gospodarstvo

Zmagala SOS zapestnica za epileptike

29.10.2014 | 14:40 | B. B.

Ekipa Epilep.si (od leve): Ivan Škrlec, Saša Jagodič, Tilen Jeraj in Samo Božič. (Foto: B. B.)

Ekipa Epilep.si (od leve): Ivan Škrlec, Saša Jagodič, Tilen Jeraj in Samo Božič. (Foto: B. B.)

Novo mesto - Tretjega Startup vikenda, ki sta ga v podjetniškem inkubatorju pripravila Razvojni center Novo mesto in tukajšnje društvo StartUP, se je s svojimi podjetniškimi idejami udeležilo deset ekip. V 36 urah so udeleženci s pomočjo mentorjev izluščili šest najobetavnejših projektov, na novo sestavili ekipe, nato pa dodelane ideje predstavili komisiji.

Žirijo je na koncu najbolj prepričala ljubljansko-štajerska ekipa Epilep.si, ki je zasnovala asistenta za epileptike, ki bi ga bolnik aktiviral v trenutku, ko bi začutil, da prihaja epileptični napad. »Pogosto se dogaja, da ljudje, ki so priča napadu, ne pomagajo, saj menijo, da je oseba pač pijana,« pravi članica ekipe Saša Jagodič.

Gre za zapestnico z SOS gumbom in brezžično povezavo s pametnim telefonom, ki bi v trenutku, ko bi jo bolnik aktiviral – iz pogovorov z epileptiki so ugotovili, da napad začutijo dve do pet sekund pred izgubo zavesti –, začel oddajati zvočni in grafični alarm. Telefon bi sporočal, da gre za epileptični napad, in dajal navodila mimoidočim, kako lahko pomagajo. Poslal bi SMS bližnjim, v primeru več kot deset minut trajajočega napada pa bi samodejno sprožil klic v sili na številko 112.

Zapestnica bi tudi merila in beležila bolnikove fiziološke parametre v času napada, sistem pa bi zabeležil geolokacijo dogodka, s čimer bi postopoma izrisali zemljevid črnih točk, kjer pogosteje prihaja do epileptičnih napadov. Eden glavnih sprožilcev napada je namreč svetloba, z več podatki pa bi lahko v prihodnosti odpravili tovrstne moteče dejavnike.

Komisijo je predlog navdušil tudi zato, ker bi bila taka SOS zapestnica primerna še za druge skupine, npr. starostnike, ki živijo sami in v primeru padca in poškodbe ne morejo doklicati pomoči, prispevala pa bi tudi h kampanji za osveščanje o epilepsiji. Ta je, kot je na predstavitvi povedala Jagodičeva, v porastu – v Sloveniji je bilo leta 2004 evidentiranih 8.000 oseb s to diagnozo, letos jih je že 20.000.

Idejo so razvijali že dalj časa, do rešitve, da bi SOS gumb vgradili v zapestnico, pa so prišli na samem startupu. Izdelek nameravajo pilotni skupini bolnikov predstaviti januarja prihodnje leto.

Na tokratnem Startupu so sicer prevladovale tehnične rešitve: polnjenje telefonov v sili in celo s hojo, samodejno osvetljevanje prostorov, še bolj luksuzni bugatti, globalne raziskave uporabniške izkušnje.

Več v jutrišnji novi številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (6)

startup nm_01
startup nm_02
startup nm_03
startup nm_04
startup nm_05
startup nm_06

Komentarji (4)

29.10.2014OceniPripomba 
Ideja je odlična. Le na koncu jih je malo zaneslo. Da bi bila zadeva cool za starostnike, je namreč malo bosa. Starostniki z androidi in iphoni? Halooooo? Še dobro, da ni kdo iznašel očal z dioptrijo za slepe :)
30.10.2014Ocenimst 
super. zdej je treba samo še 15 ljudi zaposlit in naredit 100k plusa.
30.10.2014OceniPredvidevam 
V bistvu je najbrž + že ustvarjen. Predvidevam, da v žepu organizatorjev. Vse ostalo bo čez nekaj dni pozabljeno.
4.11.2014Oceniivans 
Vse, tudi tiste najbolj pesimistične komentatorje vabimo, da spremljajo razvoj rešitve na FB spletni strani epilep.si (epilepsy assistant) in s tem pomagajo epileptičnim bolnikom k lažji vključitvi v okolico.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava