EDŠ šele po posredovanju novega župana podaljšala razpis

28.10.2014 | 16:00

Ilustrativna sliki (Foto: arhiv DL)

Ilustrativna sliki (Foto: arhiv DL)

Šentjernej - Ekološka družba Šentjernej (EDŠ) je 17. septembra objavila javni razpis za izvajalca zimske službe. Včeraj ob 10. uri se je iztekel rok za odpiranje ponudb in izbiro, a se to ni zgodilo. Družba je namreč podaljšala rok za predložitev ponudb do 12. novembra.

Lista Skupaj za prihodnost: Dare Homan in novi župan Radko Luzar. (Foto: L. M., arhiv DL)

Lista Skupaj za prihodnost: Dare Homan in novi župan Radko Luzar. (Foto: L. M., arhiv DL)

Da je prišlo do spremembe, ni naključje, saj so se na novico hitro odzvali tako novi župan Radko Luzar kot nekatere svetniške skupine oz. svetniki in preprečili zaključek postopka. Slišati je bilo, da naj bi bil že znan tudi izvajalec del - eden od šentjernejskih podjetnikov, ki je že sedaj dobival veliko poslov od občine.

V svetniški skupini Skupaj za prihodnost menijo, da so taka ravnanja sporna. »Ker se o načinu opravljanja te službe ni izjasnil ne novoizvoljeni občinski svet kot tudi ne novoizvoljeni župan, je takšno dejanje, ki bo imelo znaten vpliv na porabo proračunskih sredstev novega mandatnega obdobja, nezakonito, nedopustno in neetično. Menimo, da bi morali organi v obdobju med volitvami in nastopom funkcij opravljati le tekoče posle. Ker tudi stari občinski svet ni bil obveščen o razpisu in razpolaganju sredstev za zimsko službo, menimo tudi, da gre za večletno nedopustno prakso, ko župan v sodelovanju z vodstvom Javnega podjetja EDŠ d.o.o. nezakonito izvaja dodeljevanje sredstev mimo seznanjanja občinskega sveta, ki bi moral biti seznanjen tako z načinom dodeljevanja, izborom izvajalca kot tudi organizacijskimi podrobnostmi pri izvajanju zimske službe,« pravijo iz liste Skupaj za prihodnost in dodajajo, da protestirajo tudi o »dejanjih župana Franca Hudoklina, ki bi se moral zavedati svojih kompetenc v obdobju pred predajo županske funkcije. Obstaja namreč sum o dodeljevanju poslov s koruptivnimi elementi.«

Novi župan Radko Luzar pravi, da je prav, da so rok za razpis za izvajalca zimske službe podaljšali do konca naslednjega tedna, ko bo že prevzel svojo funkcijo. »Med tem časom bomo obvestili vse zainteresirane občane, da oddajo svojo ponudbo, lahko spremenimo tudi pogoje. Za odpiranje ponudb bom ustanovil komisijo, da skupaj izberemo najoptimalnejšega ponudnika," pravi v izjavi za javnost.

Majda Kavšek. (Foto: L. M., arhiv DL)

Majda Kavšek. (Foto: L. M., arhiv DL)

Direktorica EDŠ Majda Kavšek konkretnega razloga za podaljšanje razpisa ne pove: »Rok za oddajo in odpiranje ponudb vseh zainteresiranih kandidatov je bil podaljšan v skladu z veljavno zakonodajo, in sicer iz razlogov na strani naročnika,« pravi in razlaga, da je bil javni razpis oblikovan na način, da je predmet javnega naročila razdeljen na tri sklope (po območjih), zainteresirani kandidati pa lahko oddajo ponudbo za enega ali za več sklopov. Za izvajanje zimske službe v občini Šentjernej bodo torej sklenjene tri pogodbe, in sicer za vsako posamezno območje ena pogodba za obdobje 2014-2016. Na naše vprašanje tudi pojasnjuje, da so v zimski sezoni 2013/2014 storitve zimske službe izvajali trije izvajalci: novomeški CGP ter domača podjetnika, Opravljanje storitev z gradbeno mehanizacijo in avtoprevozništvo Alojz Globevnik ter Storitve s kmetijsko mehanizacijo Silvester Bratkovič.

Albert Pavlič. (Foto: L. M., arhiv DL)

Albert Pavlič. (Foto: L. M., arhiv DL)

»Vsi navedeni izvajalci so bili izbrani na osnovi objavljenega javnega naročila in so dela izvajali na podlagi pogodb, sklenjenih za obdobje ene zimske sezone,« pravi Kavškova in na vprašanje, zakaj naj bi nova pogodba veljala za dve leti, kar ni bila dosedanja praksa, odgovarja, da zakonodaja dopušča možnost sklenitve večletnih pogodb (tudi do štirih let), razlog pa je racionalizacija delovnega procesa ter zmanjšanje stroškov izvedbe postopka oddaje javnega naročila. Zato so se odločili, da bodo oddali javno naročilo za obdobje dveh let, to je za zimski sezoni 2014/2015 in 2015/2016.

Kritičen do namere EDŠ, da bi izvajalca za zimsko službo v šentjernejski občini izbrali tik pred nastopom mandata novega župana, je bil tudi dosedanji in bodoči občinski svetnik Albert Pavlič (SDS), ki je direktorici EDŠ Kavškovi napisal pismo (v priponki), ki ga potem, ko se je zadeva uredila, ni odposlal.

L. Markelj

Pismo EDS.[.doc](25 kB)

Komentarji (10)

28.10.2014–1   (0)   (1)   OceniPatjalen 
Roka roko umije, obe pa obraz :)
28.10.2014 2   (2)   (0)   Oceniablast 
Bravo Radko in Berto! Tako je treba: transparentno, pošteno in pravično. Kar naj se tresejo gate in kikle, je bil že cajt!
28.10.2014Ocenicekar 
Bo Globevnik pa v Novem mestu pucal ceste.............
28.10.2014Oceniopazovalec 
K ni izjavil novi župan, da bo EDŠ razpustil in se bodo morali ljudje sami po vasi dogovarjat, kdo bi hotel ceste plužit....Že komaj čakamo, kako bodo nove zimske službe kos nalogam, bodo po novi komandi plužili kaj prej kot ob poldne, ko je že skoraj konec dopoldanske službe??
29.10.2014OceniSi pa hiter 
Nisi malo prehiter, "opazovalec", v ocenjevanju županovega dela? Veš, saj županovanja pravzaprav ni niti še začel. Pa saj to veš! Aja, ti ga samo ne maraš, pa si ga za vsak slučaj že kar vnaprej malo popljuval.
29.10.2014 2   (2)   (0)   Ocenibravo 
Bravo Radko! Hudoklin ti še ni prepustil mandata, pa vseeno ukrepaš. Tako je prav! Takšnega župana smo že dolgo pričakovali in si želeli. Ne boste verjeli, tudi poštenost je nalezljiva in že slutim velike pozitivne premike v naši občini. Albert, Radko in vsi ostali, samo tako naprej!
29.10.2014Oceninovomeščan 
S takimi dopisi - opozorili, bi morali operirat v Novemu mestu v času dosedanjega mandata. Bi blo precej manj škode. Samo, v Novem mestu nimamo nobenega, ki bi bil podoben Bertotu. Žal, ker gre za bistveno hujše zadeve glede financ, kot je ta v Šentjerneju.
29.10.2014 2   (2)   (0)   Ocenimirko&slavko 
Hobotnica je še vedno aktivna! Še dobro, da jo je Radko pravočasno zagrabil za vrat, Albert pa ji posekal lovke. Nas čaka še kakšno presenečenje?
30.10.2014Ocenimarko 
Tako se dela, kot je bilo obljubljeno. Pozvat je potrebno vse zainteresirane v občini . ki imajo ustrezno opremo za oranje. Potem pa jim bo potrebno zagotoviti ustrezno plačilo za opravljene storitve. Bravo fantje in novi župan, samo tako naprej....korajža velja...
2.11.2014 1   (1)   (0)   Oceniinsignia 
@ mirko&slavko Upam, da s strani bivših ne bo več presenečenj. Je pa nekaj slišati, da so nekateri ta-novi precej zagreti za neke čudne rituale. Hm, treba se bo posvetiti bistvenim problemom, za pustne šege bo še čas ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava