kočevsko-ribniško

Na kočevski gimnaziji so letos »dosegli dno«

25.9.2014 | 18:00 | M. L.-S.

Za izvedbo novega izbirnega predmeta se je kočevska gimnazija povezala z ribniškim Rokodelskim centrom. (Foto: M. L.-S.)

Za izvedbo novega izbirnega predmeta se je kočevska gimnazija povezala z ribniškim Rokodelskim centrom. (Foto: M. L.-S.)

Zaradi krize in številčno najmanjše generacije otrok na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje letos beležijo najmanjši vpis dijakov v vsej zgodovini šole. »Letos smo dosegli dno. Prihodnje leto bo že bolje,« pravi ravnateljica Meta Kamšek.

Po letu 2000 se je namreč padanje rojstev ustavilo, na šoli pa so tudi že storili pomemben korak, da bi se prihodnje leto odločilo več mladih za vpis na njihovo šolo.

»Kriza sporoča, da ima človek lahko tudi doktorat, pa je brez službe. Posledica tega je beg iz gimnazije,« pravi o vzroku, ki je ob tem, da se je letos na srednje šole vpisala številčno najmanjša generacija slovenskih otrok, botroval temu, da imajo na kočevski gimnaziji v letošnjem šolskem letu najnižje število dijakov v vsej zgodovini obstoja šole.

Na šoli imajo 362 dijakov, kar je kar 60 manj kot lani, pri čemur pa upad beležijo le pri gimnazijcih. »Že več let imamo po dva oddelka prvih letnikov gimnazije, vendar sta bila do sedaj vedno polna. Letos pa imamo v dveh oddelkih prvega letnika le 36 dijakov,« pravi Kamškova. V vseh štirih letnikih imajo skupaj 236 dijakov, 126, kar je toliko kot lani, jih je na srednji šoli, računajo pa še na 36 dijakov maturitetnega tečaja.

»Ne moremo si dovoliti umetniške gimnazije, ker za to potrebujemo 28 dijakov, zato smo iskali rešitev v odprtem kurikulumu z novim dodatnim izbirnim predmetom,« pravi Kamškova o iskanju rešitev, da bi pritegnili večje število dijakov. Osnovni predmetnik, ki si ga je zastavila kočevska gimnazija leta 1991, je namreč bolj naravosloven, sedaj pa, kot pravi Kamškova, spet prihaja nazaj obdobje umetnosti.

»Pokazalo se je, da mladi potrebujejo več umetniških predmetov,« pravi o odločitvi o uvedbi likovnega snovanja kot novega izbirnega predmeta z obsegu 210 pedagoških ur, za izvedbo katerega pa so se povezali z Rokodelskim centrom Ribnica oziroma njihovo likovno šolo Lice, ki ima za to prostor, opremo, kot usposobljene predavatelje.

Učni načrt Likovnega snovanja vsebuje: risanje, slikanje, kiparstvo, arhitekturo in grafično oblikovanje in bo kot takšen, kot pravi nosilec predmeta slikar Sašo Koprivec, osnova za veliko širšo paleto poklicev kot so samo slikarji in kiparji. Letos nov izbirni predmet obiskuje 7 dijakov, s čimer so na šoli zadovoljni, upajo pa, da jih bo prihodnje leto še več.

‹ nazaj

Komentarji (2)

25.9.2014OceniObčan 
Dno na Gimnaziji in dno v gospodarstvu!
28.9.2014OceniFrenk 
To so realni rezultati vladanja Moje kočevske. Seveda bodo za vse slabo okrivili občinske svetnike, vse dobro, smetano pa sami pobrali. Kako si že rečejo, "ker zmoremo". Pretkano so se tudi tega lotili, preko najetih(plačanih) komentatorjev po fejsbuku, večinoma ženskega spola, verbalno maltretirajo kritične občinske svetnike oziroma si sami sebi hvalnice pišejo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava