dolenjska

Drugi mednarodni festival Marmelada 2014

29.9.2014 | 19:00 | J. A.

Foto: J. A.

Foto: J. A.

Rupert Gole, Špela Smuk in Rajko Vidrih (Foto: J. A.)

Rupert Gole, Špela Smuk in Rajko Vidrih (Foto: J. A.)

Foto: J. A.

Foto: J. A.

Šentrupert - V soboto, 4. oktobra, bo Dežela kozolcev gostila drugi mednarodni festival, na katerem bo v središču pozornosti marmelada. Posebna komisija na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je že ocenila 105 vzorcev, od katerih jih je bilo 10 popolnih. Organizator, to je Društvo za razvoj in oživitev Trebnjega, obljublja, da bodo obiskovalci lahko poskusili prav vse.

Na letošnje ocenjevanje je prišla petina vzorcev marmelad več kot lani, od tega osem iz Nemčije.Tričlanska strokovna komisija pod vodstvom dr. Tomaža Požrla je ugotovila, da se je kakovost marmelad v primerjavi z lansko, ki je že bila na zavidljivem nivoju, še izboljšala. »Najbolj smo veseli, ko vidimo, da se znanje uspešno uporablja v praksi, še posebej v tem primeru, ko gre za domačo snov in ohranjanje tradicije,« je povedal član komisije dr. Rajko Vidrih in pojasnil, da se dvig kakovosti kaže tudi v večjem številu zlatih medalj, ki jih bo letos dobilo kar 39 odstotkov vseh prispelih vzorcev (lani 32 odstotkov), manj vzorcev bo ostalo brez medalj. Komisija je ocenjevala: barvo, izgled, vonj in okus marmelad.

Na ocenjevanje so prispeli nekateri izjemno zanimivi, da ne rečemo drzni okusi marmelad: iz rdeče pese z dodanim medom, iz rdeče čebule, marmelada iz žajblja in ingverja, refoškov chatney, bučna marmelada s čilijem.

Vodja festivala Špela Smuk dober teden pred dogodkom poudarja: »Poskrbeli smo za vse generacije in okuse, program je zelo raznolik. Ljubitelji marmelade bodo lahko poskusili vzorce marmelad in džemov, na svoj račun bodo prišli tako ljubitelji športa in rekreacije, kakor tudi umetnosti, domačih dobrot in pregrešno dobre, kreativne kulinarike. Bogat program bodo zaključili Mi2 in edinstven Slovenski oktet s Koncertom pod kozolci. Otroci bodo uživali v eksperimentalnih delavnicah in rajali z Mačkom Murijem ob Mačji Godbi. Tudi letos nismo pozabili na pomoči potrebne, saj bomo izkupiček od prodaje dobrodelnega šmorna namenili otrokom iz Temeniške in Mirnske doline.«

Na predstavitvi letošnjega festivala je šentrupertski župan Rupert Gole izpostavil, da se ta dogodek zelo dobro povezuje z Deželo kozolcev. »V prvem muzeju na prostem s kozolci na svetu ohranjamo različne šege in navade, na novo spoznavamo stara znanja in del njih je zagotovo tudi shranjevanja sadja v različnih oblikah, med njimi je seveda marmelada. Prav tako imamo zasajen sadovnjak iz starih sadnih sort, gre za visokodebelna drevesa, iz plodov katerih lahko skuhamo odlične marmelade. Postajamo eko muzej, prostor druženja, prepletanja sodobnosti s preteklostjo, kar pa je ključno da dediščina vitalno živi z nami,« je rekel Gole.

Zvočni zapisi

Dr. Rajko Vidrih o ocenjevanju v sklopu festivala Marmelada 2014

‹ nazaj

Galerija (12)

marmelada003
marmelada004
marmelada008
marmelada009
marmelada010
marmelada011
marmelada012
marmelada013
marmelada014
marmelada015
marmelada016
marmelada017

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava