dolenjska

1. STROKOVNI POSVET O SEVANJIH / Javnost bi morala biti mnogo bolj obveščena

25.10.2014 | 15:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Okroglo mizo o jedrski energiji in sodelovanju javnosti je vodila novinarka Vida Petrovčič.

Okroglo mizo o jedrski energiji in sodelovanju javnosti je vodila novinarka Vida Petrovčič.

Šmarješke Toplice - Sodelovanje javnosti v postopkih elektromagnetnih in jedrskih sevanj je naslov dvodnevnega posveta, ki so ga te dni v Šmarjeških Toplicah pripravili v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije (ZEG). Povezati želijo domača in tuja znanja ter poiskati možnosti za večje sodelovanje civilne družbe, ki je po njihovem mnenju premalo vključena.

Javnost bi morala biti mnogo bolj obveščena

Prvi dan so obravnavali ionizirana sevanja oz. program jedrske varnosti, saj imamo pri nas Nuklearno elektrarno Krško, načrtuje se gradnja drugega reaktorja v Krškem ter odlagališče nizko ali srednje radioaktivnih odpadkov, ki je načrtovan v Vrbini pri Krškem. Kot pravijo v ZEG, se mora postaviti varno, da ljudje vejo, kaj imajo v bližini.

Nadja Železnik, direktorica Regionalnega centra za okolje in tudi pooblaščenka za jedrsko sevalno varnost, pravi, da je področje varnosti primerno urejeno, a je vedno prostor za izboljšave. Na nedavnem posvetu v Brežicah so ugotovili, da so vsi načrti na državnem, regionalnem in občinskem nivoju pripravljeni, načini ukrepa so dorečeni, problem pa je informiranost ljudi, ki je zelo slaba. »Ljudje ne vedo, kam se evakuirati, ne poznajo postopkov, ne vedo, kje se dobijo jodove tablete. Zato bo treba še bolj načrtno informirati javnost,« je prepričana.

Karel Lipič (na desni).

Karel Lipič (na desni).

O zagotavljanju jedrske varnosti v Evropi so na posvetu spregovorili domači in tuji strokovnjaki iz Japonske, Nemčije, Švedske in Češke, med njimi je bil največje pozornosti deležen japonski strokovnjak za jedrsko varnosti Kazuhiko Kobayashi, ki je spregovoril o posledicah jedrskega sevanja v Fokušimi,

Drugi dan posveta so pozornost namenili elektromagnetnemu sevanju. Prihodnje leto bo potrebno sprejeti novo uredbo o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju, ki bo v skladu s priporočili EU. Sedanja je še iz leta 1996. Kot prav predsednik EGS Karel Lipič, bodo morale biti razdalje oddaljenosti pri baznih antenskih postajah minimalno vsaj 15 metrov stran od stanovanjskih objektov, šol, vrtcev, itd., pri daljnovodih pa dvakrat ali trikrat daljše od sedaj sprejetih razdalj. Strokovnjaki opozarjajo, da dolgoročna izpostavljenost močnemu sevanju vpliva na povečano tveganje za nastanek bolezni, predvsem rakavih obolenj.

‹ nazaj

Galerija (11)

SEVANJA01
SEVANJA02
SEVANJA03
SEVANJA04
SEVANJA05
SEVANJA06
SEVANJA07
SEVANJA08
SEVANJA09
SEVANJA10
SEVANJA11

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava