Tržnice obnovili, sedaj vabijo lokalne pridelovalce

25.10.2014 | 11:00

Projekt so danes predstavili od leve krški župan Miran Stanko, predsednica LAS Posavje Marija Imperl, sevniški župan Srečko Ocvirk in Darja Planinc.

Projekt so danes predstavili od leve krški župan Miran Stanko, predsednica LAS Posavje Marija Imperl, sevniški župan Srečko Ocvirk in Darja Planinc.

Tržnice obnovili, sedaj vabijo lokalne pridelovalce

Krško - Če so Posavci z nedavno končanim projektom Posavska špajza prenavljali oziroma posodabljali tržnice po šestih tamkajšnjih občinah, se bodo sedaj posvetili privabljanju lokalnih ponudnikov na obnovljena tržna mesta. Lokalna akcijska skupina Posavje je namreč oblikovala nov projekt, ki so ga poimenovali Lokalno pridelana hrana na posavskih tržnicah oziroma krajše Gremo na tržnico.

Glavni cilj dobrih 126 tisoč evrov vrednega projekta, ki se bo zaključil junija prihodnje leto, je po besedah Planinčeve najmanj 50 ustrezno registriranih ponudnikov za prodajo na tržnici.

"S projektom želimo zidovom, mizam in stojnicam dati vsebino. Skupaj s projektnimi partnerji smo se zato usmerili v ponudnike. Želimo si, da bi bili ti novi prostori čim bolj živi in živahni," je na današnji predstavitvi projekta v Mencingerjevi hiši poudarila vodja projekta Darja Planinc.

V ta namen so v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto izdelali program izobraževanj in usposabljanj za pridelovalce. Da zanimanje med njimi obstaja, so pokazale ankete, ki so jih izvedli po posavskih tržnicah. Interes za prodajo je namreč izkazalo več kot 200 kmetijskih gospodarstev, od teh jih po ocenah zavoda slaba tretjina trenutno tudi prodaja na domačih tržnicah.

"Največje zanimanje je za prodajo sadja in zelenjave, pa tudi za prodajo primarnih proizvodov živinorejske pridelave, prodajo moke in izdelkov iz moke, medu in čebeljih izdelkov, vina in zelišč," je povedala Zdenka Kramar iz KGZ Novo mesto.

Za zainteresirane kmetije tako že izvajajo usposabljanja z najpomembnejšimi vsebinami o tem, "kaj je dobro vedeti, kadar se odločimo za prodajo na tržnici". Na njih lahko udeleženci več izvejo o ustreznih oblikah registracije dejavnosti, zagotavljanju varne hrane v verigi, pravilnemu vodenju evidenc in računov, pa tudi o tem, kaj vse je pomembno pri neposrednemu stiku s kupci na tržnici. Dveh tovrstnih izobraževanj se je doslej udeležilo že 70 kmetov.

Projektu sta se pridružili tudi krška in sevniška občina, ki bosta kupili dodatno opremo za njuni tržnici, in sicer Sevničani konkretno 20 prodajnih stojnic in avtomobilsko prikolico za njihov prevoz, Krčani pa nove prodajne betonske mize in 15 prodajnih stojnic ter drugo opremo, kot so hladilniki, prodajne vitrine, tehtnice in paletni viličar.

A. K.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava