dolenjska

Županski kandidati o prostorskih problemih mesta

26.9.2014 | 16:25 | M. Ž.

Županski kandidati

Županski kandidati

Pogovor je vodil Mitja Simič.

Pogovor je vodil Mitja Simič.

Županski kandidati o prostorskih problemih mesta
Županski kandidati o prostorskih problemih mesta

Novo mesto - Društvo arhitektov Dolenjske in Bele krajine je sinoči v zanimivem prostoru novomeške Knjižnice Mirana Jarca, nedokončanem nadkritem atriju, pripravila pogovor s kandidati za novomeškega župana - Gregorjem Macedonijem, Mileno Kramar Zupan, Maticem Vidicem, Mojco Špec Potočar, Rafkom Križmanom, Urošem Lubejem, Jožetom Kobetom in Bojanom Kekcem.

Soočili so jih, kot je dejal voditelj pogovora Mitja Simič, z nekaterimi že kar kroničnimi problemi Novega mesta, ki so arhitekturni in urbanistični, pa tudi vodstveni, organizacijski, finančni in še kakšni. Govorili so o viziji prostorskega razvoja mesta, Glavnem trgu in tržnici, dokončanju knjižnice Mirana Jarca, novomeški sramoti - nekdanji občinski poslovni stavbi na Novem trgu 6, sodelovanju s stroko in javnostjo, kolesarskemu prometu ter velodromu v Češči vasi in načrtovani športni dvorani Portoval.

Glede na povedano, knjižnica, ki je najbrž najbolj obiskan objekt v starem mestnem jedru, v kratkem ne bo dočakala zaključka gradnje, ki se je začela že pred skoraj dvajsetimi leti, razen če ne bodo uspeli dobiti zajeten sofinancerski delež na kakšnem razpisu. Lubej je poudaril, da je neodgovorno dajati obljube, če ni vizije in izdelane strategije, kaj se bo dogajalo na posameznem področju, v tem primeru na kulturnem.

Strinjali so se, da je pri reševanju prostorskih zagat potrebno vključiti tako javnost kot stroko in z izjemo Kobeta, bi vsi zaposliti mestnega arhitekta ali oblikovati urbanistični svet. Glede uresničevanja vizije prostorskega razvoja mesta so nanizali podobne projekte (ureditev in oživitev mestnega jedra, športne površine...), pri čemer je Kobe med drugim omenil, da mora občina najprej poskrbeti za komunalno infrastrukturo in izpostavil izgradnjo šmihelske obvoznice z navezavo na srednješolski center, Vidic pa bi med ostalim Narodni dom namenil mladim. Lubej je dejal, da bi reorganiziral občinsko upravo in združil oddelke, ki se ukvarjajo s prostorom.

Kaže, da se Novomeščanom obeta, da zanemarjene stavbe na Novem trgu 6, ki kazi podobo na vstopu v središče mesta, ne bodo več dolgo gledali. Za začetek bi jo vsi porušili, o čemer se bodo morali sicer dogovoriti z lastnikom, potem pa se bo treba odločiti, kaj naj bi dejansko stalo na tem mestu. Špec Potočarjeva je celo dejala, da bo, če bo županja, sprejela odlok, ki lastnikom nalaga, da uredijo svoje objekte. Če jih ne bodo, jih bo na njihove stroške občina.

Novo mesto se ponaša z enim najlepših in največjih srednjeveških trgov v Sloveniji, hkrati pa je tudi eden najbolj zanemarjenih in neurejenih. Občina je naročila izdelavo strategije mestnega jedra, ki jo pričakujejo v kratkem. Kdorkoli bo župan, se bo moral prenove Glavnega trga lotiti takoj. Kot so dejali, bo potrebna infrastrukturna in vsebinska prenova, tudi z različnimi spodbudami, ter ureditev prometnega režima. Kekec bi denimo mirujoči promet umaknil v parkirno hišo, zabojnike za smeti pa v podzemlje.

Vsi bi imeli tudi kolesarske steze, glede športne dvorane v Češči vasi ali v Portovalu pa se mnenja razlikujejo. Kobe, Križman in Kekec so za pokritje velodroma in ureditev dvorane v Češči vasi, Vidic pa se bolj nagiba k športni dvorani v Portovalu. Kramar Zupanova pravi, da je treba na realnih temeljih čim prej določiti, katera lokacija je prava, Špec Potočarjeva bi uredila tako športni park v Portovalu, morda tudi z dvorano, kot pokrila velodrom, Lubej daje prednost drugim stvarem, bi pa naredil temeljito revizijo, kaj vse se je dogajalo okoli načrtovanja dvorane v Portovalu. Macedoni je opozoril, da je bila slednja zasnovana na napačnih temeljih, glede velodroma pa gre lahko za nacionalni projekt – kolesarski in atletski center, zato meni, da bi se bilo potrebno povezati z atletsko in kolesarsko zvezo.

‹ nazaj

Galerija (17)

soocenje01
soocenje03
soocenje05
soocenje06
soocenje07
soocenje08
soocenje09
soocenje10
soocenje11
soocenje12
soocenje14
soocenje19
soocenje21
soocenje22
soocenje23
soocenje24
soocenje29

Komentarji (21)

26.9.2014–1 (0) (1)Ocenipudgorc 
Zdaj pa bo. Kandidati še ne vedo kaj je pristojnost občin, pa kakšne probleme predstavlja pri posegih lastnina in že imajo rešitve. Vsaj arhitekti bi morali, strokovno, poznati zadeve in nakazati, laikom, kandidatom, rešitve. Mestni arhitekt, aloi javni uslužbenec ne bo rešil zadeve. Odločiti se je potrebno o načinu in konceptu reševanja zadev in potem bodo prišli do izraza različni strokovnjaki. Seveda, če bodo investitorji pripravljeni in če bodo lastniki za. Pri nas je vedno preveč besedičenja.
27.9.2014 1 (1) (0)OceniDOKTOR 
Mojca Špec je bila zelo načitana...... če nebi brala nebi znala nič povedat ..... Kot podžupanja se ne čuti nič odgovorno za polomijo Novega mesta.... PA MISLIŠ MOJCA DA SMO VOLILCI SLEPI.... TUD CERAR TE NE REŠI IN TI PRIKRIJE TVOJO NESPOSOBNOST
27.9.2014–1 (0) (1)Ocenigusti 
Več kot 1 mio eur je odnesel "mestni =županski" arhitekt za projektirano njivo Portovald! Ta njiva je Občane stala že več kot 3 mio eur! "Mestnega" arhitekta smo imeli tudi na avtobusni postaji, v knjižnici Mirana Jarca,...
27.9.2014Ocenimiha 
Za župana mag. Jožeta Kobeta ker zna ima vizijo in se je dokazal z dejanji! -V zadnjih osmih letih je Mag. Jože Kobe vodil praktično vse večje projekte na področju gradnje cest in komunalne infrastrukture v MO NM. Za navedene projekte je iz državnega in evropskega proračuna ter drugih skladov EU pridobil 23,9 MIO EUR, kar predstavlja 81 % vseh navedenih virov občine v zadnjih osmih letih?! -Od novembra 2009 do konca leta 2010 je kot direktor vodil občinsko upravo. Ko jo je prevzel je bilo 11 MIO EUR dolga oz. neplačanih terjatev, po dobrem letu dni je predal vodenje nasledniku s pozitivno nulo in dokazal, da ZNA in ZMORE za VAS!
27.9.2014Ocenigiga 
Na soočenju je Kobe pokazal projekt za preureditev velodroma, za katerega je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje. Če bi tedaj poslušali Kobeta bi imeli z vložkom občine v višini 2 mio eur danes moderno večnamensko dvorano za igre z žogo, atletsko stezo velodrom in saniran razpadajoči objekt in uspešno izvedeno evropsko košarkarsko prvenstvo. Politika se je nasprotno odločila preko 3 mio eur investirati v njivo na Portovalu.
27.9.2014Ocenibine 
Jožeta poznam že dolgo. Je mož beseda, o stvareh pa umirjeno in argumentirano. Se mu vidi da ima dolgo kilometrino v gospodarstvu in vodenju. Ima vizijo in natančno ve kako projekte izpeljati, medtem ko večina samo filozofira je Kobe na predstavitvi natančno povedal kje, kdaj, kako in na kakšen način pridobiti denar za izvedbo.
27.9.2014Ocenipipi in melkiad 
Kaj je to podžupan? To je dobro plačana protokolarna funkcija kjer 4 leta ne delaš nič, potem pa pred volitvami spet razlagaš kako boš v enem tednu spremenil svet!
27.9.2014Ocenipipi in melkiad 
Kaj je to direktor komunale? To je politična funkcija, kjer dobiš 2 x višjo plačo od župana!
27.9.2014Ocenipipi in melkiad 
Kaj je to skupni županski kandidat! To je da se stranke z različno ideološko usmerjenostjo v naprej dogovorijo kako si bodo razdelile stolčke in davkoplačevalski denar!
28.9.2014–1 (0) (1)OceniJure 
Mojca je bila res zelo načitana :) Edina, ki se je dejansko pripravila, naštudirala zadevo v nulo in znala to tudi predstaviti. Najlažje je igrat dvornega norčka na soočenju, zabavat publiko, in dajat neke splošne pripombe in pokazat, da dejansko nimaš pojma o tematiki. Seveda ni bil edini izmed kandidatov, ki ni bil pripravljen na soočenje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava