dolenjska

Prenovljeno mestno obzidje Šance

2.10.2014 | 13:25 | M. Ž.

Z leve: odgovorni konzervator za obnovo Šanc Tomaž Golob, novomeški škof dr. Andrej Glavan in novomeški župan Alojzij Muhič. (Foto: M. Ž.)

Z leve: odgovorni konzervator za obnovo Šanc Tomaž Golob, novomeški škof dr. Andrej Glavan in novomeški župan Alojzij Muhič. (Foto: M. Ž.)

Prenovljeno mestno obzidje Šance
Prenovljeno obzidje je blagoslovil novomeški škof dr. Andrej Glavan.

Prenovljeno obzidje je blagoslovil novomeški škof dr. Andrej Glavan.

Novo mesto - Srednjeveško mestno obzidje Šance ima povsem novo podobo. Mestna občina Novo mesto je letos uspela obnoviti ostanke tega kulturnega spomenika lokalnega pomena, starega preko 600 let, ki se nahajajo na Kapiteljskem hribu, prenovljeno obzidje pa so odprli včeraj.

Obzidje, njegova višina in širina se po dolžini spreminjata, je skupaj dolgo 155 metrov, od tega so jih obnovili 122 metrov. Z deli, vrednimi okoli 270.000 evrov, ki so jih v celoti prispevali iz občinskega proračuna, saj niso uspeli na državnem razpisu, so začeli marca letos in zaključili avgusta. Opravili so statično prenovo zidu ter prenovili in zaščitili temelje z zemeljskim nasipom, da bi zid zaščitili pred padavinami, so zgradili dvokapno strešico, krito z bobrovcem, podrte dele pa so na novo pozidali.

Prenova je bila zahtevna, a, kot je dejal Tomaž Golob, odgovorni konzervator za prenovo Šanc iz novomeške območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je tudi izdelalo konzervatorski program, so imeli srečo, da so delali z izredno usposobljenimi ekipami in tudi projektanti, ki so vajeni tovrstnih zahtevnih posegov, tudi kamnoseških. Glavni izvajalec je bil SL-inženiring iz Boršta s podizvajalcem kamnoseštvom Ika-um iz Zagrada pri Škocjana. Dodal je še, da upa, da bi v naslednjih letih uspeli dokončati skupaj z občino in lastniki še preostali del obzidja do še edinega preostalega stolpa - Fajdigove hiše na Kapiteljski ulici 8.

Zadovoljna s prenovljenim obzidjem, ki stoji na zemljiščih novomeške škofije, Stolnega kapitlja in Stolne župnije, sta bila tudi novomeški župan Alojzij Muhič in novomeški škof monsinjor dr. Andrej Glavan, ki je Šance tudi blagoslovil. Odprtje so z nastopili obogatile učenke novomeške glasbene šole Marjan Kozine Ana Šenica ter Tina lahne in Anja Tisovec.

‹ nazaj

Galerija (26)

sance02
sance04
sance05
sance06
sance07
sance08
sance09
sance10
sance11
sance12
sance13
sance14
sance15
sance19
sance22
sance24
sance25
sance27
sance31
sance35
sance36
sance37
sance38
sance39
sance40
sance42

Komentarji (5)

2.10.2014 1 (1) (0)Ocenipop 
"saj niso uspeli na državnem razpisu", lepa popotnica
2.10.2014 1 (1) (0)Oceninadaljujmo začeto 
So se prišli pokazat, da so jih pofotkali. To so županovi uspehi: mostiči, škarpice, 10m asfaltne ceste,...res krasno. Kaj vse bi še naredu, če mu ne bi bilo treba it v pokoj, če bi imel na voljo še ene 50 let. Še dobr, da ima zdej Milenco, da lahko v njegovem imenu obljubi, da bo nadaljevala začeto. Ja lejte, ne se smejat, vsi začetki so težki. Muhič je 8 let začenjal, to je naporno tolk časa zdržat v začetni fazi. Resnično upam, da folk ni tolk neumen, da bo še 3. nasedel jao jao jao
2.10.2014Ocenidolenc 
Poglej, poglej, guspud, tovariš župan je pa aktiven neglede, da ne bo na volitvah. Kaj bi šele blu, če bi kandidiral. Bi občina še kaj curnla, pa bi bil zid končan.Menda gre za spomeni, ampak za tak dnar se da tudi kaj na vodi storit, ki meščane razburja že leta.Res ne vem kaj naj rečem presvetlem glavam, da budo drgač delale. Da bumo mi ovčice vsaj užitno vode mele.
2.10.2014 1 (1) (0)OceniJan 
Kar volite sile kontinuitete. Nadaljujmo začeto. Saj verjetno bodo zmagali kot stranka in kot županja. Tako lepo kot do sedaj, se nam piše še v prihodnjem mandatu. Vsaj odojkov se bomo najdeli in cvička napili.
3.10.2014Oceni122 od 155 metrov 
Niti ene škarpe niso zmogli dokončati v vseh teh mandatih!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava