avto moto

Čonda na Zlati čeladi do četrtfinala

6.10.2014 | 18:00 | Mitja Pungarčič

Aleksander Čonda (Foto: Jani Srpčič, arhiv DL.si)

Aleksander Čonda (Foto: Jani Srpčič, arhiv DL.si)

Pardubice - Na legendarni, že 66. Zlati Čeladi v Pardubicah je letos uspeh ponovil Avstralec Chris Holder, ki je slavil pred Švedom Fredrikom Lindgrenom in našim starim znancem Hrvatom Jurico Pavlicem.

Od Slovencev sta nastopila Krčan z lendavsko licenco Aleksander Čonda, ki mi je uspel velik preboj iz kvalifikacij v četrtfinale  in Ljubljančan Matic Vodrih. Slednji je nekako pričakovano obstal v  kvalifikacijah.

Nedeljska dirka je pred nabito polnimi tribunami ponovno postregla z enkratnim vzdušjem in dobrimi boji. Nekako pričakovano je slavil Avstralec Holder, zelo pa je presenetil naš stari znanec Jurica Pavlic iz hrvaškega Goričana in osvojil odlično tretje mesto. Z letošnjo sezono Pavlic doslej ni mogel biti preveč zadovoljen, zato mu bo to tretje mesto prišlo še kako prav da si povrne samozavest.

Prav tako je odlično dirko odpeljal Aleksander Čonda, ki je očitno spet v stari formi. Z borbenimi vožnjami se je uspel prebiti iz kvalifikacij, kar je zanj in za slovenski speedway zelo lep uspeh. V četrtfinale pa se ni uspelo uvrstiti Ljubljančanu Vodrihu.

V četrtfinalu je Čondo čakala precej močna  skupina, saj je v njej nastopil tudi poznejši zmagovalec Holder. S slovečim imeni se je Čonda dobro meril, na koncu mu je v odločilni vožnji nekoliko ponagajala tehnika.

Po dirki je za Dolenski list dejal: »Kljub vsemu vem, da sem naredil dober rezultat. Imel sem dober občutek in bil na pragu polfinala, kar bi me res zadovoljilo. Žal sem imel v tretji vožnji četrtfinala, ko se je odločalo za napredovanje, nekaj smole. Štart smo ponavljali kar trikrat in pri tem je vodstvo dirke precej hitelo. Imel sem premalo časa, da bi ohladil svojo sklopko in posledično nisem mogel startati tako kot znam. Pozneje sem ugotovil, da mi je zaradi previsoke temperature utrgalo kar nekaj vijakov na sklopki in prepričan sem, da bi brez teh problemov ob dobri štartni poziciji uspel priti v pofinale. Ni pa to nikakršna tragedija, saj se zavedam, da je za mano odličen vikend. V petek zmaga v Nemčiji in danes preboj v četrtfinale, kar je odličen rezultat. Ob vsem tem  se zavedam, da se je na Zalti čeladi le malokateri Slovenec uspel prebiti iz kvalifikacij v četrtfinale. Če prav vem, je to razen Ferjanu in Žagarju uspelo davnega leta 90 le še Gregorju Pintarju. Skratka zadovoljen sem in zahvaljujem se svojim sponzorjem, ki so mi proti koncu sezone priskočili na pomoč. Brez njih teh dveh odmevnim dirk sploh ne bi mogle odpeljati. Sedaj me čaka še nekaj dirk, nato pa bo potrebno razmisliti kako naprej« je svoje videnje zaključil Čonda.

Ljubitelje speedwaya v Krškem čakata še dve dirki, in sicer bo 18. oktobra prestavljena ekipna dirka proti Slovaški,  naslednji dan.  19. oktobra, prav tako prestavljena dirka finala državnega prvenstva Slovenije in Hrvaške za posameznike.

Za vse ljubitelje speedwaya pa še novica, da je Matej Žagar v poljski profesionalni ekstra ligi s svojim klubom Stal Gorzow osvojil naslov prvaka. Že ta vikend pa bo V poljskem Torunu na zadnji dirki serije Grand Prix sedaj res razbremenjen lahko napadal še eno od medalj na svetovnem prvenstvu posameznikov.

Na predzadnji dirki je namreč v skupnem seštevku napredoval iz petega na četrto mesto in dosegljivi sta še dve medalji. Do brona in skupno tretjega mesta ga ločijo le tri točk, do srebra pa šest. V kolikor bi mu to res uspelo, bi bil to še eden od mejnikov Slovenskega moto šport. 

‹ nazaj

Komentarji (1)

7.10.2014OceniLjubljančan 
A to kar je letos naredil ni zgodovinski merjnik?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava