avto moto

Finale vreden svojega naziva

20.10.2014 | 11:20 | Tekst : Mitja Pungarčič
Foto: Sašo Ključarič/fotokljucaric.net

Foto: Sašo Ključarič, fotokljucaric.net

Foto: Sašo Ključarič, fotokljucaric.net

Finale vreden svojega naziva

Krško - Na stadionu Matije Gubca sta se v soboto in nedeljo odvili zadnji dve dirki sezone. Na sobotni ekipni dirki je Slovenija v postavi Denis Štojs, Žiga Kovačič (oba AMD Krško), Jernej Pečnik, Nick Škorja (oba AMTK Ljubljana) ter Aleksander Čonda (ST Lendava) ugnala ekipo Slovaške z 49:33. Včeraj pa se je pred približno 2000 gledalci odvila finalna dirka posameznikov, ki je bila brez skromnosti ena od najbolj razburljivih in spektakularnih dirk skupnega državnega prvenstva Slovenije in Hrvaške zadnjih nekaj let. Dirko je na koncu dobil Hrvat Jurica Pavlic pred Ljubljančanom Maksom Gregoričem in Aleksandrom Čondo (ST Lendava), četrto mesto v finalni vožnji pa je zasedel mladi, komaj 16-letni Žiga Kovačič iz AMD Krško. Žagar se je po treh vožnjah sicer okitil z že trinajstim naslovom državnega prvaka, a je dirko zaradi bolečin, ki jih je utrpel pri padcu v svoji prvi vožnji, zaključil predčasno.

V soboto odpovedala tehnika in napovedovalec

Sobotna ekipno dirko je pred kakšnimi slabimi tisoč gledalci sicer zaznamovalo nekaj več padcev in tehničnih okvar, kot so jih gledalci vajeni. In vendar je na koncu bilo pomembno, da je slovenska ekipa slavila pred Slovaki. Odločilna je bila odlična dnevna forma obeh krških voznikov, Štojsa in Kovačiča, oba skupaj sta namreč prispevala krepko preko 10 točk. Mladinec Kovačič 15 plus bonus točko,veteran Štojs pa 14, kar je na koncu znašalo več kot polovico bere točk naše ekipe. Lepo se je izkazal tudi mladi voznik AMTK Ljubljane Nick Škorja, ki je zbral lepih osem točk in pokazal, da se je iz vrhunskega motokrosista že po eni sezoni lepo prilagodil v speedwayu.

Ljubljančan Jernej Pečnik in Aleksander Čonda sta zbrala vsak po šest točk. Pečnik je sicer pridno nabiral točke, a bi z nekoliko več zbranosti lahko dodal še kakšno več, točkovni seštevek Čonde pa je bil precej pod pričakovanji. Krčan, sicer član ST Lendava, ki ima za sabo precej zahtevno sezono, se je zraven poškodbe sredi sezone moral ukvarjati še s precej finančnimi zagatami, o katerih smo že pisali. Te je proti koncu sezone le rešil s pomočjo nekaj dobrohotnih krških podjetnikov in obrtnikov, ki so mu nesebično priskočili na pomoč. In vendar mu jo je v soboto zopet pošteno zagodla tehnika. Najprej je celo boljši od agregatov v prvi vožnji odpovedal svojo poslušnost. Nato pa se mu je v eni od voženj na zelo slabem in iztrošenem motorju utrgala še veriga. In da je bila mera smole polna, ga je le ta poškodovala po levi stegenski mišici tako, da je bil vprašljiv celo nedeljski nastop.

Od Slovaških tekmovalcev sta se najbolj izkazala Martin Malek in Martin Gavenda. Prvi je zbral 17, drugi pa 12 točk za gostujočo ekipo iz Slovaške. Ostala trojica mladih Slovakov, Buri, Čarada in Tomka, je skupaj zbrala le štiri točke.

Ob robu sobotnemu dogajanju velja še omeniti, da je tokrat zaradi obveznosti manjkal odlični napovedovalec Boštjan Levičar. Tako je precej razvajeno poznavalsko publiko jezil nek neznani napovedovalec, ki si je med in po dirki med gledalci prislužil marsikatero kritiko. Če malo ponazorimo, bi po besedah slednjih bolj sodil na kakšno žalno komemoracijo, kot pa na razgiban športni dogodek, kot je speedway.

Navdušil tudi 16-letni Kovačič

V nedeljo pa se je na stadionu Matije Gubca nabralo dobrih 2000 gledalcev in vsi, ki so prišli, so imeli kaj videti. Že od prve vožnje naprej so se bili dobri in atraktivni boji. Že v v tretji vožnji dneva se je takoj po štartu v prvem zavoju zgodil spektakularen padec, v katerega so bili vpleteni mlada voznika, Slovak Buri in krški mladinec Kovačič, ter Žagar. Ker steza takrat še ni dopuščala, da bi Žagar iz povsem zunanje pozicije prehitel mlade tekmovalce do začetka ovinka, je ob gneči prišlo do dotika Burija in Kovačiča ter Žagarja. Kovačič in Žagar sta končala v blazinah in na začetku je kazalo, da se je Žagar pri tem resneje poškodoval, a na srečo temu ni bilo tako. Po približno petnajstih minutah se je  po odhodu iz reševalnega vozila preoblekel v drug kombinezon in nadaljeval z dirko. Tudi v drugo mu ni uspel kaj boljši štart in na splošno zadovoljstvo občinstva ga je dva kroga za sabo uspel zadrževati mladi, komaj 16-letni Kovačič, ki pa je ob Žagarjevih izkušnjah pričakovano klonil pred petim voznikom sveta. Žal si je ob koncu vožnje Žagar, ki je bil še vedno pod vtisom padca in dveh dokaj slabih štartov, in s tem očitno tudi v afektu po cilju dovolil dokaj nešportno potezo. Po prečkanju ciljne črte je ob pogledu nazaj videl, da je mladi Krčan prečkal ciljno črto na zunanji strani in ga pred očmi vseh v začetku zavoju nešportno začel potiskati proti blazinam.

Po še nekaj razburljivih vožnjah s padci in atraktivnimi prehitevanji je v osmi vožnji ponovno Žagar stal na štartu. Z njim na štartni vrvici so bili še njegov klubski tovariš Voldrih, ter Krčan Ivačič in Hrvat Cvetko. Zopet je sledil Žagarjev slab štart iz bele zunanje pozicije, iz notranjih pa sta odlično potegnila Ivačič in Voldrih. To je bila sigurno vožnja dneva, saj se je trojica borila do zadnjega kroga in do zadnjega centimetra na stezi. Veliki zmagovalec te vožnje je postal mladi Ivačič pred Žagarjem in Voldrihom. Ob prihodu v cilj je tribuna s krškimi navijači kar eksplodirala. Ivačič, ki se po slabi lanski sezoni počasi vrača oz. bolje rečeno pomika proti stari formi, je bil tokrat sigurno junak dneva. Občinstvo je to nagradilo z velikim in bučnim aplavzom, saj se je po dolgih dveh letih, ko je Čonda edini premagal Žagarja v Krškem, zopet našel eden od slovenskih tekmovalcev, ki ga je uspel premagati. In če pogledamo realno, je Ivačič uspel premagati petega najboljšega voznika sveta! Žagarju je padec očitno poleg bolečin v kolenu in najverjetnejših modric po telesu do dobra zrahljal tudi živce, a je stisnil zobe in v svojem tretjem štartu dosegel še svojo drugo zmago in zadostno bero točk, da je postal že trinajstič državni prvak . Ko je bil naslov prvaka pod streho, je zaradi bolečin zaključil s svojimi nastopi na tej dirki. V nadaljevanju so brez Žagarja krško publiko z dobrimi nastopi navduševali predvsem mlada domačina Kovačič in Ivačič, ter veteran Štojs in Krčan z lendavsko licenco Čonda.

Od padcev na dirki velja omeniti še tistega v osemnajsti vožnji, ko sta se v prvem krogu na vhodu v drugi ovinek dotaknila Ljubljančan Pečnik in Lendavčan Vida. Slednji je ob dotiku tekmovalcev res grdo padel, a na srečo brez posledic. Sodnik se je odločil in izključil Pečnika, kar pa je izzvalo precej burne reakcije v taboru Ljubljančanov. Še po dirki se s to odločitvijo nikakor ni mogel sprijazniti ljubljanski trener Franci Kalin, ki je poudarjal, da je Pečnik v trenutku padca Vide bil na zunanji strani in nikakor ni ogrožal Vide, temveč da je bilo obratno. V rednem delu dirke so od boljših tekmovalcev prednjačili hrvaški adut Pavlic, ki je imel eno okvaro motorja, ostale vožnje pa je dokaj suvereno dobil in se na koncu uvrstil v finalno vožnjo. Čonda je po rednem delu dirke imel le eno drugo mesto, vse ostalo so bile zmage in ob vnovični pomoči svojih sponzorjev čez noč prišel do novega odličnega agregata, tako da je redni del dirke zaključil kot najboljši posameznik. Dobro je šlo tudi Ljubljančanu Gregoriču, ki je tokrat imel odlične štarte, a mu v rednem delu dirke to pri Čondi in Pavlicu ni uspelo obrniti v svojo korist. Kljub temu je redni del dirke zaključil na odličnem drugem mestu. Zraven te trojice pa si je finalno vožnjo prvič v karieri privozil komaj 16-letni mladi up krškega speedwaya Žiga Kovačič. V rednem delu dirke je nanizal dve zmagi, dve drugi mesti in eno zadnje in je ob enakem številu točk kot Štojs zaradi več boljših mest prišel v svoj prvi finale v članski konkurenci.

Še večji osmoljenec te dirke od Žagarja je sigurno postal njegov klubski tovariš Matic Vodrih. Še pred dirko se mu je na široko nasmihal naslov vice prvaka Slovenije, na koncu pa se je izkazalo, da bi lahko bil skoraj ob medaljo. Imel je namreč kar nekaj smole, saj mu je, ko je v svoji tretji vožnji vodil, tik pred ciljem v zadnjem zavoju odpovedal poslušnost boljši od motorjev in namesto treh točk je vknjižil ničlo. Na koncu se je pokazalo, da mu je ravno zaradi te vožnje splaval po vodi nastop v finalni vožnji in s tem tudi naslov vice prvaka.

V finalni vožnji se je odločalo o medaljah. Gregorič bi po izračunih že ob ničli imel srebrno medaljo, Čondi pa bi zmaga v tej finalni vožnji prinesla dodatno vožnjo, kjer bi se za bron v skupnem seštevku pomeril še enkrat z Voldrihom. A razpletlo se je nekoliko drugače. Čondi je finalni vožnji po štartu nekoliko preveč dvignilo prednje kolo in Gregorič ter Pavlic sta zapeljala v prvi ovinek pred njim, Kovačič pa tesno za njim. Četveroboj se je na koncu končal z zmago Pavlica, pred Gregoričem, Čondo in Kovačičem.

Rezultati letošnje sezone

Tako smo za leto 2014 dobili sledeč vrstni red: stari novi državni prvak je postal Matej Žagar, vice prvak Maks Gregorič, bronasto medaljo v skupnem seštevku pa je domov odnesel Matic Voldrih. V članski kategoriji so tako tekmovalci AMTK Ljubljane pobrali vse tri medalje. Pri tem je vsekakor potrebno omeniti, da se je lanski vice prvak Čonda kljub dirki manj, ki jo je izpustil zaradi poškodbe, boril do zadnjega za medalje v skupnem seštevku. Je pa precej boleče za AMD Krško, ki že drugo leto zapored nima dobitnika medalj. Zadnjo medaljo v članski konkurenci jim je pred dvema sezonama pripeljal prav Čonda. Mineva pa tudi že dolgih dvajset let, od kar so v AMD Krško lahko slavili naslov prvaka med posamezniki. Zadnji naslov za Krčane je pripeljal davnega leta 1994 Gerhard Lekše.

Med mladinci pa je zgodba nekoliko drugačna. Od kar se podeljuje naslov mladinskega državnega prvaka, so ga osvajali le mladi krški vozniki. In nič drugače ni bilo tudi letos. Naslov državnega prvaka med mladinci si je letos prvič in zelo prepričljivo privozil Žiga Kovačič. S tem je postal tudi najmlajši mladinski državni prvak, saj mladenič iz Bistrice ob Sotli šteje, kot smo že večkrat zapisali, komaj šestnajst let. Skupno drugo mesto si je letos priboril Matic Ivačič, prav tako član AMD Krško, tretje mesto v skupnem seštevku pa je zasedel Lendavčan Ladislav Vida. Vsekakor poprej nismo omenjali mladega Nicka Škorje, ki je letos motokros zamenjal za peščene ovale. Od njega je glede na mlada leta, šteje jih namreč šestnajst, v naslednjem letu sigurno pričakovati boj za lovorike v seštevku mladinskega prvenstva, marsikoga pa bi talentirani mladenič ob seveda dobrem delu znal presenetiti tudi v članski konkurenci.

V nedeljo so se uspešno predstavili tudi krški veterani, Jože Žibert, Franci Geršak, Roman Špitaler, in občinstvo jim je z veseljem po vseh letih zaploskalo.

Ob koncu sezone nas tako čaka v Krškem samo še dan odprtih vrat in seveda kronološki pregled sezone, ki bo sledil v naslednjih tednih.

Rezultati sobota Ekipe:

Slovenija 49

Jernej Pečnik 6

Denis Štojs 14

Žiga Kovačič 15

Aleksander Čonda 6

Nick Škorja 8

Slovaška 33

Patrik Buri 3

Martin Malek 17

Adam Čarada 0

Martin Govenda 12

Michal Tomka 1

Nedelja, dirka posameznikov:

1. Jurica Pavlic (SK Unia Goričan) 15 točk, 2. Maks Gregorič (AMTK Ljubljana) 15, 3. Aleksander Čonda (ST Lendava) 15, 4. Žiga Kovačič AMD Krško 10, 5. Denis Štojs AMD Krško 10, 6. Matic Ivačič AMD Krško 9, 7. Matej Žagar AMTK Ljubljana 8, 8. Matic Voldrih AMTK Ljubljana 8, 9. Patrik Buri SVK 6, 10. Adam Čarada SVK 5, 11. Nick Škorja AMTK Ljkubljana 5

Končni vrstni red v DP 2014:

1.Žagar 57 točk, 2. Gregorič 47, 3. Voldrih 45, 4. Čonda 43, 5. Štojs 40, 6. Kovačič 30, 7. Ivačič 21, 8. Pečnik 18, 9. Vida 12, 10. Bot 10, 11. Škorja 5, 12. Malešič 4, 13. Kukovica 2

‹ nazaj

Galerija (17)

kk-020
kk-021
kk-022
kk-023
kk-024
kk-025
kk-026
kk-027
kk-028
kk-029
kk-030
kk-031
kk-032
kk-033
kk-034
kk-035
kk-036

Komentarji (3)

20.10.2014Ocenimatej43 
Res odlična dirka in vse čestitke mlademu upu Žigatu za res odlično sezono, Se vidi,da ima odlično ekipo za seboj in da delajo prav. Rade volje pridem na dirko,kot je bila včeraj. Veterani so me presenetili,in takšne stvari speedway potrebuje,skratka bilo je odlično.
20.10.2014Ocenispeedwayfan 
ja učeri so se pa mladi dobr vozl. Žagar se je pokazu u tapravi luči... končn je pokazu svoj pravi obraz.. driska nevzgojena lublanska. Čestitke avtorju ka napiše taku kot je blo. Dolenc je zakon :))))
24.10.2014Ocenipeter 
Žagar je spet pokazal svoj karakter. Karte so bile brez potrebe dvigjene na 10 eur. Dirka je bila drugače zelo dobra

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava