dolenjska

NSi podpira umik plakatov, občina bo poslala dopis

2.10.2014 | 11:00 | B. B.

Foto: M. D.

Foto: M. D.

Novo mesto - "V NSi podpiramo pobudo, da se oglaševanje v času volitev izvaja po veljavnih predpisih. Pravila glede postavljanja novih oglasnih mest so natančno določena in prepovedujejo postavljanje panojev tako blizu cestišča, kot to ob tokratnih lokalnih volitvah opažamo po vsem Novem mestu, še posebej pa prepovedujejo oglaševanje v bližini križišč," pravi predsednik novomeške NSi Marko Dvornik.

"Opažamo, da se teh pravil večina organizatorjev kampanj ne drži, ob čemer se sprašujemo, kako bodo njihovi kandidati in politične stranke vodili Novo mesto, če s tako lahkoto ignorirajo predpise, ko le ti omejujejo njihove interese. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da tovrstno prakso občinski inšpektorat uradno celo dopušča. Ob tem se pojavlja vprašanje, ali obstaja kak pravilnik oglaševanja o katerem javnost ni bila obveščena, ali pa so si odgovorne osebe na inšpektoratu vzele pravico ukrivljanja predpisov v korist nekaterim lokalnim političnim akterjem?" je v sporočilu za javnost še zapisal Dvornik.

Občina bo poslala dopis

Vprašanje ali je plakatiranje, kot ga lahko vidimo v Novem mestu, dopustno ali ne, smo že torek naslovili tudi na Mestno občino novo mesto in njen inšpektorat. Podsekretarka za odnose z javnostmi Judita Pirc nam je odgovorila, da to, "kaj je dopustno in kaj ne določa Zakon o volilni in referendumski kampanji. Skladno s tem zakonom Mestna občina Novo mesto tudi že ukrepa."

Naslednji dan smo na naše dodatno poizvedovanje dobili še ta odgovor: "Od Občinske volilne komisije bomo (ali pa smo že) pridobili podatke o organizatorjih volilne kampanje in jih pozvali, da ravnajo skladno z zakonom. To pomeni, da bodo morali v roku, kot ga določa zakon, na zemljiščih, katerih lastnik je Mestna občina Novo mesto, nemudoma odstraniti svoje plakate."

Na naše opozorilo, da plakatiranje ob cestah, v križiščih in krožiščih ne ureja le zakon o volilni kampanji, ampak denimo tudi zakon o cestah, ki pravi, da je postavljanje panojev v območju državne ceste zunaj naselja prepovedano brez soglasja direkcije za ceste, v naselju pa se lahko oglasi postavljajo le "izven preglednega polja, pregledne berme, preglednostnega prostora in območja vzdolž vozišča ceste, predpisanega za postavitev prometne signalizacije," smo od Pirčeve dobili odgovor, da oglaševanje v varovalnih pasovih državne ceste nadzira Inšpektorat za promet, energetiko in prostor, "varovalni pasovi občinskih cest pa so v pristojnosti Občinskega inšpektorata, zato bomo v teh primerih ukrepali mi."

Ker še vedno nismo dobili odgovora na naše osnovno vprašanje, ali so plakati v križiščih in krožiščih nameščeni pravilno ali ne, smo Pirčevo o tem povprašali še enkrat. Včeraj popoldne smo dobili naslednji odgovor:

"Organizatorjem volilne kampanje bomo poslali dopis, naj ravnajo skladno z zakonom. Če so plakati nameščeni pravilno ali ne, bi inšpektorji morali presojati o vsakem primeru posebej. Občinskih cest je, po mojem vedenju preko 400 km in bi bili ogledi na terenu precej zamudni, zato smo se odločili, da poziv posredujemo kar vsem organizatorjem."

Skratka, občinska uprava in inšpektorji so se očitno odločili, da tovrstnega plakatiranja ne bodo preganjali. Tako so se odločili že pred časom, saj so nekaterim organizatorjem volilne kampanje na njihovo povpraševanje glede plakatiranja odgovorili, da je tovrstno oglaševanje v naši občini v času volilne kampanje možno. Ali je tudi zakonito, pa je drugo vprašanje, na katerega nam z občine niso poslali nedvoumnega odgovora. Podobno vprašanje smo danes poslali tudi na novomeški Inšpektorat za promet, energetiko in prostor, ki deluje v okviru ministrstva za infrastrukturo in prostor. Odgovor pričakujemo v kratkem.

‹ nazaj

Komentarji (7)

2.10.2014—   (1) (1)OceniMestar 
Brez veze ... Sveče, ki jih svojci dajejo ob ceste, kjer so se zgodile nesreče, pridno umikajo. Teh plakatov pa ne bodo? Minimum, ki ga mora zadovoljiti onim, ki namešča plakate na neko zemljišče, je, da ima soglasje lastnika. Pa naj bo to MO Nm ali pa kdo drug. So kandidati za svoje plakate dobili soglasje MO Nm? Potem pa seveda je treba reči še kako o varnosti, urejenosti, redu ... Saj niso samo ob cestah! Onesnažili so še mestno jedro. Le kako bodo taki urejali mesto? Se vprašam. No, in zdaj na koncu kampanje, jim bodo pa občinarji poslali dopis, če svojo nesnago umaknejo? Kako zelo po novomeško je tole ...
2.10.2014 3 (3) (0)OceniJan 
Krajani se zberite v križiščih, zmečite vse to na kup, pa spečite kakšen krompir ali kostanj na ognju, če je že kje za nabrat.
2.10.2014Ocenidudek 
Število plakatov je obratnosorazmerno vsebini, ki jo kandidati ponujajo.
2.10.2014 1 (1) (0)Ocenipodgurc 
Vse to meji na komedijo! Samo upam, da bodo po končanih volitvah tudi POSPRAVILI plakate in to v zabojnike ne samo na tla! Obljubljam, da bom poslal na dolenski list slike plakatov, ki ne bodo pospravljeni 10 dni po volitvah!!!!
2.10.2014Oceniduhc 
Mene pa zanima, kje so zdaj vrli anonimni 'komentatorji', da noben nič ne napiše. Je pa treba pohvalit raziskovalne novinarje na DL, ki so rabili samo 3 dni, da so pridobili še informacijo o zakonski podlagi. Hitri in učinkoviti, kot vedno :(
2.10.2014Ocenijaka 
In to NSI podpira 2 dni pred volilnim molkom:)) in inšpektorji že delajo 2 dni pred volilnim molkom:)) Vsi so popolnoma isti, vse stranke smetijo in kršijo odlok.
3.10.2014Ocenipospravimo sami! 
Dosedanja občinska garnitura deluje po nekih svojih zakonih. Zato kar občani sami pospravimo to nesnago pred svojim pregom, skupaj z dosedanjo občinsko garnituro!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava