bela krajina

Smnj-na-plac jutri vabi na Dar jeseni

24.10.2014 | 07:45 | M. M.

Z enega minulih sejmov... (Foto: M.B.J., arhiv DL)

Z enega minulih sejmov... (Foto: M.B.J., arhiv DL)

Črnomelj - V Črnomlju se bodo ponovno zbrali mladi belokranjski ustvarjalci, ki so na tokratni sejem vzajemnosti in kreativnih idej Smnj-na-plac povabili Lokalno akcijsko skupino Dolenjske in Bele krajine. Ta bo predstavila možnosti financiranja projektov s pomočjo programov Evropske unije ter primere dobre prakse, pridružili pa se jim bodo tudi predstavniki uspešnih projektov, ki bodo obiskovalcem predstavili svoje izkušnje in jim pomagali razvijati družbeno-podjetniške ideje.

Kot je sporočila Andreja Šober iz društva vzajemnosti in kreativnih idej, se bodo jutri med 13. in 19. uro na prodajnih stojnicah v prostorih ZIK Črnomelj predstavili mladi belokranjski ustvarjalci, umetniki in rokodelci, ki se vsako zadnjo soboto v mesecu zberejo pod okriljem sejma Smnj-na-plac.

Na stojnicah se jim bodo pridružili predstavniki treh belokranjskih občin in Krajinskega parka Kolpa, ki bodo predstavili projekte, izvedene s pomočjo sredstev programa LEADER. Informacije o takšnem financiranju projektov bodo obiskovalci lahko dobili na stojnici LAS Dolenjske in Bele krajine ter na predavanju, na katerem bodo predstavili nov evropski program za razvoj lokalnih skupnosti CLLD.

Sejem “Dar jeseni” bodo obiskali tudi ustanovitelji uspešne zadruge Jarina, ki deluje na področju lokalne samooskrbe kot vezni člen med pridelovalci, predelovalci in odjemalci. Na posvetu o zadružništvu bodo predstavili svoje izkušnje in vsem, ki razmišljajo o ustanovitvi zadruge, pomagali z nasveti.

Posvetu o zadružništvu bo sledila predstavitev uspešnega projekta Dobrote Dolenjske, ki je pod skupno blagovno znamko združil podjetne posameznike s področja lokalne samooskrbe. Pojasnili bodo, kako so se lotili povezovanja, trženja, birokracije in ostalih ovir na poti do uspeha in s tem podali izhodišča za razvoj ideje o skupni blagovne znamke Dobrote Bele krajine!

Obiskovalci bodo lahko sami ocenili, ali so belokranjske dobrote primerljive z dolenjskimi - predstavniki Dobrot Dolenjske bodo pred predavanjem obiskovalce pogostili s svojimi izdelki, za primerjavo pa bodo lahko udeleženci brezplačno poskusili prave belokranjske palačinke, pogače, domač jabolčni sok in vino.

Sladkih prigrizkov bodo gotovo najbolj veseli najmlajši obiskovalci Smnja, ki se bodo zabavali na ustvarjalnih delavnicah. Na njih bodo spoznali projekte Leader, ki ohranjajo naravno in kulturno dediščino Bele krajine - izdelovali bodo okrasne lončke, risali ter ustvarjali iz papirja in volne, prisluhnili pa bodo tudi pravljici o mlinu, po katerem je Črnomelj dobil ime.

»Tudi na tokratnem Smnju ne bomo pozabili na pomoči potrebne: v Dobrodelni košarici bomo zbirali hrano, higienske pripomočke in oblačila za družine v socialni stiski - ker se bliža zima, bodo še posebej dobrodošla topla oblačila, ki jih bomo zbirali tudi v Zamenjalnici. Ta bo jesensko obarvana: na njej bomo izmenjali domačo ozimnico, semena, pridelke, jesenska oblačila ter otroške igrače,« še dodaja Šoberjeva.

URNIK PREDAVANJ:

13.00 - 14.00Možnosti financiranja s pomočjo programa LEADER in CLLD v novi programski

perspektivi

14.15 - 15.45Zadružništvo v Beli krajini

16.00 - 17.00Predstavitev primera dobre prakse 'Dobrote Dolenjske'

BREZPLAČNE OTROŠKE DELAVNICE

14:00 – 16:00Praprot v lončku

Kaj smo pobrali v sadovnjaku?

16:00 – 16:30Pravljica o črnomaljskem mlinu

16:30 – 18:00Izdelava čebelic

Od volne do izdelka

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava