Na nedeljo svetniških kandidatov molili za nove duhovne poklice

22.9.2014 | 14:00

Na nedeljo svetniških kandidatov molili za nove duhovne poklice

Novo mesto - Včeraj je bila nedelja svetniških kandidatov ljubljanske metropolije. Praznovanje se je začelo z molitvijo rožnega venca, nato pa s slovesno sv. mašo, ki jo je ob somaševanju škofov in duhovnikov vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Da je letošnje praznovanje potekalo v novomeški stolnici, ni naključje. Posebej je bilo posvečeno spominu na častitljivega Božjega služabnika, skopskega škofa dr. Janeza Frančiška Gnidovca, ki je bil doma iz novomeške škofije – rodil se je 1873 v Velikem Lipovcu v župniji Ajdovec - in se je šolal v Novem mestu.

Zbrani so molili za beatifikacijo svetniških kandidatov ljubljanske metropolije in za nove duhovne poklice. Svetniški kandidati ljubljanske metropolije so: častitljivi Božji služabnik dr. Janez Frančišek Gnidovec, škof v Skopju, znan po svoji osebni svetosti in skromnosti; častitljivi Božji služabnik Friderik Irenej Baraga, predan misijonar med Indijanci v Severni Ameriki in prvi škof škofije Marquette; dr. Anton Strle, profesor dogmatike na ljubljanski Teološki fakulteti, znan po svoji globoki veri in askezi; salezijanec Andrej Majcen, misijonar v Vietnamu in na Kitajskem, »vietnamski Don Bosko«, ter Anton Vovk, preizkušeni ljubljanski nadškof v obdobju komunističnega preganjanja Cerkve v Sloveniji (pred 62 leti so ga zažgali na železniški postaji v Novem mestu).

Na nedeljo svetniških kandidatov molili za nove duhovne poklice

Škof Glavan je na nedeljski slovesni maši sprejel med pripravnike za diakonat in prezbiterat štiri novomeške bogoslovce 5. letnika. To so: Matej Gnidovec iz župnije Žužemberk, Boštjan Gorišek iz župnije Ajdovec, Štefan Hosta iz župnije Šentjernej in Roman Ivanetič iz župnije Semič. S tem so stopili v zadnje leto neposredne priprave na sprejem diakonskega in kasneje mašniškega posvečenja. Poudaril je, da so bili vsi svetniški kandidati navdušeni vzgojitelji, pospeševalci in molivci za nove duhovne poklice, ter da imajo v njih vzvišen zgled predanosti Bogu, ljubezni do ljudi, pridnosti, poštenosti, skromnosti, milosti in odpuščanja, a tudi odločnosti, ko je šlo za pomembne stvari.

Slovesnosti se je poleg množice vernikov iz celotne ljubljanske metropolije udeležilo preko šestdeset duhovnikov, šest škofov, med njimi koprski škof msgr. Bizjak, ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Jamnik ter dva pomožna škofa iz Zagreba, pa tudi apostolski nuncij v Sloveniji, nj. eksc. msgr. dr. Juliusz Janusz.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (10)

22.9.2014Ocenispregledani 
Zopet spregledana Magdalena Gornik z Gore pri Sodražici in Jurij Humar s Primskovega. O njih pa niti omembe ? Pa še kako bi si zaslužula omembo !
22.9.2014Oceniiii 
I tata bi sine. S strani države plačani prispevki in penzion, malo še kakšne sponzorskih pobereš pri mašah, malo šušmarije, plačane kuharce ipd in rotacija po Sloveniji, da se ne preveč zameriš kje. Sanjska služba, ni kaj..
22.9.2014OceniLuci Fer 
Navadni delomrzneži in lahkokruharji. Mi jih plačujemo, oni pa nam obljubljajo raj po naši smrti. Mimogrede pa še zagonijo kakšno milijardo kot na primer MB škofija. Fuj!
22.9.2014Ocenisosed 
ja res je, država daje duhovnikom vse, še malo manjka pa bodo dobili še ornk plače, kuharice so pa v vsakem župnišču kar dve, tako da je ponudba dobrot široka, 5 obrokov na dan, šušmarija pa laufa na polno
23.9.2014OceniLiza 
Vsakemu farju dodeliti vsaj dve ukrajinki, da ne bodo zalezovali dečkov.
23.9.2014OceniEden 
Sploh se ne zavedate velikega pomena duhovništva za nas vse... Če bi kdaj morda stopili tudi v kakšno vaško cerkev oz podeželsko župnišče bi videli, da ni vse tako v rožicah, kot pravite... Le redki duhovniki še imajo gospodinje, povečini so prepuščeni samim sebi in kuharskim knjigam... Odpoved družini in udobju zato, da bi služili drugim, nam... Koliko dobrega storijo duhovniki za nas tudi na drugih področjih... Seveda ne pravim, da so vsi duhovniki že na pol svetniki kot tudi ne, da med njimi ni moč najti dobrih ljudi... Danes je odločitev za duhovništvo zelo težka, fantje, bravo, hvala vam za vaš pogum, hvala, ker hočete vse pustiti in služiti Bogu in ljudem... Vse dobro na poti do oltarja!
23.9.2014OceniAnton 
Če ne bi bilo duhovnikov bi bila Slovenija veliko manjša in tukaj se bi govorilo nemško, italijansko,madžarsko.Kdo je prvi napisal Slo. knjigo?Kdo je Maribor naredil Slovenski?Kdo je ohranjal Slovenski jezik pod Italijani? Kdo?
23.9.2014OceniLizin prjatu 
Tako je Liza, podpiram tvojo pobudo! Ali ste vedeli, da nemški Volkswagen vsaki dve leti ponuja samo duhovnikom nove passate po polovični ceni, nekateri jih dobijo tudi za darilo! Zakaj se o tem ne govori? Kje so novinarji, da bi razkrinkali te ubožce?
23.9.2014Ocenikiki 
Lucifer, potrebno se najti nekoga, ki bo spisal peticijo in omejil to šušmarijo, saj so vsi duhovniki zelo premožni in živijo kot graščaki na svojih posestvih!
23.9.2014Ocenidolenc' 123 
@kiki Ko bi le tko živel, kakor graščaki, pa ne ... Se strinjam z Eden(om).

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava