Na Vinici bodo prenovili spominsko hišo pesnika Otona Župančiča

29.10.2014 | 12:30

Župančičeva hiša (Foto: M.B.-J., arhiv DL)

Župančičeva hiša (Foto: M.B.-J., arhiv DL)

Prenova bo stala 680 tisoč evrov. (Foto: občina Črnomelj)

Prenova bo stala 680 tisoč evrov. (Foto: občina Črnomelj)

Vinica - Občina Črnomelj je podpisala pogodbo za prenovo spominske hiše pesnika Otona Župančiča na Vinici. Hiša, ki je zrasla na pogorišču Župančičeve domačije, in v kateri sta na ogled Župančičeva spominska zbirka ter zbirka Zaslužni Belokranjci Belokranjskega muzeja, je kulturni spomenik, njeno prenovo pa naj bi končali do konca septembra prihodnje leto.

S črnomaljske občine so ob včerajšnjem podpisu pogodbe sporočili, da jih bo celotna prenova objekta, ki je v celoti njihova last, stala nekaj več kot 680.000 evrov, skoraj tri petine naložbe pa bodo pokrili z evropskim denarjem.

Župančičevo spominsko hišo, ki jo na leto obišče približno 2000 obiskovalcev, bodo povsem prenovili in uredili njeno neposredno okolje. V okviru navedene prenove bodo uredili klet in hišno pritličje, vgradili ogrevanje na biomaso, stavbo sanirali zaradi vlage, prenovili njeno pročelje, zrušili zunanji pomožni objekt in stavbo delno na novo opremili.

Viniško spominsko stavbo bodo s tem bolje vključili v javno kulturno infrastrukturo in belokranjski turizem, hkrati pa zanjo načrtujejo nove in posodobljene kulturne vsebine, s katerimi želijo dopolniti sedanje kulturno dogajanje ožjega in regijskega območja. S prenovo bodo dobili tudi nekaj novih delovnih mest, so dodali.

Po podatkih črnomaljske občine so Župančičevo spominsko hišo kot ločeni oddelek metliškega Belokranjskega muzeja odprli leta 1951 oziroma dve leti po pesnikovi smrti. Njeno temeljno zbirko so v dobrih šestih desetletjih dvakrat, leta 1978 in leta 1998, prenovili ter razširili.

Oton Župančič (1878-1949), pesnik, dramatik, prevajalec in urednik, se je rodil na Vinici, kjer je z družino živel le prvi dve leti svojega življenja, zatem pa 12 let v bližnjem Dragatušu. Nižjo gimnazijo je obiskoval v Novem mestu, po gospodarskem propadu se je njegova družina preselila v Ljubljano, kjer je živela v revščini.

Župančič velja za največjega poeta Bele krajine in enega izmed največjih slovenskih pesnikov, ki je pisal tudi za otroke. Spada med najpogosteje prevajane slovenske književnike. Umrl je v Ljubljani.

STA, M. M.

Komentarji (6)

30.10.2014Ocenipesnik 
Ali bo Metliški župan moral ukrepati.
30.10.2014Oceniopazovalka 
Ajde pesnik ohladi se.
2.11.2014OceniKulturnik 
Na otvoritvah dosedanjih prenov Župančičeve rojstne hiše sta rezala trak Školč in Gaber, fasada pa kar vztrajno cveti. Kdo bo tokrat deležen te časti?
4.11.2014Ocenineuki 
1. 680.000€ za obnovo??? za ta denar se na novo zgradijo 3 takšne hiše, ne pa da bo čez pet let frajh odpadal. 2. katerih je to navideznih 200.000 obiskovlacev??? Kakšne laži pa trosite? kako jih pa zabeležite, z vpisom knjige gostov ali samo predvidevate koliko bi lahko prišlo pogledat - ah saj je brez veze... 3. naredite anketo v celi Sloveniji koliko ljudi pozna Otona Župančiča in Vinico, polovica Slovenije misli, da je Bela krajina na Hrvaškem v glavnem, verjamem, da bo vzporedno kakšna hišica nastala ali stanovanje dobilo novega lastnika.
6.11.2014Oceniopazovalka 
Neuki pravo ime imaš.
6.11.2014Ocenipranje 
Mislim,da je na tvoje komentarje ,posebej prvega,mislil nate opazovalka,z neuki

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava