Dan odprtih vrat Gasilske zveze Kočevje

12.11.2014 | 16:30

Predstavili so gasilska vozila in opremo. (Foto: M. L.-S.).

Predstavili so gasilska vozila in opremo. (Foto: M. L.-S.).

Vodstvo GZ Kočevje. (Foto: M: L.-S.)

Vodstvo GZ Kočevje. (Foto: M: L.-S.)

Kočevje - Gasilska zveza Kočevje, ki združuje 14 prostovoljnih gasilskih društev (PGD) z območja občine Kočevje ter PGD Osilnica in Fara iz sosednjih občin Osilnica in Kostel, je nedavno pripravila dan odprtih vrat.

Namen je bil, kot je povedal tajnik GZ Kočevje Milan Simičič, da ljudem pokažejo vsa gasilska vozila in ostalo opremo za gašenje in reševanje, kakor tudi osebno zaščitno opremo operativnih gasilcev – nosilcev izolirnih dihalnih aparatov IDA, gasilcev, ki posredujejo v primeru poplav, pri gašenju gozdnih požarov in pri tehničnem reševanju ob prometnih nesrečah. Da bi res pokazali vse, s čimer rokujejo in kaj uporabljajo pri svojem delu, so na parkirišču pred športno dvorano Kočevje, kjer so razstavili vsa svoja najrazličnejša vozila in opremo, postavili tudi štabno mesto z radijskimi zvezami ter šotor oz. mesto za prvo pomoč, za popestritev dneva odprtih vrat pa so organizirali tudi delavnice za najmlajše.

Kot je povedal Simičič, imajo na območju, ki ga pokriva GZ Kočevje, letno med 100 in 120 intervencijskih dogodkov zaradi požarov in drugih nesreč. »Smo solidno opremljeni, a še ne zagotavljamo predpisane osebne zaščitne opreme po kategorizaciji za posamezna društva,« je povedal. Glede na kategorizacijo ima premalo operativnih gasilcev osebno zaščitno opremo, zato bi to morali dograditi in tudi obnoviti, obnoviti pa bi morali tudi gasilsko tehniko, predvsem težjo, kot so avtocisterne in avtomobilske lestve za gašenje v višjih nadstropjih, saj so denimo te stare že 25 let.

M. Leskovšek-Svete

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava