Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
torek, 23. april 2024
18:00 Literarno-glasbeni večer s Ksenijo Medved in Matejem Krajncem, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
18:00 Predstava: Čarodej Sam Sebastian - Knjige velikanke, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
19:00 Rebeka Dremelj: Jamska ženska, KCPT Šentjernej
19:00 Brez filtra z Anušo - Ana Petrič, ArtCaffe KCJT Novo mesto
sreda, 24. april 2024
08:00 Regijsko srečanje otroških gledaliških skupin, KD Mokronog
VečBela krajina
torek, 23. april 2024
18:00 Večer iger in pice za mlade, MC Metlika
18:00 Predavanje ''Trajnostno vinogradništvo'', ZIK Črnomelj
18:00 Predavanje: Demenca - od zavedanja k ukrepanju, večnamenski prostor Cerovec pri Črešnjevcu
19:00 Noč knjige – predstavitev pesniških zbirk Mladena Babiča, Ljudska knjižnica Metlika
sreda, 24. april 2024
19:00 Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna (pogovor z režiserko Majo Weiss), KD Črnomelj
VečPosavje
torek, 23. april 2024
17:00 QL predstava za otroke ''Trije prašički'', Qlandia Krško
18:00 Slovesnost v počastitev krvodajalstva v sevniški občini, Kulturna dvorana Sevnica
18:00 Plesna predstava Iz/najdena, KD Krško
sreda, 24. april 2024
17:00 - 20:00 Keramična delavnica, VGC Brežice
četrtek, 25. april 2024
18:00 Sanjski muzikal Polna luna, KD Krško
Več15.10.2014 | 11:05 | M. L.
Jereslavec - Če je novo podjetje v gospodarskih središčih bolj ali manj običajna zadeva, začetek proizvodnje v majhnem kraju pomeni poseben dogodek. Začetek take proizvodnje so zaznamovali v Jereslavcu v brežiški občini tik ob meji s Hrvaško, ko so minulo soboto svečano prerezali otvoritveni trak na Kranjčevi sirarni.
»Izdelujemo sir iz surovega, nepasteriziranega kravjega mleka,« nam je pojasnil Denis Kranjec, lastnik družinskega podjetja, ki je začelo obratovati 19. aprila letos in ga je zdaj še uradno odprl brežiški župan Ivan Molan.
V Sloveniji vse pogosteje slišimo želje in priporočila, da bi uživali kar največ tiste hrane, katere pot »od njive do mize« je čim krajša. In s prav to lokalnostjo se lahko pohvali Denis Kranjec. Mleko za namreč kupuje pri bližnjem kmetu.
Kranjec se je za proizvodnjo sira iz surovega mleka odločil, kot pravi, zato ker po njegovih izkušnjah v Sloveniji ni veliko sirarjev, ki bi uporabljali tako mleko. »Je pa izdelava sira iz takega mleka veliko bolj zahtevna,« poudarja.
Vse ima neko podlago, tako tudi Kranjčevi siri in skuta. Kranjčevi namreč želijo uporabljati kar največ starih, preizkušenih receptov. Nekaj tega znanja je med tukajšnjimi ljudmi, a veliko receptov je šlo v pozabo, ker organiziranega sirarstva v zadnjih dveh desetletjih v teh krajih več ni.
Kam s sirom, se vpraša vsak sirar. »Zalog ni. Kmalu bomo povečali proizvodnjo. Zdaj ga prodajamo v Brežice, želimo ga tudi v Ljubljano in Zagreb,« omenja Denis Kranjec, ki je bil doma na Hrvaškem in torej pozna tudi vsaj malo okuse ljubiteljev sira na drugi strani reke Sotle.
Galerija (11)
Slika 1: Nova sirarna v majhni vasi
Slika 2: Nova sirarna v majhni vasi
1/11: IMG-14x (10)
2/11: IMG-14x (23)
3/11: IMG-14x (24)
4/11: IMG-14x (25)
5/11: IMG-14x (26)
6/11: IMG-14x (27)
7/11: IMG-14x (29)
8/11: IMG-14x (31)
9/11: IMG-14x (34)
10/11: IMG-14x (36)
11/11: IMG-14x (7)
Povezane objave
Ocene komentarjev