V Bistri buči pouk kot sredi prejšnjega stoletja

28.9.2014 | 15:00

V Bistri buči pouk kot sredi prejšnjega stoletja
V Bistri buči pouk kot sredi prejšnjega stoletja

Radovica - Potem ko so pred dobrimi štirimi leti v Radovici odprli osnovno šolo Brihtna glava, sta včeraj brata Jože in Martin Matekovič prerezala trak pred osnovno šolo Bistra buča. Ideja za prvo in drugo šolo se je porodila znanemu Belokranjcu Toniju Gašperiču, ki je po osnovnem poklicu prav tako učitelj.

Jože Matekovič, ki si je kot učitelj nabiral izkušnje že v Brihtni glavi, z otvoritvijo šole ni rešil pred propadanjem le stare lesene hiše, ki jo je preselil z bližnjega Krašnjega Vrha. S šolo je uresničil tudi svoje dolgoletne želje, da bi na ta način ohranjal kulturno dediščino, promoviral Radovico in Belo krajino ter razvedril obiskovalce Radovice vseh starosti, ki se bodo za nekaj časa prelevili v učence. Pouk v Matekovičevi šoli bo potekal tako kot konec petdesetih in v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja. S starimi pripomočki je opremljena tudi velika učilnica, le mize in klopi so replika nekdanjega pohištva.

V Radovici vidijo s to pridobitvijo tudi korak k razvoju turizma v kraju. Da so še kako gostoljubni, pa so dokazali tudi s pogostitvijo po otvoritvi.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (1)

28.9.2014OceniMarica 
Svoje znanje sem izpopolnjevala v šoli Brihtna glava; zelo pa si ga želim nadgraditi v Brihtni buči......učitelj je strog a simpatičen.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava