avto moto

Slovenski motokrosisti z 11. mestom zanesljivo v finale A

27.9.2014 | 20:00 | STA, Foto: AMZS MX-press

Slovenski motokrosisti z 11. mestom zanesljivo v finale A
Slovenski motokrosisti z 11. mestom zanesljivo v finale A

Riga - Slovenska ekipa v motokrosu v postavi Klemen Gerčar, Jernej Irt in Tim Gajser se je v kvalifikacijah dirke za pokal narodov, ki bo jutri v latvijskem Kegumsu, zanesljivo uvrstila v finale A. Slovenci so bili danes 11. in si tako zagotovili nastop na prestižni dirki ob koncu sezone.

V kvalifikacijah so bili sicer najhitrejši Belgijci, ki branijo lanski naslov prvakov.

"Pogled na razpredelnico najboljših ekip na svetu je naravnost navdušujoč in pomeni tudi manj nervoze pred jutrišnjo dirko, ko nam ne bo treba v B finale. Čestitke fantom, ki so pokazali, da kljub majhnosti države in temu primerni infrastrukturi lahko mešamo štrene v svetovni eliti," je bil zadovoljen vodja ekipe Herman Jakolič.

Dirkaški dan je začel Gerčar, ki se je spopadel s konkurenti v kategoriji MXGP, dirko je končal na 16. mestu. Jernej Irt, ki se je na progo podal v drugi skupini v razredu MX2, je končal na 18. mestu, zmagal pa je Italijan Antonio Cairoli, osemkratni svetovni prvak.

Za presenečenje je poskrbel Gajser, ki je kljub počenemu rebru - na treningu je trčil z enim od počasnejših tekmecev - osvojil tretje mesto v kategoriji MX open. Mladi slovenski adut, za katerim je tudi odlična sezona v svetovnem prvenstvu razreda MX2, je na jutranjih prostih treningih dvakrat padel, drugič celo tako močno, da je moral trening končati po vsega petih krogih. Na enem od skokov je počasnejši tekmovalec v zraku spremenil linijo in Gajserju spodnesel sprednje kolo, tako da je trdo treščil ob tla. Rentgenska slika v mobilni bolnišnici je pokazala počeno rebro, a je 18-letni Gajser stisnil zobe. V kategoriji MX open, kjer tekmujejo s 450-kubičnimi motorji, je dobro startal in se boril vseh 20 minut ter Sloveniji pripeljal odlično tretje mesto.

"Zadovoljen sem, da se je tako izteklo. Bolelo je zelo, ampak sem na bolečino skušal pozabiti in se osredotočiti na dirko. Vesel sem skupnega 11. mesta, kar nam bo dalo dober startni položaj na dirki", je po napornem dnevu dejal Gajser, zanj je bila to sploh prva dirka z močnejšim motorjem na svetovnem prizorišču.

‹ nazaj

Galerija (10)

1ekipa je v finalu
2Jernej Irt MX2
3Klemen Gerčar MXGP
4Tim Gajser MXOpen
Klemen Gerčar in Bogo Gajser o linijan na stezi
lep pogled na startni polozaj
navdušenje selektorja ob zrebanju
Tim po padcu ni nadaljeval s treningom
Tim s povoji
zrebanje sratnega polozaja za kvalifikacije

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava