avto moto

Uspešen zaključek slovenskih spidvejistov tudi v tujini

27.10.2014 | 08:30 | Mitja Pungarčič

Žiga Kovačič (Foto: Jani Srpčič, arhiv DL)

Žiga Kovačič (Foto: Jani Srpčič, arhiv DL)

Pardubice, Lonigo - Posavski in ostali slovenski spidvejisti so minuli konec tedna uspešno zaključili sezono z letošnjimi nastopi v tujini. Mladinec iz vrst AMD Krško Žiga Kovačič je v soboto odpeljal dve dirki češkega mladinskega prvenstva in se zopet odrezal več kot odlično. Šestnajstletnik je prvo dirko končal na odličnem drugem mestu, drugo dirko pa ob sicer majhni smoli na šestem mestu. Mladinsko prvenstvo Češke republike je z dirko manj kot konkurenti tako končal na odličnem petem mestu.

Ob koncu sezone so lahko v taboru Kovačiča zelo zadovoljni. V Sloveniji je postal mladinski državni prvak, v češkem mladinskem prvenstvu je zaključil kot peti, odpeljal je tudi nekaj dirk poljskega mladinskega prvenstva, kjer je konkurenca v mladinski kategoriji daleč najmočnejša na svetu. Tam kakšnega odmevnega rezultata še ni bilo, a je za tako mladega voznika uspeh, da so ga poljski klubski promotorji zaradi let opazili in povabili, da se kali v tem res močnem prvenstvu. Vsekakor pa je Žiga odpeljal letos preko 30 dirk, kar je odlična popotnica za prihajajoče sezone. In ob dobrem delu v prihajajočih sezonah bo v tej mladinski konkurenci do 21 let lahko pokazal še marsikaj. Letos je bil namreč še premlad, da bi nastopil na kvalifikacijah za mladinsko svetovno ali evropsko prvenstvo.

Včerajšnja zadnja dirka italijanskega odprtega članskega prvenstva pa je bila uspešna tudi za štiri slovenske mušketirje. In tudi tu dobri rezultati niso izostali. Kar trije od četverice (Gregorič AMTK Ljubljana, Štojs in Ivačič oba AMD Krško) so se uspeli uvrstiti v finalno vožnjo. Posavska voznika, Denis Štojs in Matic Ivačič, sta imela v finalu smolo, saj sta se po štartu zapletla med sabo in v boju za zmago skoraj padla, kar je ob odsotnosti najboljšega voznika z italijansko licenco Covattija izkoristil mladi Italijan Paco Castagna, ki je tako slavil svojo prvo zmago pred Ljubljančanom Maksom Gregoričem. Tretje mesto je pripadlo Krčanu Štojsu, zadnje četrto mesto v finalu pa je po smoli in veliki poškodbi motorja pripadlo Ivačiču. Dvanajsto mesto na dirki je tokrat iztržil drugi Ljubljančan Jernej Pečnik.

S temi dirkami v čeških Pardubicah in italijanskem Lonigu so formalno končali sezono vsi slovenski dirkači na peščenih ovalih. V naslednjih vikendih lahko pričakujemo le še dneve odprtih vrat v Ljubljani in Krškem, ki je z leti postal pravi magnet za vse navdušence te atraktivne športne panoge, ki si želijo poskusiti v vožnji s spidvej motorjem. Drugače pa do novega leta vse čaka še podelitev priznanj, ki bo potekala pod okriljem AMZS, in zaslužen enomesečni počitek. Nato pa bo treba decembra začeti s pripravami na naslednjo sezono in obveznim lovom za čim boljšimi sponzorji.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava