kultura

Odmev na članek Straža dobila svojo monografijo

20.10.2014 | 17:00 | M. M.

Župan Alojz Knafelj in urednik zbornika dr. Stane Granda na predstavitvi zbornika. (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Župan Alojz Knafelj in urednik zbornika dr. Stane Granda na predstavitvi zbornika. (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Foto: M. Ž., arhiv DL

Foto: M. Ž., arhiv DL

Straža - Spodaj v celoti objavljamo odmev prof.dr.Marjana Ravbarja na članek Straža dobila svojo monografijo, ki je bil na spletnih straneh Dolenjskega lista objavljen 2. oktobra letos.

Res je, Straža je dobila svojo monografijo. Hvalevredno! Toda to, kar prinaša 3 kg težka knjiga z več kot 500 stranmi formata 30 x 23 cm, je drugo vprašanje. Izšla je tri dni pred lokalnimi volitvami in z edinim namenom, da si odhajajoči župan postavi svoj spomenik tudi na področju, kjer je popolni »šarlatan«. V »svoj voz« je vpregel celo akademske kroge s kolegom Grando na čelu. Vsi vemo, da imajo monografije trajno vrednost in se ne "delajo" na "horuk" za aktualno oblast (!)

Nimam pravice, še manj pa da se želim se opredeljevati do vsebinske zasnove knjige, ki jo je po zapisanem sodeč ob glavnem uredniku oblikoval uredniški odbor. Zavedam se, da imajo pri tem tudi avtonomno pravico. Toda po mojem skromnem vedenju tako oblikovan uredniški odbor za to delo ni bil usposobljen. Kot dokaz za to trditev naj omenim zgolj, da so standardi citiranja v knjigi neenotni. Škoda!

Ne morem pa mimo dejstva, da javnost obvestim, da si je izdajatelj (občina Straža) »špogal« objavo dokumentov brez dovoljenja avtorjev in/ali lastnikov gradiva ter celo s prevaro. To je v Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (Uradni list RS, št. 16/07 - uradno prečiščeno besedilo, 68/08 in 110/13) označeno kot kaznivo dejanje in zanj so zagrožene visoke denarne kazni.

Lepo prosim, da izdajatelj in uredniški odbor skupaj zmoreta vsaj toliko moralno-etičnega samospraševanja, da se okradenim in prevaranim na primeren način opravičijo.

prof. dr. Marjan Ravbar

‹ nazaj

Komentarji (4)

21.10.2014—   (1) (1)Ocenigustl 
tale Knafelj je lep primerek "totalnega podna", ki je prišel v demokratični Sloveniji na površje. O Grandi pa niti nebi. edina njegova strokovnost je da brenka na strune desničarjev. Pa lepo živi od tega.
21.10.2014–1 (0) (1)OceniIDIOTI 
MONOGRAFIJA O STRAŽI JE SKOZLANA IDEJA BIVŠEGA ŽUPANA. NEODOBRENA IN SOLISTIČNA POTEZA, ZARADI TEGA JE NASTALO KAR JE NASTALO. KNJIGA BREZ REPA IN GLAVE. RESNA MONOGRAFIJA NASTAJA DALJŠE OBDOBJE, TO PA JE POSILJEVANJE IN VSILJEVANJE NEKE IDEJE NA HITRO. VSE JE ŠLO MIMO OBČINSKEGA SVETA, KI BI MORAL BITI SEZNANJEN IN DATI POTRDITEV PREDNO BI ŠLA V TISK. KNJGA JE NASTALA TIK PRED VOLITVAMI IN JE IZKLJUČNO NAMENJENA ZA VOLITVE, ZATO JE TUDI TEMU PRIMERNA KVALITETA VSEBINE. ZA TAKŠNO POTEZO BI MORAL NEKDO ODGOVARJATI, ČE TUDI GA NI VEČ NA ČELU OBČINE!!!
21.10.2014Ocenixy 
kaj pa kričiš Idioti? Tu se obnašamo normalno, ostale težave reši doma.
21.10.2014Ocenistane 
xy ne delaj se pametnega. vrlo važno kako je napisano. to je internet.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava