dolenjska

FOTO: Eko-etno modni romski atelje

19.9.2014 | 10:15 | Besedilo in fotografije: M. Ž.

FOTO: Eko-etno modni romski atelje
FOTO: Eko-etno modni romski atelje
FOTO: Eko-etno modni romski atelje

Novo mesto - V okviru projekta Eko-etno romska moda so včeraj na Rozmanovi ulici 30 v Novem mestu odprli Eko-etno romski atelje in društvene prostore romskega društva Romano Veseli.

Kot pravijo, gre za edinstveno regijsko točko medkulturnega povezovanja, ustvarjalnosti in podjetnosti. Namen projekta, ki ga finančno podpira Finančni mehanizem EGP in skandinavske države, pa tudi novomeška občina, je usposobiti in aktivirati Rome, da bodo lažje vstopali na trg dela. Atelje sta odprla novomeški župan Alojzij Muhič in predsednica društva Romano Veseli Milena Tudija.

Za slogan so si skozi serijo delavnic, ki so jih že pripravili, izbrali Iz tradicije v inovacijo. Tradicionalna romska oblačila bi radi na delavnicah šivanja v ateljeju in v romskih naseljih posodobili v modno kolekcijo za današnji čas, pri čemer jim bosta pomagala Društvo za neodvisno modo, umetnost in oblikovanje Squat ter naravoslovno-tehniška fakulteta.

Kot je povedala Emilija Skrt, vodja projekta, je cilj, da atelje preraste v socialno podjetje, ki bo zaposlovalo Rome in druge tako imenovane ranljive skupine. Poleg etnološke projektu dodajajo tudi ekološko noto, ne le v smislu materialov temveč tudi odnosov: »Etno–romska moda gradi blagovno znamko, ki je naravi, živalim in ljudem prijazna,« je poudarila.

V projektu, ki želi zmanjšati tudi prepad ne Romi in večinskim prebivalstvom, so združeni partnerji: romski društvi Romano veseli in Cigani Nekoč-Romi danes, Zakonski in družinski inštitut ter Zveza ekoloških gibanj Slovenije; pridružena partnerja pa sta Slovenski etnografski muzej in društvo Squat.

Dogodka so se med drugim udeležili sekretarka Sveta romske skupnosti Nataša Horvat, Nataša Žagar iz Urada za narodnosti in predsednik Zveze Umbrella Haris Tahirovič.

Ob tej priložnosti so pripravili še razstavo Podobe iz življenja Romov nekoč in danes.

‹ nazaj

Galerija (22)

atelje01
atelje02
atelje03
atelje05
atelje06
atelje07
atelje08
atelje10
atelje11
atelje12
atelje13
atelje14
atelje15
atelje17
atelje19
atelje22
atelje23
atelje24
atelje25
atelje26
atelje29
atelje31

Komentarji (3)

19.9.2014Ocenikomentator 
Zdaj vem kam bomo šli po kostum za maškare. :)
19.9.2014Ocenistane 
primitivc zahojeni, idiot umazani.
19.9.2014Ocenistane 
to so zelo lepe obleke. polne barv, da ti srce zapoje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava