posavje

Kdo je najbolje izkoristil evropske milijone? V izboru tudi posavski grad

2.10.2014 | 11:55 | A. K.

Kdo je najbolje izkoristil evropske milijone? V izboru tudi posavski grad
Kdo je najbolje izkoristil evropske milijone? V izboru tudi posavski grad

Ljubljana, Brestanica - Danes popoldan se na Kongresnem trgu v Ljubljani odpira fotografska razstava za zanimivim naslovom Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejeno zate, za tvoj kraj? S projektom, pod katerega se podpisujeta služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter ministrstvo za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano, želi država pokazati, kaj je bilo v Sloveniji narejeno s pomočjo evropskega denarja v zadnjih sedmih letih. Med 25 projekti, ki so bili izbrani skozi predloge javnosti, bo na fotografski razstavi v prestolnici predstavljen tudi projekt obnove brestaniškega gradu.

"V Kulturnem domu Krško smo veseli, da je med izbranimi projekti tudi grad Rajhenburg, ki je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Po končanem denacionalizacijskem postopku je leta 2004 njegova lastnica postala občina Krško, ki je, zavedajoč se pomena gradu, leta 2005 pričela z zahtevnim projektom celostne prenove. Po uspešnem kandidiranju občine na razpisu za obnovo spomenikov v lasti občin, se je aprila 2011 na gradu Rajhenburg pričela celostna prenova, katere temeljno izhodišče je bilo ohranjanje gradu v celoti, to je v njegovi zunanji in notranji podobi z obnovo in rekonstrukcijo najkvalitetnejših in za stavbni razvoj pričevalnih delov. Ob skrbno načrtovanih stavbnih posegih je bila posebna pozornost posvečena tudi posodobitvi obstoječih in umestitvi novih vsebin, ki danes že vabijo obiskovalce," so zapisali v krškem kulturnem domu, ki z gradom upravlja.

Približno 5 milijonov evrov težka investicija, za katero je 85 odstotkov denarja prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, preostali del pa krška občina, se javnosti v novi podobi predstavlja od konca leta 2012.

Ali bo projekt prepričal tudi obiskovalce razstave v Ljubljani, bo znano že kmalu, saj bodo lahko za predstavljene predloge glasovali na spletni strani www.eu-skladi.si vse do konca odprtja razstave 23. oktobra letos. Najboljši projekt bo prejel tudi nagrado, za nagrade pa se bodo potegovali tudi tisti, ki bodo glasovali.

‹ nazaj

Komentarji (6)

2.10.2014–1 (0) (1)Ocenibrežičan 
Občini Krško je čestitati, za tako dobro voden projekt Rajhenburškega gradu. Niso pa vse Občine uspešne, slišati je, da mora Sevniška občina vrniti Evropska sredstva iz naslova koriščenja za optično omrežje in to krepko žez milijon €.
2.10.2014OceniFranc 
Kar je dobru ni slabu. Če bodo odločali Ljubljančani se ve kdo bo zmagal. Naš zmaguje doma, možnost pa je, da bo tudi izven Slovenije. Najpomembnejše pa je, da je objekt ohranjen in da bo več obiskovalcev. Posavska ponudba pa se mora čimprej združiti in tržiti vse pomembne stvari, Mokrice, Brestanico, Sevnico, Krško klet....
2.10.2014OceniJože 
Bi pa lahko vsaj domači otroci imeli brezplačen vstop...
2.10.2014Ocenislovenec 
brežičan: Sevniška občina je bila več kot uspešna pri črpanju evropskih sredstev, saj je v tem smislu uvrščena med 5 najboljših občin v Sloveniji. http://www.obcina-sevnica.si/news/521/15/Zlati-kamen-razvrstil-obcine-glede-na-uspesnost-crpanja-EU-sredstev Glede vračanja milijona pa se boš moral bolj pozanimati ;)
2.10.2014Ocenimiha 
Slovencu: samohvala gre na račun optike, kjer bo treba sredtsva vračati in na račun čistilne naprave, kjer se je cena povečala za dvakrat - kar se plačuje preko položnic, krivci pa se razglašajo za junake-oba primera. Pa še zapufani smo na ta račun.
2.10.2014OceniVojko 
Za Sevniško čistilno pa se ve, da je iz 8 mio zlezlo na 15 mio. To ni nič takega bi dejali odgovorni, so se našli kanali in je odteklo. Kdo ve kam?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava