mladi dopisnik

Nagrada za dosežen uspeh – ogled Euroskillsa v Franciji

23.10.2014 | 13:25 | Hana Vidic in mentorica Helena Jordan, OŠ Dolenjske Toplice

Nagrada za dosežen uspeh – ogled Euroskillsa v Franciji
Nagrada za dosežen uspeh – ogled Euroskillsa v Franciji

V lanskem šolskem letu sem se udeležila natečaja Prihodnost je v tvojih rokah-priložnost je v rabi lesa, ki ga je organiziral Center RS za poklicno izobraževanje (CPI). Dosegla sem 2. mesto v kategoriji dekorativni izdelki iz lesa. Nagrada vsem osmim nagrajenim tekmovalcem in njihovim mentorjem je bila izjemna: ogled evropskega tekmovanja v poklicnih spretnostih – EUROSKILLS 2014 v francoskem mestu Lille.

V četrtek, 2. oktobra, smo z letalom odpotovali v Bruxellex, nato pa nadaljevali pot z avtobusom do mesta Lille na severu Francije. Nastanili smo se v hotelu Ibis. Mesto je razmeroma veliko in zanimivo, število prebivalcev se giblje okoli tisoč. Do centra dogajanja smo peš imeli le nekaj minut. Tekmovanje je potekalo v Grand Palaic – to je ogromen razstaviščni prostor (cca 120 000 m2), ki se je spremenil v tekmovališče za veliko število tekmovalcev iz vse Evrope – okoli 400.

Pobudnik za tekmovanje EUROSKILLS, ki je prvič potekalo leta 2008, je evropski komisar za izobraževanje in kulturo Jan Figel.

To je spektakularna predstavitev poklicev, ki poteka v eni izmed evropskih držav. Najboljši mladi evropski strokovnjaki pokažejo svoje talente prav tukaj.

Euroskills poteka vsaki dve leti. Sodelujejo lahko mladi med 18. in 25. letom starosti, ki tekmujejo iz najrazličnejših poklicev z vseh področji. Naj naštejem samo nekatere najbolj zanimive: aranžerstvo, šiviljstvo, keramičarstvo, tesarstvo, elektrotehnika, intarzija, pleskarstvo, mehatronika, frizerstvo… Slovenija je letos na tekmovanju sodelovala četrtič.

Sodelovalo je petnajst tekmovalcev v sedmih različnih panogah: aranžerstvo, mehatronika, informatika, kamnoseštvo, kuharstvo in strežba, lesarstvo in cvetličarstvo. Več o tem: https://www.facebook.com/mojaizbira

Mi smo si tekmovanje ogledali v petek in soboto, 3. in 4. oktobra med 9. in 16. uro. Tekmovalcem ni enostavno delati pod budnim očesom sodnikov, ki opazujejo, si zapisujejo in ne prizanašajo. Pravila so stroga in vsako odstopanje od točno zadanih pravil prinaša minus točke. Lahko smo ponosni na slovenske tekmovalce. Med njimi so posamezniki, ki bodo na osnovi doseženega na Euroskillsu, ne glede na končni rezultat, gradili svojo poklicno prihodnost.

V času tekmovanja so veljala stroga pravila. Ni bil dovoljen pogovor, niti med tekmovalci in njihovimi mentorji, kaj šele, da bi jih motili obiskovalci. So pa obiskovalci na prizorišču zaželeni, saj je tekmovanje sejemske oblike.

Samo v petek je bilo na tekmovališču okoli 120. 000 obiskovalcev, kar kaže na izredno zanimanje za poklicne veščine.

V nedeljo 5. oktobra, pa smo odšli na ekskurzijo v glavno mesto Francije – Pariz. Tam smo si ogledali eno najzanimivejših pariških znamenitosti – Eifflov stolp, na katerega smo se tudi povzpeli in s katerega smo imeli čudovit razgled na Pariz.

Po vrnitvi v mesto Lille smo po večerji v hotelu odšli na razglasitev rezultatov. Slovenija je pristala na 14. mestu od 25 držav. Leon Mahnič je v kamnoseštvu dosegel drugo mesto, osvojili smo tudi tri odličja v kategorijah kuharstva, strežbe in informatike. Na razglasitvi smo vse slovenske tekmovalce in tekmovalke glasno podpirali in zanje navijali. Kasneje pa smo se udeležili še slovesnosti, kjer smo vse svoje rezultate proslavili.

Domov smo se skupaj s tekmovalci in njihovimi mentorji vrnili 6. oktobra po resnično zelo pestri in napeti tekmi s časom. Komaj smo ujeli let za Ljubljano. Tam so nas pričakali domači in mediji. Po tiskovni konferenci, ki je bila posvečena tekmovalcem in njihovim dosežkom, smo se polni vtisov vrnili domov.

Vem, da tega dogajanja ne bom nikoli pozabila.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava