ostali športi

Gimpexovi mladinci svetovni prvaki med mlajšimi člani

13.10.2014 | 21:30 | I. V.

Straški veslači so se s svetovnega prvenstva v  raftingu v Braziliji vrnili s štirimi medaljami in naslovom svetovnih  prvakov v kraljevski disciplini, spustu. (Foto: organizator svetovnega  prvenstva)

Straški veslači so se s svetovnega prvenstva v raftingu v Braziliji vrnili s štirimi medaljami in naslovom svetovnih prvakov v kraljevski disciplini, spustu. (Foto: organizator svetovnega prvenstva)

Straža - Veslači straškega Gimpexa se s svetovnega prvenstva v raftingu v Braziliji, kjer so nastopili v kategoriji do 23. leta, vračajo s kompletom medalj v posameznih disciplinah in drugim mestom v skupnem vrstnem redu. Najbolj veseli pa so nedvomno naslova svetovnih prvakov med člani do 23. leta v kraljevski disciplini - spustu, ki so ga osvojili zadnji dan tekmovanja.

Na štart tekme v spustu na brzicah reke Iguacu tik pod znamenitimi slapovi so tekmovalce odpeljali z ogromnimi gliserji, ki edini lahko premagajo brzice. Na osnovi predhodnih rezultatov so straški veslači dobili četrti startni položaju, pred njimi  so bili Brazilci, Čehi, Japonci in za njimi Rusi. Prva kilometra po startu je bilo prehitevanje več ali manj nemogoče, saj je tok premočan in brzice zahtevajo obilo pozornosti, da posadka čoln obdrži v pravi smeri. Na sredini proge so Japonci začeli ogrožati Brazilce, Stražani pa so tudi zmanjševali razliko. Še nekaj sto metrov do cilja, so bili na tretjem mestu, nato pa je padla Japonska, nato pa sto metrov pred ciljem še Brazilija in posadka s slovenskim grbom na dresih je osvojila zlato medaljo.

Srebrno medaljo so si Stražani priborili v dvoboju oziroma disciplini head to head, kjer so jih v finalu ugnalo domačini, tretje mesto pa je po zmagi nad Kolumbijo osvojila Češka. V šprintu so bili Stražani prav tako v igri za zlato, a so na koncu zasedli tretje mesto. Za prvouvrščenimi Čehi so na skoraj tri minute dolgi progi zaostali sekundo in 17 stotink, za drugouvrščenimi Brazilci pa štiri stotinke manj. Četrtouvrščeni Japonci so za našimi veslači zaostali slabe tri sekunde.

Najmanj sreče so imeli veslači straškega Gimpexa v slalomu, kjer so v obeh tekih zgrešili vratica in osvojili končno osmo mesto, zmagali pa so Brazilci pred Kolumbijo in Češko. V skupnem vrstnem redu je zmagala Brazilija pred Slovenijo, tretja je bila Japonska, četrta Češka in peta Rusija.

Na prvenstvu v Braziliji so Slovenijo zastopali straški veslači Jan Avsenik, Jan Zupančič, Jan Petković, Miha Mazovec ter kot rezerva Denis Dragovič. Z izjemo Jana Petkoviča so vsi člani posadke še mladinci oziroma vsaj štiri leta mlajši od večine tekmecev.

‹ nazaj

Galerija (10)

PA121948
PA131994
PA132013
PA132069
PA132074
PA132076
PA132079
PA132082
PA132135
PA132157

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava