Truplo je zvlekel v klet

15.10.2014 | 12:45

Truplo je zvlekel v klet
Gostilna, v kateri je bil umorjen Vlado Pinterič. (Foto: T. J. G.)

Gostilna, v kateri je bil umorjen Vlado Pinterič. (Foto: T. J. G.)

Dolenja vasi pri Krškem, Novo mesto - Tri mesece po umoru 67-letnega gostilničarja Vlada Pinteriča iz Dolenje vasi pri Krškem je njegov krvnik za zapahi. Policisti in kriminalisti so namreč po zahtevni kriminalistični preiskavi, v četrtek, 9. oktobra, odvzeli prostost 45-letniku (neuradno gre za I. F. iz Brestanice), v soboto pa je bil že zaslišan pred preiskovalnim sodnikom, ki je zanj odredil pripor. Zaradi kaznivega dejanja umora mu grozi najmanj 15 let zapora, ker pa so policisti pri hišni preiskavi našli tudi strelivo in orožje, bo ovaden tudi zaradi nedovoljenega prometa z orožjem, za kar je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen do 5 let zapora.

Ko so bili 11. julija policisti obveščeni o pogrešanem Pinteriču in dobili tudi informacijo, da so v hiši, ki je bila zaklenjena, opazne sledi krvi, so morali policisti in gasilci nasilno odpreti zaklenjena vhodna vrata, saj je bil podan sum, da je v hiši oseba, ki je potrebna pomoči. »V shrambi so policisti našli mrtvega 67-letnega moškega. Na kraju je zdravnica Zdravstvenega doma Krško ugotovila, da ima pokojni na glavi strelno poškodbo,« je na novinarski konferenci povedal France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto. Ker je bilo takoj jasno, da je bil gostilničar žrtev kaznivega dejanja, je bil opravljen ogled kraja dejanja, ki ga je opravila dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Krškem, pri ogledu je bil prisoten tudi dežurni državni tožilec Okrožnega državnega tožilstva Krško. Strokovno pomoč pri ogledu so nudili kriminalisti in policisti Policijske uprave Novo mesto, sodna izvedenka iz patološkega oddelka Splošne bolnišnice Novo mesto in strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Z ogledom kraja dejanja so našli in zavarovali večje število sledi in jih kasneje preiskali v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju. Sodna obdukcija je potrdila, da je smrt nastopila kot posledica strelne poškodbe.

Tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik in France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije.

Tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik in France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije.

V četrtek so torej osumljenca aretirali, v času pridržanja pa so policisti in kriminalisti opravili več hišnih preiskav in našli večjo količino streliva, eksplozivnih snovi in pištolo.

»Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da se je osumljeni dalj časa pripravljal na izvršitev umora. Osumljeni 45-letni moški se je zanimal za poslovanje in finančno stanje umorjenega in izrazil namero, da bo zaradi prilastitve tega denarja izvršil kaznivo dejanje na škodo umorjenega,« je še dodal Božičnik.

I. F. je, kot kaže, tisti četrtek, 10. julija, ko je Vlado Pinterič zaprl lokal, na neugotovljen način vstopil v hišo, kjer je s strelnim orožjem v spalnici ustrelil gostilničarja. Truplo je kasneje zavil v rjuho in ga odnesel v shrambo. Osumljeni je po umoru v spalnici skušal zakriti sledi, odnesel je tudi tulec izstreljenega naboja in zaklenil vrata spalnice. Iz hiše je ukradel neugotovljeno količino denarja in stavbo zapustil skozi vhodna vrata gostinskega lokala, ki jih je prav tako zaklenil.

Po besedah Božičnika so policisti osumljenega v preteklosti že večkrat obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj (vlomov, goljufij, tatvin), enkrat je bil tudi že obsojen, in sicer na pogojno kazen.

T. J.G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava