avto moto

V Krškem bo SGP, Žagar skupno peti, zmaga Čonde na Madžarskem

13.10.2014 | 10:35 | Tekst in foto: Mitja Pungarčič

Po dirki

Po dirki

Navijačice Mateja Žagarja v Torunu.

Navijačice Mateja Žagarja v Torunu.

Torun - V soboto se je v poljskem Torunu končala sezona serije Speedway Grand Prix. Kot se spodobi za finale, je bila dirka pred polnim štadionom res spektakel, vreden zaključka sezone.

Najbolj so bile oči uprte v voznike, ki bili še v igri za zmagovalni oder v skupnem seštevku. Ameriški veteran Greg Hancock je na dirko prišel kot vodilni in v deseti vožnji naslov tudi dokončno potrdil. To je že njegov tretji naslov svetovnega prvaka, lovorika pri 44 letih pa pomeni tudi, da je postal najstarejši svetovni prvak v vsej zgodovini speedwaya.

Precej bolj na tesno se je razpletel boj za preostali dve medalji. Realne možnosti so imeli kar štirje tekmovalci, med njimi tudi naš Matej Žagar, ki je pred dirko zasedal odlično četrto mesto. Žal se zanj kljub dobremu uvodu in zmagi v prvi vožnji v nadaljevanju ni izšlo po načrtih in je dirko končal na 12. mestu z vsega petimi točkami in v skupnem seštevku pristal na petem mestu. Tudi to je naravnost odličen rezultat, vreden vsega spoštovanja.

Z zmago zadnji dirki je skupno drugo mesto pripadlo Poljaku Krzysztofu Kasprzaku, skupno tretje mesto pa je osvojil kontroverzni in borbeni Danec Nicki Pedersen.

Precej živčno, a zaradi tega zelo gledljivo in spektakularno dirko, je zaznamovalo tudi nekaj padcev in seveda boji v ozadju, kjer se je prav tako pet tekmovalcev potegovalo za mesta med prvo osmerico, ki imajo zagotovljen nastop za naslednji sezono.

To je uspelo Švedu Jonssonu, ki je dirko zaključil na odličnem drugem mestu, Poljaku Hamplu, ki se je v Torunu zopet izkazal in je stopil na tretjo stopničko zmagovalnega odra, ter Avstralcu Holderju.

Krško bo spet gostilo SGP

Ob rob bojev na ovalu lahko dodamo še odlično novico za vse slovenske ljubitelje speedwaya. Paul Bellamy, izvršni direktor BSI/IMG, ki je lastnik licence serije SGP in SWC, nam je potrdil, da je bilo AMD Krško uspešno v kandidaturi za dirko serije SGP.

Sicer nam ni najbolj jasno zakaj vodstvo krškega društva to dobro novico informacijo (še) prikriva, kajti gospoda Bellamy nam je povedal tudi, da ima VN Slovenije 2015 termin v septembru.

Čonda z rezervnim motorjem

Ta vikend so sicer na pozivnih dirkah nastopili tudi vsi posavski vozniki. V madžarskem mestu Gyula sta v soboto dirkala Žiga Kovačič in Aleksander Čonda. Slednji je kljub tehničnim težavam, (»zaribal« naj bi mu nov agregat v prvi vožnji), zmagal.

V nadaljevanju je vozil s precej iztrošenim motorjem, a se mu je uspel prebiti vse do finala, kjer je prav tako slavil.

Družbo na odru za zmagovalce sta mu delala Madžara Sandor Fekete, ki je bil drugi, in Norbert Magosi.

Mladi Krčan Žiga Kovačič je s štirimi osvojenimi točkami končal na devetem mestoV nedeljo sta bili še dirki odprtega Italijanskega državnega prvenstva v Lonigu, kjer sta nastopila Denis Štojs in Matic Ivačič.

Rezultate dirke in skupnega seštevka serije SGP si lahko ogledate na tej povezavi.

‹ nazaj

Galerija (4)

V Krškem bo SGP, Žagar skupno peti, zmaga Čonde na Madžarskem
V Krškem bo SGP, Žagar skupno peti, zmaga Čonde na Madžarskem
V Krškem bo SGP, Žagar skupno peti, zmaga Čonde na Madžarskem
V Krškem bo SGP, Žagar skupno peti, zmaga Čonde na Madžarskem

Komentarji (3)

13.10.2014Oceniundo 
In zakaj v AMD Krško to skrivajo????'''' Hvala bogu da vsaj ta portal to objavi ker od njih ni nič
13.10.2014Ocenipoznavlec 
Denar za sgp imajo,vozniki pa se za sendvič nimajo. Da ne govorimo da ni podmladka,skratka klub propada...
14.10.2014Oceniflegma 
Kaj se sekirate, glavno da se dnar obrača hehe...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava