dolenjska

V Vinjem Vrhu pritekla pitna voda iz vodovoda

2.10.2014 | 13:15 | Besedilo in foto: L. Markelj

V Vinjem Vrhu pritekla pitna voda iz vodovoda
V Vinjem Vrhu pritekla pitna voda iz vodovoda
Zadovoljstvo ob koncu projekta kaže tudi polna miza dobrot...

Zadovoljstvo ob koncu projekta kaže tudi polna miza dobrot...

V Vinjem Vrhu pritekla pitna voda iz vodovoda

Vinji Vrh - Včeraj popoldne so na domačiji Kopinovih pripravili slovesno otvoritev vodovoda Vinji Vrh nizka cona in kanalizacije Gradenje, pomembnih pridobitev za tamkajšnje krajane, med katerimi je dosti stanovalcev, veliko pa tudi vikendašev oz. vinogradnikov.

Z vodo iz vodovoda so prvi nazdravili šmarješka županja Bernardka Krnc, Franc Povše, direktor podjetja Gradnje Boštanj d.o.o., ki je bil izvajalec del, ter direktor Komunale Novo mesto Rafko Križman. Dogodek, ki ga je povezovala Majda Kušer Ambrožič, je pospremil nastop Godbe na pihala občine Šmarješke Toplice, ki je med drugim zaigral tudi skladbo Voda, ki jo izvaja Dan D, zanje pa jo je priredil njihov dirigent Branko Ambrožič. Zapela je Martina Fekonja.

Kot je povedala županja Bernardka Krnc, je na območju Vinjega Vrha zdaj zagotovljena tekoča pitna voda, na območju naselje Gradenje pa odvajanje odpadnih komunalnih voda, s čimer je ustrezno zaščitno tudi okolje, izboljšani so bivalni pogoji in omogočen nadaljnji razvoj tega območja šmarješke občine – tako gospodarski kot turistični. Zbrane je nagovoril tudi direktor novomeške Komunale Rafko Križman.

Z načrtovanjem projekta je občina Šmarješke Toplice pričela že v letu 2008. Projektno dokumentacijo je izdelala novomeška Komunala. Po pridobitvi služnosti je bilo leta 2011 izdano gradbeno dovoljenje, leto dni pozneje še dopolnilno gradbeno dovoljenje in lani je občina uspešno kandidirala na razpisu Regionalni razvojni programi ter prejela skoraj 719 tisoč evrov nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vrednost celotne investicije znaša skoraj 900 tisoč evrov.

Zgradili so 4, 7 kilometrov vodovodnega omrežja (na enem delu so ga obnovili) ter dober kilometer kanalizacijskega omrežja. Med gradnjo so odkrili več arheoloških najdb in novih arheoloških najdišč, kar pomeni, da so sodelovali z arheologi novomeškega Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine in brežiškim podjetjem Arhos. Vse arheološke raziskave so bile uspešne in investicijo so letos septembra, kar pomeni v dobrem letu dni, zaključili. Občina je že pridobila uporabno dovoljenje, kar pomeni, da je sedaj na vrsti priključevanje na vodovod in kanalizacijo, o čemer bodo po županjih besedah uporabnike skupaj s Komunalo pisno obvestili in dali navodila.

Županja se je vsem, ki so sodelovali pri investiciji in imajo zasluge, da je uspešno zaključena, zahvalila. Vodovod Vinji Vrh pa zdaj še ni čisto končan, saj ostaja brez pitne vode iz vodovoda še en del hriba, gre za t.i. visoko cono, kjer pa bo – tudi zaradi arheologije - potrebno še veliko truda in denarja. A tam živijo pretežno vikendaši.

‹ nazaj

Galerija (31)

VODA01
VODA02
VODA03
VODA04
VODA05
VODA06
VODA07
VODA08
VODA09
VODA10
VODA11
VODA12
VODA13
VODA14
VODA15
VODA16
VODA17
VODA18
VODA19
VODA20
VODA21
VODA22
VODA23
VODA24
VODA25
@@@VODA26
VODA27
VODA28
VODA29
VODA30
VODA31

Komentarji (4)

2.10.2014Ocenijanez 
Mi lahko kdo pove kaj je počel pri vodovodu kostanjevški A.Božič?
2.10.2014OceniCvičekpivec 
Dobra samopromocija, drugje teče pa umazanija iz pip, ob vsakem malem večjem dežku.
2.10.2014Ocenikranjski 
A.Božič je direktor občinske uprave občine Šmarješke Toplice, torej je bil prisoten po službeni dolžnosti.
2.10.2014Oceninnn 
Je na sliki 19 sestra od županje?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava