gospodarstvo

Ribniška Yaskawa Ristro konec leta pričakuje 10-odstotno rast

27.10.2014 | 14:40 | STA

Direktor podjetja Hubert Kosler (Foto: M.L.-S., arhiv DL)

Direktor podjetja Hubert Kosler (Foto: M.L.-S., arhiv DL)

Ribnica - Ribniška Yaskawa Ristro je v prvi polovici svojega poslovnega leta povečala prihodke za 10 odstotkov in izpolnila načrte. Ob koncu poslovnega leta, ki se za družbo konča februarja, pričakujejo približno 22 milijonov prihodkov, kar bi bila v primerjavi z lanskimi rezultati 10-odstotna rast. Večino letošnjih poslov imajo že zagotovljenih.

Kaže, da napovedi za letošnje drugo polletje v glavnem držijo, je povedal direktor podjetja Hubert Kosler. Vseh načrtovanih poslov za poslovno leto sicer še niso zagotovili, a se zanje borijo, njihov cilj pa ni več daleč, je dodal.

Za dosego navedenega prodajnega izida si bodo morali novembra še prizadevati. Ker se jim zadnji potrebni projekti že obetajo, pa predvidevajo, da bodo z malo sreče svoje poslovne načrte izpolnili, je napovedal.

Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, ki sta v lasti japonske korporacije Yaskawa Electric, največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov, sta lani dosegli 10-odsotno rast. Yaskawa Slovenija je imela približno 4,5 milijona evrov prihodkov, Yaskawa Ristro pa 20 milijonov evrov. Obe letos pričakujeta približno enako rast.

Yaskawa Slovenija prodaja na trgih Slovenije in nekdanje Jugoslavije, Yaskawa Ristro pa združuje inženiring ter proizvodnjo in podpira vsa Yaskawina hčerinska podjetja v Evropi. V povprečju beležita 10-odstotno rast prodaje na leto.

V Yaskawi Ristro stalno razvijajo nove projekte, med drugim skupaj z akademsko sfero tudi novo tehnologijo laserskega daljinskega varjenja, je opozoril direktor.

Yaskawa Slovenija zaposluje pet ljudi in kadrovskih zmogljivosti ne bo povečevala. Yaskawa Ristro, ki izdeluje robotske celice in opravlja razvojne softverske storitve, pa jih zaposluje nekaj več kot sto.

V Yaskawi Ristro so letos nekaj malega zaposlovali. Več si obetajo od svojega že končanega velikega in dva milijona evrov vrednega projekta Yaskawinega evropskega robotskega centra v Ribnici.

Namreč Yaskawa Electric bo prihodnje leto praznovala stoletnico delovanja, takrat pa naj bi število v korporaciji letno izdelanih industrijskih robotov s 25.000 povečali na 30.000, kar bo posledično pomenilo tudi povečanje obsega ribniške proizvodnje. Tudi v matični Yaskawi Electric so z delom svojih ribniških družb zadovoljni in jim obljubljajo nove projekte, je še povedal Kosler.

Japonska korporacija Yaskawa Electric, največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. V njunem okviru je v Ribnici leta 2010 začel nastajati Yaskawin evropski robotski center.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava