dolenjska

Na petelinjadi na Polzeli tekli tudi šentjernejski petelini

23.9.2014 | 13:30 | L. M., foto: Stane Bregar

Na petelinjadi na Polzeli tekli tudi šentjernejski petelini

Polzela, Šentjernej - Turistično društvo Polzela je v sodelovanju s šentjernejskim Društvom Gallus Bartholomaeus ob njihovem občinskem prazniku že desetič zapovrstjo organiziralo neuradno državno prvenstvo v petelinjih dirkah.

Na Polzeli se je na 12 metrov dolgi progi pomerilo 16 najhitrejših petelinov. Zmagal je petelin Hitri s tekmovalcem Borisom Turkom iz Polzele, drugo mesto je pritekel petelin Francelj s Stanetom Bregarjem st. iz Šentjerneja, na tretje mesto se je uvrstil petelin Kiki in njegov trener Brane Jelen iz Andraža. Vsi zmagovalni petelini so bili pasme Šentjernejski petelin Gallus Barholomaeus.

Kljub večjim pričakovanjem je šentjernejska ekipa po napetih bojih zadovoljna z dobrimi uvrstitvami šentjernejskih petelinov. Kot pravi predsednik društva Gallus Bartholomaeus Stane Bregar, sta odlična organizacija in izvedba tekmovanja prizadevnih domačinov s Polzele porok za nadaljevanje prirejanja petelinji dirk.

Sicer pa atraktivno tekmovanje v petelinjih dirkah šentjernejsko društvo izvaja v sklopu promocijskih aktivnosti pri uveljavitvi nove pasme šentjernejskega petelina. Pasmo oblikujejo v sodelovanju s strokovnjaki z biotehniške fakultete, Centra biotehnike in turizma – Kmetijske šole Grm iz Novega mesta in zasebnih rejcev, kjer se izvaja selekcijsko delo. Pasma šentjernejski petelin je že oblikovana. Pridobljena je mesno-nesna pasma kokoši, proste reje z dobrimi proizvodnimi-nesnimi lastnostmi. Poleg izrazitih značilnih fenotipskih lastnosti pasmo dopolnjuje tudi temperament živali, kar je predpogoj za učinkovito nadaljevanje petelinjega rodu.

V društvu bodo še naprej skrbeli za promocijo nove pasme kot tudi občine Šentjernej, katere naj bolj prepoznaven atribut in simbol je prav petelin.

‹ nazaj

Galerija (19)

PETELINI01
PETELINI02
PETELINI03
PETELINI04
PETELINI05
PETELINI06
PETELINI07
PETELINI08
PETELINI09
PETELINI10
PETELINI11
PETELINI12
PETELINI13
PETELINI14
PETELINI15
PETELINI16
PETELINI17
PETELINI18
PETELINI19

Komentarji (2)

23.9.2014Ocenipetelinček 
Nekako se mi ne zdi pošteno, da je organizator petelinjade tudi tekmovalec in navsezadnje celo osvoji drugo mesto. Če bo tako Stane Bregar delal še v sodelovanju z Viko Rangus, potem vemo, da šentjernejčane čaka le korupcija. Franc H. je boljša izbira v tem primeru!
23.9.2014Oceniselekcijia 
Res je, da predsednik društva Gallus Bartolomaus Stane Bregar od leta 1998 okar poteka promocijska PETELINJDA, pa tudi na letošnji - nikoli ni bil tekmovalec. Res pa je, da je njegov oče Stane st. ob vsega začeta rejec matične jate Šentjernejskih petelinov. V vseh 17. letih odkar Petelinjada poteka pa je njegov petelin Francelj na zmagovalnih stopničkah stal vsaj dvakrat, kar je potrditev dobrega rejskega dela, Zgornji KOMENTATORi petelinček, ne mešaj jabolk in hrušk. PETELINJADA NI POLITIKA temveč promocija novonastale pasme Šentjernejskega petelina in Občine Šentjernej. Dobrodošel pri soustvarjanju pozitivne klime v prostoru, sicer ne zadostiš strogim selekcijskim standardom :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava