kočevsko-ribniško

Podelili Škrabčeve štipendije

22.10.2014 | 11:45 | M. L.-S.

Andrej Rozman-Roza in Boštjan Gorenc-Pižama (Foto: mediaspeed)

Andrej Rozman-Roza in Boštjan Gorenc-Pižama (Foto: mediaspeed)

Letošnji dobitniki štipendij Ustnove patra Stanislava Škrabca. (Foto: mediaspeed)

Letošnji dobitniki štipendij Ustnove patra Stanislava Škrabca. (Foto: mediaspeed)

Ribnica - Ustanova patra Stanislava Škrabca, katere poslanstvo je pomoč dodiplomskim in podiplomskim študentom slovenskega jezika, slovanskih jezikov, klasične filologije, primerjalnega in splošnega jezikoslovja in študentom frančiškanom, je za študijsko leto 2014-2015 podelila pet štipendij. V svojem 11-letnem delovanju je Škrabčeva ustanova podelila tako skupno že 76 štipendij, nagradila pet jezikoslovcev-slovenistov, pripravila pa je tudi več odmevnih dogodkov za popularizacijo slovenskega jezika.

Strokovna komisija Škrabčeve ustanove, v sestavi red. prof. dr. Erike Kržišnik, red. prof. dr. Monike Karlin Golob in dr. Majde Merše, je za enajsto generacijo štipendistov Škrabčeve ustanove izbrala pet doktorskih študentov: Maruško Agrež, Barbaro Balantič, Kajo Dobrovoljc, Domna Krvino in Urško Vranjek. Štipendije sta jim podelila predsednik uprave Škrabčeve ustanove Matjaž Rakovec in vodja Službe za slovenski jezik na ministrstvu za kulturo RS dr. Simona Bergoč, ki je bila tudi sama štipendistka Škrabčeve ustanove.

Rakovec je v svojem nagovoru zbranim predstavil dosedanje delo in poslanstvo Škrabčeve ustanove, predstavnica druge generacije Škrabčevih štipendistov dr. Bergočeva pa je poudarila, da Škrabčeva ustanova pomaga mladim nadarjenim jezikoslovcem pri raziskovanju skrivnosti slovenščine in drugih sorodnih jezikov, saj jim pomaga zagotavljati pogoje, da lahko nemoteno gojijo svoje potenciale in sledijo svojim ambicijam. »Posebno vrednost ustanovi daje tudi odločna podpora gospodarstvenikov, ki dokazuje zavedanje, da slovenski jezik in kultura nasploh nista ovira razvoju podjetništva, temveč predstavljata osnovo skladnega družbenega in ekonomskega trajnostnega razvoja,« je dejala.

Slovesno podelitev štipendij, ki je letos potekala v prostorih Rokodelskega centra Ribnica, sta s svojim nastopom obogatila Andrej Rozman - Roza in Boštjan Gorenc – Pižama.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava