Policisti ob praznikih svetujejo previdnost in strpnost

31.10.2014 | 10:30

Mestni avtobus v Novem mestu 31. oktobra in 1. novembra vozi na posebni liniji med tremi osrednjimi mestnimi pokopališči - Šmihel, Ločna in Srebrniče. (Foto: A.M., arhiv DL)

Mestni avtobus v Novem mestu 31. oktobra in 1. novembra vozi na posebni liniji med tremi osrednjimi mestnimi pokopališči - Šmihel, Ločna in Srebrniče. (Foto: A.M., arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - Policisti pred dnevom mrtvih opozarjajo, da bo zlasti v okolici pokopališč pričakovati povečan promet. Zato svetujejo, naj se vozniki na pot odpravijo pravočasno ali pa naj uporabijo javni prevoz. Vozniki naj spremljajo prometne informacije in naj vozijo previdno, odgovorno in strpno.

Policija svetuje ljudem, naj se pred odhodom na pokopališče pozanimajo glede možnosti parkiranja in glede morebitnih sprememb prometnega režima. V Novem mestu so uvedli dodatno linijo mestnega avtobusa do pokopališč.

V Ljubljani sicer letos prometni režim ne bo spremenjen, bodo pa policisti v okolici pokopališč voznikom nudili pomoč in po potrebi urejali promet. Vozniki naj se zato ravnajo po prometni signalizaciji in navodilih policistov oz. redarjev.

Vozila naj parkirajo na vidnih in urejenih parkiriščih, jih zaklenejo, v njih pa naj na vidnih mestih ne puščajo predmetov, ki bi nepridiprave še dodatno privabili k tatvini. Če bi postali žrtev kaznivega dejanja, pa naj o tem takoj obvestijo policijo na številko 113.

Tudi na pokopališčih naj ljudje ravnajo samozaščitno in naj nepridipravom ne puščajo možnosti, da bi izkoristili nepazljivost.

Več pozornosti naj vozniki namenijo zlasti pešcem, ki so pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov. Policisti bodo tem prekrškom v prihodnjih dneh namenili več pozornosti, bodo pa spremljali tudi ravnanja pešcev, ki morajo tudi sami poskrbeti za svojo varnost. Uporabljajo naj prometne površine, namenjene hoji pešcev. V temi in ob zmanjšani vidljivosti naj bodo opremljeni z odsevnimi telesi, zlasti če hodijo zunaj naselja ali v neosvetljenih naseljih.

Glede praznovanja noči čarovnic, ki je tradicionalno povezano tudi z zabavami, pa policisti opozarjajo voznike, naj ne pijejo alkohola. Tisti, ki bodo pogledali pregloboko v kozarec, naj uporabijo taksije ali avtobuse. Prav tako se je prepovedano voziti z maskami; globa za prekršek je 120 evrov.

STA/M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava