dolenjska

Samo Hudoklin: "Vrnimo občanom nasmeh na obraz!"

24.9.2014 | 07:40 | Besedilo in foto: L. Markelj

Samo Hudoklin.

Samo Hudoklin.

Šentjernej - Med štirimi kandidati za župana občine Šentjernej je tudi Samo Hudoklin, 41-letni Šentjernejčan, po poklicu univ. dipl. ing. agronomije, zaposlen kot svetovalec za vinarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. Kandidira na Listi Civilna iniciativa Glas ljudstva, v kateri menijo, da občina potrebuje spremembe.

Andrej Mikec, Samo Hodoklin, Simon Kajtna in Samo Kečkeš.

Andrej Mikec, Samo Hodoklin, Simon Kajtna in Samo Kečkeš.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Hudoklin, je Civilna iniciativa vzklila iz potreb občanov po večjem udejstvovanju v lokalnem okolju in želji po enakomernem razvoju občine, konkretno se je vse začelo pri iskanju rešitev zmanjšanja komunalnega prispevka, ki bi po prvotnih namerah sedanjega občinskega vodstva finančno močno obremenil občane. Znižanje prispevka, povprečno za 58 odstotkov, jim je uspelo skupaj z opozicijskimi svetniki v sedanjem občinskem svetu, na kar so zelo ponosni. »A ker pred seboj vidimo še številne naloge, zato smo se odločili kandidirati s svojo listo in z mano kot kandidatom za župana,« pravi Hudoklin in poudari, da mora biti občina resnično servis občanom, katerih mnenja bodo upoštevali , pomembne odločitve pa bodo sprejemali skupaj. Zato načrtuje zbore občanov, javne tribune, odprta vrata župana itd.

»Čaka nas težka naloga, česar se dobro zavedamo, a smo jo pripravljeni sprejeti. Trdno smo prepričani, da nam bo skupaj z občani uspelo,« pravi kandidat za župana Samo Hudoklin, ki je prepričan, da se vsak župan v dveh mandatih lahko dokaže. Ker sedanji župan Franc Hudoklin vodi občino že pet mandatov, Samo Hudoklin meni, da je skrajni čas, da v šentjernejski dolini zapiha nov veter.

»Upravljanje občine moramo narediti bolj učinkovito, transparentno, pošteno, občino pa predvsem prijazno ljudem,« pravi Samo Hudoklin, ki namerava župansko funkcijo opravljati profesionalno, saj »če se nekaj lotim, se to stoodstotno. Ne maram polovičarstva.« Prisega na povezovanje in konstruktivno delo v občinskem svetu in meni, da koalicija ni nujna, saj dobri projekti za skupno dobro morajo dobiti podporo tudi brez takih zavez.

Samo Hudoklin: "Vrnimo občanom nasmeh na obraz!"

Hudoklin pravi, da bo seveda najprej potrebno narediti temeljito analizo dela občinske uprave in financ, nato pa zastaviti prioritete. Nikakor ne misli obljubljati nemogočega, saj je realen človek, gotovo pa bo treba nadaljevati s komunalno opremljenostjo celotne občine, pri čemer morajo biti vse dajatve za občane čim nižje in čim bolj enake, med prednostnimi nalogami pa vidi zgraditev novega vrtca v Šentjerneju. »Seveda ne bo šlo brez zdravega gospodarstva, ki je motor vsega razvoja, zato je treba gospodarstvenikom omogočiti nakup javnih zemljišč po nižjih cenah in jim iti naproti pri komunalnem prispevku. Zavzemali se bomo tudi za čim nižje dajatve za kmetije,« pravi Samo Hudoklin in omenja še zagon turizma z ustanovitvijo turistično-informacijskega centra, zagotovitev prostora za mlade, boljšo infrastrukturo za športne klube, itd. Ker je občina, kot je slišati, zelo zadolžena, vidi možnosti razvoja v pridobivanju nepovratnih evropskih sredstev, pri čemer bodo pomagali tudi občanom.

Andrej Mikec, Samo Hudoklin in Simon Kajtna.

Andrej Mikec, Samo Hudoklin in Simon Kajtna.

Lista CI Glas ljudstva ponuja 17 kandidatov za občinske svetnike. To so: Samo Hudoklin, Mojca Lampe Kajtna, Andrej Mikec, Petra Blatnik, Samo Kečkeš, Vesna Bregar, Goran Kranjc, Jožica Krhin Martinčič, Jože Simončič, Jure Grubar, Janja Lokovšek, Tugomir Androja, Milena Cekuta, Sandi Vovk, Peter Durjava, Alenka Zagorc in Andrej Jenškovec.

Lista Civilna iniciativa Glas ljudstva je nestrankarska lista, ki združuje člane ne glede na njihovo ideološko ali svetovno nazorsko prepričanje. »Nismo ne levi ne desni, zbrani smo z vseh vetrov, z različnih področij dela in tudi iz različnih koncev občine. Skupna usmeritev nam je transparentno delovanje občinske uprave in visoke etične in moralne vrednote, » pravi predlagatelj liste, akad. slikar Simon Kajtna. Zato so vsi člani liste podpisali izjave o nepreklicnem odstopu z vseh funkcij v občini, če bi prišlo do nespoštovanja vrednot in etičnih norm, ki jih zastopajo in pravijo, da bi bili v tem radi vzor tudi politikom na državnem nivoju.

Samo Hudoklin: "Vrnimo občanom nasmeh na obraz!"

Kajtna je navdušen, koliko sposobnih ljudi ima občina, z dobrimi idejami razvoja tako na področju turizma, kmetijstva, gospodarstva itd., le dati jim je treba možnost, da jih povedo in da se jim prisluhne. Kot pravi Samo Kečkeš z liste, je prednost njihovih kandidatov za občinske svetnike, da gredo v politično zgodbo neobremenjeni, »brez masla na glavi, saj nobeden ni bil do sedaj občinski svetnik.« Prav prisostvovanje na občinskih sejah v zadnjem mandatu je menda mnoge spodbudilo za vključevanje v CI, »saj so bile seje pravi pogrom demokracije,« ocenjuje Kajtna. Da mora biti lista »živa« in da mora res prisluhniti vsem občanom pri uresničevanju njihovih želja in potreb, je poudaril tudi Andrej Mikec.

Novinarko konferenco je vodil član CI Glas ljudstva Sebastijan Podobnik.

‹ nazaj

Komentarji (89)

24.9.2014Ocenibutec&butec 
Zgleda humorist.
24.9.2014Ocenipatjalen 
Edini pravi kandidat za župana in tudi lista je močna zasedba. Najboljše pa je to, da so prav vsi s Samotom vred, politično neobremenjeni.
24.9.2014Ocenipa ja de.. 
Taprav o predavanju in finančni poštenosti .Njegova predavanja in ocenjevanja poštena in vsa na črno.
24.9.2014Oceniopazovalec 
In kaj tako smešnega naj bi bilo, da bi ljudem vrnili nasmeh na obraze?A ja, mislite da se bodo smejali novemu županu? Ja, kot pravi pa ja de..najbrž se bo čemu smejat...
24.9.2014OceniKonjerejec 
Končno zasedba, ki daje upanje za izhod iz tega enoumja, ki ga doživljamo sedaj !
24.9.2014Ocenita rdeč 
če ne drugega so vsaj pismeni, napram našim, ki za za volitve ne znajo niti obrazca izpolniti, kljub temu da so vseskozi zraven. Me je kar sram kašne mamo v stranki. Bravo CI, sem SD -jevc in bom volil za vas !
24.9.2014OceniTugomir 
Bravo Samo - upam da boš zmagal in da bomo lahko zopet ponosni, ker živimo v šentjernejski občini. Občane pa pozivam naj na volitvah kaznujejo tiste, ki bi radi v nedogled greli svoje ritke na toplih občinskih stolčkih ter tudi tiste, ki v cilju izključno lastnih koristi skačejo iz stranke v stranko. Lep dan vsem skupaj. Tugomir
24.9.2014Ocenidreamteam 
Samo, dekleta in fantje iz CI! Ste pravi dream team! Vem, da boste zmagali in vem, da boste opravičili zaupanje volilcev.
24.9.2014Ocenišentjernejčanka 
Tudi sama osebno menim, da je tale Civilna iniciativa nekaj najboljšega doslej v Šentjerneju. Izkazali so se, pa sploh nobeden od njih ni še bil v svetniških vodah.Medtem ko so svetniki delali v škodo ljudi, so oni delali za nas in postregli z lepimi rezultati. Zato bom sama volila za njih, ker si zaslužijo. Uspešno delo bi moralo biti vedno nagrajeno in obratno, seveda. Lp
24.9.2014OceniNasmejan 
Samo tako nasmejanega župana te želimo gledat cel mandat!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava