kočevsko-ribniško

Na Kočevsko-ribniškem visoka volilna udeležba

10.10.2014 | 09:45 | M. Leskovšek-Svete

Lilijana Butina je nova župana občine Kostel. (Foto: M. L.-S.)

Lilijana Butina je nova župana občine Kostel. (Foto: M. L.-S.)

V Sodražici je bilo že pred volitvami znano, da Blaž Milavec ostaja župan. (Foto: M. L.-S.)

V Sodražici je bilo že pred volitvami znano, da Blaž Milavec ostaja župan. (Foto: M. L.-S.)

Kočevsko-ribniško - V štirih manjših občinah na Kočevsko-ribniškem - v občinah Sodražica in Loški Potok na območju ribniške upravne enote ter v občinah Kostel in Osilnica na območju kočevske upravne enote - je bila z izjemo sodraške volilna udeležba precej visoka. V Sodražici, kjer je bilo že pred volitvami znano, kdo bo novi župan, saj je bil dotedanji župan Blaž Milavec edini kandidat, se je volitev udeležili 39,63 odst. volilnih upravičencev, sicer pa v Loškem Potoku 57,96, v Kostelu 67,22 in Osilnici kar 79,12 odst. volilnih upravičencev.

Občina Sodražica je bila tudi edina občina na Kočevsko-ribniškem, kjer se za mesto v občinskem svetu niso potegovali nestrankarski kandidati. Za 9-članski občinski svet se je potegovalo 14 kandidatov strank: SLS, SDS, SD in NSi. Vse stranke so dobile svojega predstavnika v novem občinskem svetu, najuspešnejša pa je bila SLS, ki je dobila kar 5 svetniških mest in s tem večino v sodraškem občinskem svetu. V njem bodo sedeli: Zvonko Janeš, Miha Vesel, Karmen Kordiš, Borut Troha in Ernest Pirnat (SLS), Franc Krže in Andrej Pogorelec (SDS), Jože Kos (NSi) in Anton Matelič (SD).

V občini Loški Potok, kjer bodo imeli drugi krog volitev, v katerem se bosta za župana potegovala Aleksander Car (Stanislav Mišič in skupina volivcev)in Ivan Benčina (Janez Debeljak in skupina volivcev) bodo imeli v 9-članskem občinskem svetu večino nestrankarski svetniki. Med 18 kandidati za svetnike je bilo izvoljenih vseh 6 nestrankarskih kandidatov: Andrej Starc (Aleksander Car in skupina volivcev), Marijan Košmerl (Rado Ruparčič in skupina volivcev), Dejan Anzeljc (Matjaž Bartol in skupina volivcev), Marko Lavrič (Alojz Lavrič in skupina volivcev), Maks Lavrič (Anton Cimprič in skupina volivcev) in Matjaž Pajnič (Anton Troha in skupina volivcev) ter Peter Rus in Romana Lavrič (SD) in Aleš Knavs (SLS).

Med 13 kandidati, ki so se potegovali za 7 mest v občinskem svetu občine Osilnica, kjer so volivci županski mandat ponovno zaupali Antunu Volfu, je bilo 10 kandidatov strank SMC (7) in NSi (3). V novi občinski svet so bili izvoljeni vsi trije kandidati NSi: Anamarija Štimec, Marjana Šercer in Zvonko Žagar, kandidat SMC Branko Osvald, ter vsi trije kandidati, ki so jih predlagali nekdanji in tudi novi župan občine Osilnica Antun Volf in skupina volivcev: Željko Knaus, Anica Rugole in Metod Marolt.

V občini Kostel, kjer je Lilijana Butina v potegovanju za županski stolček premagala dosedanjega dolgoletnega župana Valentina Južniča, pa je za 7-članski občinski svet kandidiralo 11 kandidatov. Izvoljeni so bili: Aljoša Beljan (Vido Petek in skupina volivcev), Nataša Letig, Suzana Ožanič in Igor Volf (SD), Matija Zdravič (Petra Zdravič in skupina volivcev), Franc Vršnik (SLS) in Martin Marinč (Marta Marinč in skupina volivcev).

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava