kultura

Molčeči hrasti in zgovorni sarkofag

24.9.2014 | 13:30 | M. L.

Petar Paopijač: Kaj nam sporoča voda v Sarkofagu. (Foto: M. L.)rkofag. (Foto: M. L.)

Petar Paopijač: Kaj nam sporoča voda v Sarkofagu. (Foto: M. L.)rkofag. (Foto: M. L.)

Žiga Popijač. (Foto: M. L.)

Žiga Popijač. (Foto: M. L.)

Popijačeva skulptura na dvorišču Galerije Božidar Jakac. (Foto: M. L.)

Popijačeva skulptura na dvorišču Galerije Božidar Jakac. (Foto: M. L.)

Kostanjevica na Krki - Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki je pred petkovo otvoritvijo prenovljenega Grafičnega kabineta Bogdana Borčiča nedavno v svoj lapidarij povabila hrvaškega kiparja Petra Popijača. Vabilo je nekaj časa ostalo brez odmeva in direktor Galerije Bojan Božič je že ugibal, ali se Popijač morda ne želi pojaviti v tukajšnjem razstavišču. Dvomi so bili odveč. Umetnik iz Risvice pri Kumrovcu je namreč ves tisti čas že snoval svojo razstavo Žerjavica, ki so jo potem v kostanjeviški galeriji odprli, kot rečeno, in je na ogled še do 3. novembra.

»Popijač pripada mlajši generaciji hrvaških likovnih ustvarjalcev in v Galeriji smo ga začeli v okviru rednih dejavnosti spremljati še kot študentka zagrebške Akademije likovnih umetnosti, ko je nase opozoril že med študijem, saj je leta 2011 za izvedeno delo Zid govori poleg prve nagrade akademije prejel še priznanje Univerze v Zagrebu, ter pozneje na številnih samostojnih razstavah na Hrvaškem,« pojasnjuje višji kustos Goran Milovanović, ki je umetnika predstavil tudi na otvoritvi.

Zaradi hrastovega lesa, ki ga je Popijač uporabil za skulpture, so Kostanjevičani vede in tudi nevede sprejeli razstavo s precejšnjim zanimanjem. Tudi v kostanjeviški bližnji okolici, v Krakovskem gozdu, namreč rastejo hrasti. Pri čemer je hrastovina, ki jo je s seboj pripeljal Popijač, naravnost veličastna – za tistega, ki je to pač pripravljen tako razumeti. Počrneli hrast, ki je uporabil umetnik, je namreč dolga stoletja ležal globoko v zamočvirjeni hrvaški zemlji, dokler ga niso izkopali pri regulaciji reke Bednje. In še nekaj je: ta hrast je postal malodane kot družinski totem, saj nanj prisega kot kipar tudi Petrov oče Žiga Popijač, priznani kipar samouk.

Če hrastov les kljub omenjenim posebnostim in podrobnostim ne izpade kot nekaj posebnega, pa gotovo prinaša neobičajno sporočilo naslednja v vrsti snovi, ki jih je v Žerjavico vključil Petar Popijač - voda. To je snov, ki predstavlja sanje, a obenem tudi nočno moro Kostanjevice. Prav z vodo je umetnik zaznamoval zadnji prostor svoje tokratne razstave in to postavitev imenoval Sarkofag. V odsluženo zamrzovalno skrinjo je položil zvočnik in vanjo postavil veliko plastično vrečo, napolnjeno z vodo in na vrhu zavezano. »Da, voda. Spravili smo jo v vrečo. Toda voda razmišlja tako: 'Vi me kar poskusite ujeti, jaz pa bom naredila po svoje.'« je komentiral svoj Sarkofag.

Tako je umetnik Petar Popijač izpovedal srhljivo resnico. Namreč: le nekaj ur po tistem, ko je zvečer na otvoritvi razstave zadnji obiskovalec zapustil galerijo, in Popijačevo vodo Sarkofaga, je narasla voda Krke silovito poplavila Kostanjevico.

‹ nazaj

Galerija (18)

IMG x1 (10)
IMG x1 (12)
IMG x1 (15)
IMG x1 (18)
IMG x1 (2)
IMG x1 (24)
IMG x1 (26)
IMG x1 (27)
IMG x1 (28)
IMG x1 (29)
IMG x1 (30)
IMG x1 (33)
IMG x1 (34)
IMG x1 (37)
IMG x1 (38)
IMG x1 (7)
IMG x1 (8)
IMG x1 (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava