Izdan sklep o ocenjevanju škode na stvareh po zadnjih poplavah

21.9.2014 | 10:00

Kostanjevica na Krki minuli vikend (Foto: T. J. G.)

Kostanjevica na Krki minuli vikend (Foto: T. J. G.)

Ljubljana - Po zbranih predhodnih ocenah lokalnih skupnosti o škode po zadnjih poplavah kaže, da je škoda višja od 0,3 promile načrtovanih prihodkov državnega proračuna oz. višja od dobrih 2,5 milijona evrov. Zato je Uprava RS za zaščito in reševanje izdala sklep o ocenjevanju škode na stvareh, je pojasnil generalni direktor uprave Darko But.

Natančnega podatka o višini predhodno ocenjene škode But ni želel posredovati, saj bi podatek lahko bil glede na končno oceno škode zavajajoč, je pojasnil.

Glede na izdan sklep bodo škodo na državnih cestah, vodotokih, na kulturni dediščini v gospodarskih in negospodarskih dejavnostih, na zalogah in izpadu dohodka ocenila pristojna ministrstva. Škodo na kmetijskih zemljiščih in na stvareh oz. na stavbah in gradbeno-inženirskih objektih pa bodo ocenile občinske in regijske komisije za ocenjevanje škode.

Sklep o oceni škode v tekoči kmetijski proizvodnji bo izdan predvidoma naslednji teden po pridobitvi dodatnih podatkov s strani kmetijskega ministrstva in Agencije RS za okolje. Ker je tekočo kmetijsko proizvodnjo možno zavarovati za primer poplave, se bo ocenjena škoda v tekoči kmetijski proizvodnji uporabljala kot izhodišče za znižanje zakupnin zemljišč Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, za zmanjšanje plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje oziroma za izvedbo nekaterih ukrepov kmetijske politike, je še pojasnil But.

Zaradi močnega deževja in ob predhodni veliki namočenosti zemlje so konec prejšnjega tedna vzhodni del Slovenije prizadeli poplave in zemeljski plazovi. Ujma je najbolj prizadela Dolenjsko, Posavje in Pomurje ter dele Štajerske in Koroške, pri čemer so nekateri deli Dolenjske in Pomurja bili poplavljeni več dni.

Po prvih zbranih podatkih je ujma največ škode povzročila na stavbah in transportni infrastrukturi. Poleg številnih lokalnih cest so bile prizadete glavne in regionalne ceste. Kot so danes sporočili iz Direkcije RS za ceste, so poplave na omrežju glavnih in regionalnih cest povzročile za dobrih 4,34 milijona evrov škode.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava