dolenjska

Macedoni sestavil koalicijo - 19 svetnikov in 19 prednostnih nalog

4.11.2014 | 14:25 | B. B.

Macedoni sestavil koalicijo - 19 svetnikov in 19 prednostnih nalog
Macedoni sestavil koalicijo - 19 svetnikov in 19 prednostnih nalog
Macedoni sestavil koalicijo - 19 svetnikov in 19 prednostnih nalog
Macedoni sestavil koalicijo - 19 svetnikov in 19 prednostnih nalog
Foto: B. B.

Foto: B. B.

Novo mesto - Novi novomeški župan Gregor Macedoni je danes predstavil dogovor o sodelovanju pri vodenju občine v novem mandatu, ki ga je danes parafiral s predstavniki devetih svetniških skupin. S tem si je v 30-članskem občinskem svetu zagotovil 19 glasov. Kot je dejal, so odprti tudi za sodelovanje z drugimi svetniki.

Macedoni je pojasnil, da dogovor temelji na programskih in projektnih prioritetah, kadrovanje pa je omenjeno le v dveh točkah, in sicer v načinu predlaganja podžupanov (predloge partnerjev Macedoni pričakuje v naslednjih dveh tednih) in načelu proporcionalnega oblikovanja delovnih teles občinskega sveta.

Na našo ugotovitev, da sestava kadrovske komisije, ki jo je koalicija potrdila sinoči, ne odraža načela proporcionalnosti, je Macedoni dejal: »Svetniki so glasovali o konkretnih osebah in to je bila njihova odločitev. Je pa s tem skupina prevzela odgovornost za nadaljnje kadrovanje. Pravi preizkus bo sestava preostalih odborov občinskega sveta. Za popolno proporcionalno delitev v vsakem odboru je v svetu preveč list, lahko pa jo dosežemo na nivoju vseh delovnih teles.«

K dogovoru so sicer pristopili svetniki SDS (4), Solidarnosti (2), DeSUS (2), NSi (1), Liberalno gospodarske stranke (2), Slovenije za vedno (1), Liste Gregorja Macedonija (3) in Liste Ivana Kralja (3) ter samostojni svetnik Jiri Volt.

Poleg glavnih programskih usmeritev dogovor opredeljuje tudi način dela koalicije, ki se bo usklajevala pred zasedanjem občinskega sveta, kasnejše glasovanje svetnikov pa ne bo zavezujoče, je poudaril novi župan.

Voda, Cerod, Glavni trg, supervizor ...

Kot je Macedoni opozoril že na sinočnji ustanovni seji občinskega sveta, se občina ponovno nahaja v likvidnostnih težavah in bo v naslednje leto prenesla za okoli dva milijona neplačanih obveznosti. Zato bo nujno učinkovito delo občinske uprave, kjer napoveduje krčenje števila oddelkov, hkrati pa pričakuje več uspeha pri črpanju državnih in evropskih sredstev. Napovedal je zmanjševanje nepotrebnih stroškov tudi v drugih občinskih ustanovah in podjetjih. »Vodilo mora postati, da bo vsak od nas delal z javnim denarjem, kot dela z lastnim,« je poudaril.

Med nalogami, ki se jih bo koalicija lotila v letu 2015, je izpostavil ureditev vodarn na obeh vodnih zajetjih in rešitev zapletov s sofinanciranjem projekta Cerod 2. Lotiti se namerava energetske sanacije vseh občinskih objektov, prenove tlakov in komunalne infrastrukture Glavnega trga ter ureditve parkirišča v Kandiji in priprave projekta za garažno hišo pod Kapitljem.

Napovedal je širitev kolesarske mreže in prenovo mestnega potniškega prometa –  ohraniti namerava le avtobusni prevoz za šolarje in vzpostaviti povezavo s podeželskimi kraji, javni mestni prevoz pa namerava zasnovati na nov način, ki bo razbremenil občinsko blagajno.

Večjo podporo obljublja društvom, pa tudi krajevnim skupnostim. Lotiti se namerava arheološkega parka Marof, ki naj bi bo ob reki Krki in Gorjancih postal osrednja točka razvoja turizma, delo Zavoda za turizem pa namerava prevetriti.

Poudaril je potrebo po prostorski in infrastrukturni podpori tukajšnjemu gospodarstvu ter nadaljnjem razvoju visokega šolstva, ki mora pripeljati do ustanovitve javne univerze. Obljublja, da bo trd pogajalec napram državi, od katere pričakuje večjo skrb za cestno infrastrukturo, pomoč pri urejanju sobivanja z Romi in preselitev vsaj ene državne institucije v Novo mesto.

Med prednostnimi projekti koalicije v letu 2015 velja izpostaviti obnovo šole in prizidek za vrtec na Malem Slatniku, oblikovanje stanovanjske politike za mlade, ki bi jo začeli izvajati leta 2016, in uvedbo ukrepov za zmanjševanje korupcijskih tveganj v širši javni upravi (občinski supervizor).

Še pol milijona za RIC

Med 19 prednostnimi nalogami pa ni vprašanja spornega najema prostorov za novomeški Razvojno izobraževalni center (RIC). Po Macedonijevih besedah zato, ker še ni jasno, kako bo v zvezi z njegovo najemno pogodbo odločilo sodišče. Mestna občina Novo mesto bi namreč rada po sodni poti razdrla za 20 let podpisano škodljivo najemno pogodbo. Ker mediacija glede navedenega spora ni uspela, pa je dejal, da v kratkem pričakujejo prvi narok.

Zaradi plačila omenjene najemnine bo potreben rebalans občinskega proračuna, ki bo zagotovil dodatnega pol milijona evrov, s čimer bodo letošnji stroški najema narasli na milijon evrov.

Zvočni zapisi

Gregor Macedoni o vodenju občine v novem mandatu

Gregor Macedoni o škodljivi pogodbi za RIC

‹ nazaj

Komentarji (66)

4.11.2014 4 (4) (0)OceniPolde 
Čestitamo! Novi akterji v politiki odgovorno prevzemajo nalogo saniranja katastrofalnih razmer v občini Novo mesto. Da bo stara garda še naprej cokla v razvoju občine Novo mesto se je pokazalo že takoj po ustanovni seji, ko so že začeli polivati gnojnico po županu in začeli širiti dezinformacije. Zato spoštovani svetniki ne nasedajte demagogiji o "demokratičnosti, ženskih kvotah,... iz ust oseb, ki so celo desetletje kršili vsa pravila demokratičnosti, etičnosti, poštenosti, poslovnosti,...". Potrebni so hitri in ostri rezi. Stara garda SD, ZZD, SMC, SLS, ZAAB,... bo že jutri očitala novemu županu in koaliciji nepitno vodo, Cerod, Portoval, RIC, Komunalo, Zarjo,... in vse ostale rabote, katere so družno počeli zadnje desetletje.
4.11.2014—   (2) (2)Ocenipoldka 
Polde,pozabil si SDS,tudi oni so bili svojčas koalicija z Muhičem.Očitno si njihov,pa si jih pozabil ?
4.11.2014OceniNM 
ja, novomeška sds se je zelo trudila, da bi vsi podprli Mileno Kramar Zupan. Za vsako ceno. Ni sem jim izšlo, zdaj so obrnili ploščo. Stolčki so stolčki.
4.11.2014 1 (2) (1)Oceninovomeščan 
Težka bo, veliko škode je narejene ! Odstranit vse povzročitelje zatečenega stanja iz bodočega odločanja v MO Nm. Kdor je bil v španoviji s prejšnjo občinsko oblastjo, ki je povzročila zatečeno stanje, ne more in ne sme več odločati ali soodločati o ničemer. AMEN !
4.11.2014 1 (2) (1)OceniJanez 
Macedoni zmagal si. Čestitke in srečno Občina NM. Vendar grehi prejšnje garniture ne morejo biti izgovor za uzorpacijo KVIAZ-a. Vsi, tudi župan, smo dolžni upoštevati rezultate volitev. Nadutost ne vodi v boljši jutri. Celo prejšnja garnitura ti je omogočila, da bil v KVIAZ-u. Neumnost bo potrebno popraviti.
4.11.2014 1 (1) (0)OceniJan 
Glede na to, da je ob Muhičevi izvolitvi v drugo Kekec v sekundi letel s Komunale rahlo dvomim da so bili zavezniki. Če so ga kdaj podpirali, pa zgolj pohvala, da so sprevideli kakšni ljudje stojijo za njim in da so se odmaknili od njega. Upajmo da bo ta mandat boljši od zadnjih dveh za Novo mesto.
4.11.2014 2 (2) (0)OceniNov veter 
Bravo Gregor. Kadrovski del koalicijske pogodbe funkcionira. Prevzel si 100 % odgovornost za vse uspehe in kikse. Ko bo prvi kiks, se bo temu reklo brezobzirni kadrovski valjar, ki je povozil rezultate volitev.
4.11.2014Ocenipodgorjanske 
Novomeščanke in Novomeščani smo g. Macedonija volili tudi zato, da počisti nenormalne zaposlitve A. Muhiča. Večina tistih, ki so podpirali podgorjansko nomenklaturo se je finančno opomoglo, kdor pa je zavračal podgorjansko miselnost in opozarjal na nesmisle je trpel posledice in v imenu njih pozivam župana, da izpolni kar je obljubil, ker ne bo zadosti le nastaviti nekaj novih vodstvenih ljudi. Bong.
4.11.2014 1 (1) (0)Ocenijaka 
Vsem tukaj, brez Desusa ni koalicije ne v državi ne v občini. Oni bi prodali lastno mamo/ženo (hec), je pa res žalostno, da v komisiji ni nikogar iz opozicije. Notri so samo člani koalicije (Macedonijevi zato, ker so z njim v koaliciji, da ne bo kdo omenjal samo Gregorjeve liste). Pa tukaj se ne gre za užaljenost ampak politično kulturo, katero je Gregor takoj pokazal, oz dokazal, da je nima. In Lubej je zraven, res ne vem kaj ima solidarnost in njihov program skupnega s SDS in NSI. Ta je res popolnoma brez hrbenice, saj ni čudno, da so se ga po celi sloveniji odrekli vključno s SD.
4.11.2014 3 (4) (1)OceniNande 
Janez a lahko razložiš kaj stara garda podrazumeva pod ozurpacija? A to da ima Macedoni en glas v KVIAZ-u tako kot ostalih 8 strank? Torej bi se moral Macedoni odpovedati temu glasu in ga odstopiti skorumpirani ZZD ali SMC? A bi se moral SDS s 4 mandati odpovedati glasu v korist SD, ki je na volitvah komaj zbral glasove za en mandat? Stara garnitura, ki je kadrovala izključno po sorodstveni liniji si kot kaže še naprej predstavlja da je en glas stare garde vreden več kot 6 glasov ostalih strank?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava