avto moto

Žagar upravičil vlogo favorita, dirko v Krškem odpovedali 

22.9.2014 | 18:45 | Mitja Pungarčič
Foto: Sašo Ključarič/fotokljucaric.net

Žagar upravičil vlogo favorita, dirko v Krškem odpovedali 

Lonig, Krško - Sobotna dirka SGP Challenge v italijanskem Lonigu je dala odgovor, kateri trije vozniki bodo v naslednjem letu vozili v seriji Grand Prix kot stalni vozniki. Naš predstavnik med elito SGP, Matej Žagar, je kljub temu, da v svetovnem prvenstvu zaseda odlično peto mesto in se mu nasmiha celo medalja, dirko vzel zelo resno in odgovorno, ter s takšnim pristopom tudi slavil zmago.

Drugo mesto je pripadlo devetindvajsetletnemu Avstralcu Jasonu Doylu, tretji pa je bil Britanec Chris Harris.

V Serijo SGP pa se je s četrtim mestom in ob dejstvu, da je Žagar že tako rekoč zabetoniran med prvo osmerico, uspelo uvrstiti tudi mlademu Poljaku Macieju Janowskemu.

Žagarjeva odločitev na začetku sezone, ko je v prvih dirkah serije Speedway Grand Prix še ni bil prepričan, da bo končal med prvo osmerico, je prinesla kar nekaj dodatnih skrbi in seveda tudi dirk. Kot je dejal sam, je kvalifikacijski ciklus še nekoliko bolj naporen in nepredvidljiv kot sama serija SGP, saj so sanje vseh voznikov, da postanejo člani elitne petnajsterice serije SGP.

In prav zaradi tega dejstva, so kvalifikacije, vključno z Challengom, ki je finalna dirka, še toliko bolj naporne. Challenge je primerjal s Serijo Grand Prix, je dejal, in dodal, da v kvalifikacijskih dirkah, še posebej pa v finalni, vsak med tekmovalci poskuša dati svoj maksimum in se kvalificirati v serijo za naslednje leto. Prav zaradi tega gre marsikateri tekmovalec tudi preko svojih zmožnosti, kar odpira precej več možnosti za nepredvidene trenutke in riziko poškodb se s tem zelo poveča.

Kot smo videli v Lonigu, je imel še kako prav, saj je bilo kar nekaj padcev prav zaradi velike želje sicer odlično tehnično podkovanih voznikov. Prav zaradi tega je imel pomisleke, ali sploh nastopiti na tej dirki, saj ima mesto med prvo osmerico tako rekoč zagotovljeno. A na žalost so tu tudi pravila, ki so narejena tako, da ko enkrat začneš z kvalifikacijskim ciklusom in nekje na vmes izstopiš,  sledijo sankcije, ki pa si jih Žagar ni ne smel ne mogel privoščiti.

Za razliko od ostalih pa je vseeno na tej dirki nastopil precej bolj neobremenjen kot ostali udeleženci. V rednem delu je tako klonil le dvakrat in sicer proti prav tako enemu od dirke Dancu Kildemandu in nekoliko presenetljivo proti domačinu Covattiu. In vendar je kljub tema dvema oddanima točkama rednega dela Žagar dokazal, da ni naključje, da se nahaja v seriji Grand Prix na odličnem petem mestu in je še vedno v boju za eno od medalj. Kot je pozneje pokazala dirka, je prav Kildemand, ki ima za sabo precej dobro sezono, v tej svoji želji in vnemi kot se reče pregorel.

V svojih zadnjih dveh vožnjah je namreč povzročil padce sotekmovalcev in bil zato obakrat diskvalificiran in sanj o prvi trojici je bilo s tem konec. Prav tako je domači voznik Covatti v svoji zadnji vožnji klonil pod pritiskom in s tem zapravil lepo priložnost za naše sosede, da po dolgih letih dobijo zopet Grand prix voznika.Sicer bi to bilo eno od večjih presenečenj, a na žalost italijanskih ljubiteljev spidveja, je pač klonil pod pritiskom.

Na dirki pa sta odlično delovala tudi Avstralec Doyle in Britanec Harris. Predvsem slednjemu je to bila ena od boljših predstav zadnjih nekaj let, sigurno pa najboljša letos. Zraven Žagarja je bil Harris na tej dirki tudi edini redni voznik serije SGP letošnje sezone, a mu tam še z daleč ne kaže tako dobro kot Žagarju.

Ljubljančan je včeraj tekmecem dokazal, da so bila vsa predvidevanja in kalkulacije ostalih zaman in, da je dejansko s to zmago potrdil svojo dobro formo in vlogo trenutno najviše postavljenega tekmovalca in je povsem upravičil vlogo prvega favorita te dirke. Zanj je to verjetno še večja spodbuda in nekako bo moral prenesti te dobre občutke tudi na preostali dve dirki serije SGP. Predvsem bi bilo pomembno, da bo dosegel to mirnost in zbranost, ter dobre štarte, ki jih je pokazal v Lonigu.

Skratka, priložnost za vrhunski dosežek je na dosegu, a kot opozarjajo nekateri poznavalci, bo moral zraven športne sreče, več pozornosti posvetiti svoji psihični pripravi na zadnji dve dirki in s tem tudi štartom in nekoliko manj eksperimentiranja z svojimi agregati in nastavitvami.

Po dirki je v svojih izjavah lepo povedal, da na tej dirki celo ni nastopil s svojimi najboljšimi motorji, a je bil rezultat ob dobri psihološki pripravi odličen. Z enakim pristopom tudi sami verjamemo, da bo katera od kolajn prav lahko končala v njegovih vitrinah, kar bi bil izjemen dosežek tako zanj, vsekakor pa tudi za slovenski moto šport.

http://www.fotokljucaric.net/index.php/speedway/2014/event/FIMSGPFinalLonigo2092014

V krškem odpadla dirka pokalnega prvenstva ekip

V nedeljo bi po koledarju morala biti na sporedu dirka pokalnega prvenstva ekip med Slovenijo in Slovaško. Po uradni objavi AMD Krško je dirka prestavljena, saj naj bi Slovaška ekipa imela problem sestaviti ekipo zaradi obveznosti svojih tekmovalcev na nekaterih drugih dirkah.

Po tej objavi pa se je v spidvejskih krogih dvignilo kar nekaj prahu, saj so se stvari nekoliko zapletle, ker so Slovaki protestirali zaradi objave razloga odpovedi. V nekem trenutku so celo trdili, da oni nimajo problem s sestavo ekipe, ter da za odpoved dirke niso vzrok oni temveč je vzrok v organizatorju dirke,  AMD Krško.

Ko smo glede na nekatere proteste Slovakov raziskovali, kaj je dejanski problem odpovedi, so se najprej funkcionarji AMD Krško zavili v molk in pojavljale so se različne govorice, ki pa jih ni nihče hotel ne potrditi ne zanikati. Komentarja tega zapleta nista želela komentirati ne Izak Šantej ne Gregor Arnšek, je pa zadevo na koncu pojasnil Milan Praznik in potrdil, da je bil problem res v sestavi ekipe Slovaške, in da tudi objavljen rezervni termin najverjetneje tudi ne bo prišel v poštev, saj sovpada z rezervnim terminom češkega mladinskega prvenstva, na katerem sodelujejo tudi tekmovalci Slovaške.

Ko bo znan novi termin ekipne dirke bodo to tudi posredovali. Tako bodo gledalci vseeno prišli na svoj račun, in letos kljub kar nekaj odpovedim, ki jim je botrovalo vreme v Krškem videli še dve dirki. Za prestavljeno dirko skupnega državnega prvenstva Slovenije in Hrvaške je termin tako znan. Dirka bo 19. oktobra, za ekipno dirko pa na termin še čakamo.

‹ nazaj

Galerija (7)

Žagar upravičil vlogo favorita, dirko v Krškem odpovedali 
Žagar upravičil vlogo favorita, dirko v Krškem odpovedali 
Žagar upravičil vlogo favorita, dirko v Krškem odpovedali 
Žagar upravičil vlogo favorita, dirko v Krškem odpovedali 
Žagar upravičil vlogo favorita, dirko v Krškem odpovedali 
Žagar upravičil vlogo favorita, dirko v Krškem odpovedali 
Žagar upravičil vlogo favorita, dirko v Krškem odpovedali 

Komentarji (7)

22.9.2014Ocenikrajan 
Krčani, pravzaprav nekateri v klubu so seratorji, da jim ni para.
23.9.2014Ocenileskovčan 
krčan prou maš seratorji ku zdravjo taku svoje komplekse. pobom nej kej prskrbijo
23.9.2014Ocenifan 
Krčani so nam omogočili ogled dirk na navišjem nivoju, pa se lahko bunimo kolk hočemo. Za naslednje leto se spet obeta GP v Krškem. Da pa ni vse tako kot bi lahko bilo, pa vemo vsi.
23.9.2014Ocenifan2 
To, da ni tako kot bi moralo biti traja že več kot 10 let ...
24.9.2014Ocenioto 
krčani so nam omogočli grand prix? omogoču ga je Vehovar kr je Olsona na jago vozu!!! devet grand prixov pa uradno zmer sam minus na minus... le kam je dnar zginjal po vsakem grand prixu se vprašte ljudje božji.
24.9.2014Ocenilizika 
u privat žepe posvečenih hehe
24.9.2014Ocenipoznavalec 
Morali bi se zamislit v društvu AMD Krško,20 let nobenih uspehov,kdo je odgovoren za to vozniki,obiskovalci,... odpravni odbor?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava