avto moto

Kovačič blizu finala, Čonda zmagal pred Zlato čelado

4.10.2014 | 09:20 | Mitja Pungarčič

Aleksander Čonda (Foto: mediaspeed, arhiv DL)

Aleksander Čonda (Foto: mediaspeed, arhiv DL)

Žiga Kovačič (Jani Srpčič, arhiv DL)

Žiga Kovačič (Jani Srpčič, arhiv DL)

Krško, Pardubice - Z dirko mladih speedwayistov za Zlati trak se je včeraj v čeških Pardubicah začel slovit dirkaški vikend, ki se bo danes nadaljeval s finalom mladinskega svetovnega prvenstva (do 21 let) in jutri končal z legendarno, že 66. dirko za Zlato čelado.

Za Zlati trak sta se od Slovencev potegovala Matic Ivačič in Žiga Kovačič iz AMD Krško. Prvi je dirko po treh zbranih točkah končal s padcem, pri katerem se je lažje poškodoval, 16-letni Kovačič pa se je hrabro boril do konca, za finale pa mu je zmanjkala točka. V močni konkurenci, na dirki so bili vsi najboljši mladinci, ki se bodo danes udarili za naslov svetovnega prvaka, je to zelo dober rezultat.

Od slovenskih voznikov bosta na dirki za Zlato čelado Krčan z licenco ST Lendava Aleksander Čonda in Ljubljančan Matic Voldrih.

Na dirki, ki je znana po tem, da se na startu znajde po šest dirkačev, tudi letos ne bo manjkalo zvenečih imen. Zlata čelada vsako leto znova pritegne tudi veliko slovenskih, še posebej pa posavskih ljubiteljev speedwaya, ki že nekaj desetletij organizirajo avtobusne prevoze in so tako že stalnica med gledalci na tej najprestižnejši pozivni dirki na svetu.

Z največjim slovenskim uspehom se ponaša naš najboljši voznik vseh časov Matej Žagar, ki je pred leti zasedel drugo mesto. Letos ga zaradi obveznosti v poljski ekstra ligi na štartu žal ne bo, saj v finalu brani barve svojega poljskega kluba Stal Gorzow, kjer se jim nasmiha celo naslov prvakov.

Bodo pa vsi slovenski navijači toliko bolj stiskali pesti za Voldriha in Čondo. Slednji ima sicer precej dobre spomine na to stezo, saj se je v mladinski kategoriji pred tremi leti na dirki za Zlati trak - edini poleg Ferjana in Žagarja - prebil vse do finala.

Letos ima Čonda sicer precej težko sezono. V ST Lendava si je po lanskem odmevnem prestopu obetal precej boljše pogoje, a letos od kluba ni prejel niti evra, za nameček pa se je na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo še poškodoval. Zlom ključnice je z operacijskim posegom hitro saniral, dobra novica pa je bila tudi, ko so nekateri obrtniki in podjetniki iz Krškega v zaključku sezone le priskočili na pomoč. Zdaj ima nov agregat, s katerim je včeraj zmagal na mednarodni pozivni dirki v nemškem Meissnu, kar je lepa popotnica pred nadaljevanjem v Pardubicah.

‹ nazaj

Komentarji (1)

4.10.2014Ocenimiha 
GOOO ČONDA GOOO

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava