posavje

Na letališču gasilsko-reševalna vaja Stolp 2014

23.10.2014 | 13:15 | STA

Vaja predvideva, da bo zagorelo v novem kontrolnem stolpu. (Foto: M.L., arhiv DL)

Vaja predvideva, da bo zagorelo v novem kontrolnem stolpu. (Foto: M.L., arhiv DL)

Cerklje ob Krki - V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki bodo danes popoldne izvedli gasilsko-reševalno vajo Stolp 2014. Na vaji bo gasilsko-reševalna služba letališča Cerklje ob Krki v sodelovanju s poklicno gasilsko enoto Krško in prostovoljnim gasilskim društvom Brežice prvič predstavila gašenje in reševanje iz novega letališkega kontrolnega stolpa.

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da podmena vaje predvideva vžig električne napeljave v prostorih kontrole zračnega prometa, gašenje in reševanje ljudi iz objekta z gasilsko lestvijo in helikopterjem.

Za medicinsko oskrbo poškodovanih in varen zračni prevoz v najbližjo zdravstveno ustanovo bodo s sodelovanjem helikopterske posadke 15. polka vojaškega letalstva poskrbeli pripadniki vojaške zdravstvene enote.

S skupnimi usposabljanji želijo poenotiti postopke gašenja in reševanja med gasilsko-reševalno službo cerkljanskega letališča ter strukturami, vključenimi v sistem zaščite in reševanja, ki delujejo na domicilnem območju Vojašnice Jerneja Molana, so še dodali na ministrstvu.

Cerkljanski novi, 30 metrov visoki sedemnadstropni stolp kontrole zračnega prometa so odprli leta 2010. Gradnja stolpa in njegove okoliške vojaške ter komunalne infrastrukture je stala 10,8 milijona evrov, sam stolp z vso energetsko opremo letališča je stal 7,8 milijona evrov, dobrih 600.000 evrov pa njegova druga oprema.

Kot so pojasnili ob njegovem odprtju, je možno novi letališki stolp s starim, zgrajenim po štirideset let stari tehnologiji, primerjati samo funkcionalno, pri gradnji novega pa so upoštevali najnovejšo t. i. tehnologijo na osnovi minimalnih vojaških standardov, kar pomeni, da so ga zgradili za naslednjih 50 let.

Kontrolni stolp je osrednji objekt letališča, iz katerega krmilijo in upravljajo vse naprave za varnost ter kontrolo leta in druge letališke dejavnosti. S svojo zasnovo stolp vsem operativnim službam omogoča neprekinjeno delovanje, med drugim pa omogoča letališko in priletno kontrolo zračnega prometa, delovanje meteorološke službe, letalske medicine ter nadzor letalskih komunikacij.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava