posavje

Krčani predali osem tisoč podpisov proti ukinitvi urgence

28.10.2014 | 08:35 | M. M.

Foto: občina Krško

Foto: občina Krško

Krčani predali osem tisoč podpisov proti ukinitvi urgence
Krčani predali osem tisoč podpisov proti ukinitvi urgence

Krško, Ljubljana - Župan občine Krško Miran Stanko je včeraj skupaj z vodjo službe nujne medicinske pomoči v krškem zdravstvenem domu Milkom Zrnićem, vodjo oddelka za družbene dejavnosti na občini Andrejem Slugo ter vodjema svetniških skupin Vladom Bezjakom in Aljošo Preskarjem predstavnikom ministrstva za zdravje predal nekaj manj kot 8000 podpisov proti ukinitvi enote nujne medicinske pomoči v ZD Krško v dosedanji obliki. Sledil je delovni sestanek, na katerem so po besedah župana dobili zagotovila, da bo lokalna skupnost pri snovanju reorganizacije nujne medicinske pomoči v prihodnje aktivno sodelovala ter da zdravstvena oskrba za nujne primere ne bo okrnjena.

Podporo zahtevi, da vlada za čas obratovanja in razgradnje Nuklearne elektrarne v Krškem s sporazumom zagotovi obstoječo organizacijo in financiranje nujne medicinske pomoči v ZD Krško, je s podpisom peticije v zadnjem tednu avgusta izrazilo 7959 občank in občanov.

Nujna medicinska pomoč v Krškem ima zdaj v mreži enot status enote C, kar omogoča, da je ekipa reševalcev na voljo 24 ur na dan sedem dni na teden. V dnevnem času zagotavljajo še rezervno ekipo, ki jo aktivirajo v primeru druge (sočasne) nujne intervencije.

»Naš glavni cilj je, da se standard zdravstvene oskrbe za naše občane v nobene primeru ne poslabša,« je po delovnem sestanku poudaril župan Stanko. »Predstavniki ministrstva so nam zagotovili, da bomo v prihodnje pri načrtovanju reorganizacije mreže enot nujne medicinske pomoči redno obveščeni ter da bomo v tem postopku reorganizacije kot lokalna skupnost tudi sodelovali ter podajali pripombe,« je še dodal.

Kot je dejala Dušanka Petrič, vodja sektorja za razvoj zdravstvene oskrbe na ministrstvu za zdravje, bodo na ministrstvu poskrbeli, da bo dostop do nujne medicinske pomoči za hudo bolne ali poškodovane na istem ali še boljšem nivoju kot do sedaj. Ob tem je še dodala, da je namen reorganizacije enot nujne medicinske pomoči predvsem ta, da prebivalcem omogočijo še boljšo zdravstveno oskrbo na enem mestu.

Tudi Gregor Prosen, član delovne skupine za reorganizacijo enot nujne medicinske pomoči z ministrstva za zdravje, je ob koncu sestanka zagotovil, da bo sistem reorganizacije tak, da ne bo okrnjena oskrba za nujne primere, so sporočili iz krške občine.

Zvočni zapisi

Miran Stanko ob predaji podpisov glede krške urgence

‹ nazaj

Komentarji (2)

28.10.2014Ocenikritičen 
V politiki je lahko vsak vodja kake skupine, v službi je pa težko napredovati, od uniforme do civilne obleke. potrebno je narediti kak tečaj, a ne g. V. sedaj smo pa tako pametni in ...
28.10.2014Ocenidolec 
Eno kopijo bi bilo potrebno dostavit Brežičanom, da ne bodo vedno za hrbtom lobiral na škodo drugih. Vizjak se je zrinu k Barbiču, Molan pa vozi slalom. Posavski svet pa je cvet nasmejanih modrecev, če bi si po "moško" pogledali v oči bi vsaj vedeli kaj kdo hoče in bi bilo tudi za Posavje kaj dobrega-skupnega.NE bi imeli vsi, zlasti, ko se deli renta. Taki so tudi v Sp. starem gradu. Ko pa se je potrebno pokazat ob intervenciji pa se čaka kaj bo naredil najbližji ZD. Primer Ravne-ena oseba, sum ebole, pa so že vsi v paniki. Na ministrstvu pa sploh vedo kdaj in kako, če je kaj narobe na terenu. Ko nočejo poslušat in slišat je sicer mnenje ljudi pomembno, ampak vprašanje je kaj se mora RS še zgoditi, da bodo odgovorni spremenili odnos do rešitev.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava