnamenski objekt, v katerem bodo pod eno streho združili več dejavnosti, tudi vrtec in društvo Romano drom bosta tam, tega se vsi zelo veselijo.

Vodja urada za narodnosti Stane Blauh je svoj nagovor začel z delom misijonarja Pedra Opeke, ki dela z najbolj zapostavljenimi in dosega očitne rezultate. Ocenjuje, da gre za podoben odnos tudi v Trebnjem, kjer sta občina in romska skupnost vzorčni primer dobrega sodelovanja in doseganja ciljev, saj kot je znano, je občina z izdatno pomočjo države v zadnjih letih v romsko naselje pripeljala vso infrastrukturo, tam so odprli tudi romski vrtec. »Matija Hočevar dokazuje, da je romski svetnik najmočnejša vez med lokalno skupnostjo in Romi. Žal takšnih svetnikov po Sloveniji ni veliko in zato drugje tudi ni takih uspehov,« je še rekel Baluh.

‹ nazaj

Galerija (30)

VEJAR004
VEJAR006
VEJAR007
VEJAR008
VEJAR009
VEJAR010
VEJAR011
VEJAR012
VEJAR013
Matija Hočevar
VEJAR018
VEJAR020
VEJAR021
VEJAR023
VEJAR024
VEJAR025
Župan Alojzij Kastelic
VEJAR027
Taja Boštar, moderatorka
Marjeta Ferjan Istanič, ministrtvo za delo
Stane Baluh
VEJAR032
VEJAR034
VEJAR035
Tina Plazar, CSD Tebnje
VEJAR037
VEJAR038
Alenka Kovšca, direktorica CŠOD
VEJAR040
VEJAR041

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava