dolenjska

Razredni sovražnik nagrajen v Haifi

21.10.2014 | 16:35

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Haifa - Film mladega dolenjskega režiserja Roka Bička Razredni sovražnik je na 30. mednarodnem filmskem festivalu v Haifi prejel posebno omembo žirije, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). To je že 18. mednarodna nagrada za film, ki je tudi na seznamu za letošnje nominirance Evropske filmske akademije (EFA).

Žirija je na festivalu v izraelski Haifi, ki se je zaključil v soboto, v tekmovalnem programu za zlato sidro glavno nagrado podelila dobitniku zlate palme na letošnjem festivalu v Cannesu - filmu Zimsko spanje turškega režiserja Nurija Bilgeja Ceylana.

Film Razredni sovražnik je nastal v produkciji Triglav filma. V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev. Scenarij za film so po resničnih dogodkih napisali Nejc Gazvoda, Biček in Janez Lapajne. Zgodbo iz filma je Biček doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika naredila samomor. Temu je sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem.

Razredni sovražnik po festivalih...

V sklopu Filmskih dnevov Lux bodo Razrednega sovražnika v nedeljo predvajali na Zagrebškem filmskem festivalu. Na začetku novembra pa bodo film prikazali na festivalih v Solunu, Arrasu, Stocholmu in Sevilli. V Sevilli so ga predvajali že lani v tekmovalnem programu, letos pa ga bodo prikazali v programu filmov, ki so na seznamu za nominirance za Evropske filmske nagrade. Nominirance bo EFA sporočila 8. novembra na omenjenem festivalu, nagrade EFA bodo podelili 13. decembra v Rigi.

STA, M. M.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava