novice

Policija ob začetku kurilne sezone poziva k vzdrževanju peči in dimnikov

27.10.2014 | 16:00 | STA

Foto: M. M., arhiv DL

Foto: M. M., arhiv DL

Policija ob začetku kurilne sezone opozarja ljudi, naj preverijo kurilne naprave in dimnike. Peči je treba redno vzdrževati, dimnike pa čistiti, da se prepreči nevarnost požara. Policisti pri ogledih požarov namreč pogosto ugotavljajo, da ljudje za kurilne naprave ne skrbijo.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Kranj, kurjenje prinaša določene obveznosti, povezane z varnostjo. Kurilne naprave je treba redno vzdrževati in dimnike čistiti, saj prihaja čas, ko bo ogrevalni sistem zaradi nizkih temperatur še bolj obremenjen in bo nevarnost širjenja ognja, če pride do požara, še večja.

V ogledih požarov se pogosto ugotovi, da ljudje za naprave ne skrbijo, saj ne opravljajo servisa kurilnih naprav in ne zagotavljajo ustreznih pregledov dimnikov, ki so pogosto tudi dotrajani ter nepravilno in nestrokovno grajeni. Do požarov prihaja tudi zaradi nepravilnega zračenja in vžiga dimnih saj v dimnikih zaradi nerednega čiščenja.

Kurilnice in prostori okoli peči morajo biti pospravljeni, v bližini peči pa ne sme biti gorljivih materialov. Prostori morajo biti tudi dobro prezračeni, kar še posebej velja za plinske peči, ki so vgrajene v bivalne prostore, svetujejo policisti.

Poleg tega ljudi pozivajo, naj si priskrbijo atestiran in pregledan gasilnik, s katerim lahko pogasijo morebitne začetne požare. Ob požaru pa naj čim prej pokličejo na številko 112.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava