gospodarstvo

Sodišče vendarle objavilo stečaj kočevskega Nolika

12.11.2014 | 13:00 | STA, M. M.

Foto: M.L.-S.

Foto: M.L.-S.

Kočevje - Okrožno sodišče v Ljubljani je na predlog dolžnika oz. Nolikove uprave danes objavilo začetek stečajnega postopka nad tem kočevskim pohištvenim podjetjem. Za stečajno upraviteljico je imenovalo Alenko Gril, upniki pa lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do 12. februarja prihodnje leto.

Predsednik Nolikove uprave Bojan Dolar je povedal, da bo brez dela ostalo vseh približno 170 zaposlenih. Sicer v podjetju še obstaja možnost ohranitve zdravih jeder in nadaljevanja proizvodnje, o čemer bo odločala stečajna upraviteljica. Predvidoma naj bi tudi ta skušala končati Nolikov 2,6 milijona evrov vredni projekt kogeneracije, ki je glavni razlog stečaja, je dodal.

Delavcem so izplačali vse plače in plačali vse prispevke. Oktobrsko plačo jim bo novembra izplačala stečajna upraviteljica, odpravnine pa naj bi dobili poplačane iz stečajne mase, je še povedal Dolar.

V Noliku, podjetju z več kot 60-letno tradicijo, so pojasnili, da je glavni vzrok stečaja zamuda naložbe v kogeneracijo, ki je bila ključni in življenjsko pomembni ukrep za poslovno-finančno prestrukturiranje družbe.

Nolik je za naložbo iz razvojnega programa Pokolpje pred tremi leti dobil dobrih 180.000 evrov nepovratnega denarja. Projekt zamuja že skoraj devet mesecev oz. dlje od dogovorjenega izvedbenega roka. Kljub že izvedenemu pogodbenemu plačilu pa je napovedana še dodatna trimesečna zamuda.

Zamudo naj bi, kot menijo v Noliku, povzročili slaba strokovna podkovanost projektanta in izvajalca, razpad konzorcija za izvedbo, slabo pripravljena in pomanjkljiva dokumentacija ter izvajalčevo neustrezno vodenje projekta, še ugotavljajo.

Projekt kogeneracije zamuja, hkrati pa ne vedo, ali bo sploh končan ali bo kogeneracija sploh delovala in ali bodo dosegli pogodbene parametre.

Nolik je tako - družba namreč ne izpolnjuje ključnih pogojev omenjenega finančno-poslovnega prestrukturiranja, hkrati pa potrebuje čvrsta jamstva, da bo naložba končana v najkrajšem možnem času in nima možnosti reprogramiranja posojil - potisnjen v brezizhodni položaj.

Izpada kogeneracije, s katero so povezani še drugi predvideni ukrepi prestrukturiranja, tudi ne more ustrezno nadomestiti nobeden od drugih ukrepov uprave. Dolar je še potrdil, da je podjetje ob 4,7 milijona evrov čistih prihodkov lani ustvarilo 1,6 milijona evrov čiste izgube.

Družba s tekočim poslovanjem izpada prihodkov, izgube in škode, ki nastaja zaradi nedokončane kogeneracije, ne more več pokrivati. Dodatnega denarja ne more dobiti, hkrati pa izgublja poslovni ugled.

Njeni upniki tudi niso sprejeli predloga uprave za dogovorno prestrukturiranje s pretvorbo terjatev v lastniške deleže ob hkratnem delnem ali popolnem razlastninjenju sedanjih lastnikov.

Po pregledu preostalih možnosti za sanacijo je uprava družbe ugotovila, da ne obstaja vsaj polovična verjetnost za Nolikovo kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobnost. Zaradi vsega navedenega je predlagala stečaj, so med drugim zapisali v Noliku.

‹ nazaj

Komentarji (1)

14.11.2014Ocenidolenc 
Poslušal sem izjavo direktorja na TV. Lasnik odloča kod in kam. Direktor je bil saj toliko sposoben, da je povedal kaj je z delavci in zakaj so v stečaju. To se redko zgodi. Samo po sebi pa se postavlja vprašanje ali bo možno v lesnopredelovalni idustriji v Sloveniji še kaj delat, kakšno je naše okolje. Osebno menim, da morajo tisti, ki znajo vzeti stvari v roke in tudi v tem primeru je tako. Stečaj naj bo nov začetek, nove artikle na trg, ki jih trg potrebuje. Res, da bodo potrebna investicijska sredstva, ampak postopno boste uspeli. Surovina je Kočevska prednost, za delo pa je tudi dovolj ljudi.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava