mladi dopisnik

Razstava starih knjig »Vsak čas ima svoje knjige«

13.11.2014 | 13:00 | Jelka Močnik, OŠ Stopiče

Razstava starih knjig »Vsak čas ima svoje knjige«
Razstava starih knjig »Vsak čas ima svoje knjige«

Stopiče - Letos smo na OŠ Stopiče dan reformacije obeležili z razstavo starih knjig. Učenci in učitelji smo prinesli res zanimive primere starega gradiva, v katerem smo našli tudi druge, zanimive stvari: posvetila, pisma, obrazec za položnico, svetleč papir...

Vsebinsko so knjige raznolike: priročniki, učbeniki, čitanke, vadnice, slovar slovenskega jezika, leposlovje, velik del pa predstavljajo knjige z nabožno vsebino. Od učencev je najstarejšo knjigo prinesla Teja Šinkovec: Shivljenje svetnikov in prestavni godovi iz leta 1831; najstarejšo knjigo pa je prispevala učiteljica Mateja Jaklitsch in sicer mašno knjigo v latinščini iz leta 1751!

Razstavo smo dopolnili še s prikazom pisav. V okviru knjižničnih ur so si jo ogledali vsi oddelki šole, na podružnici Podgrad pa so pripravili svojo razstavo. Pokazali smo knjige v različnih pisavah, jezikih, vezavah, materialih. Naslovne strani najstarejših knjig smo skenirali, da ne bi z listanjem poškodovali originalov. Učencem smo skušali privzgojiti spoštljiv odnos do naše dediščine.

Razstavo so si ogledali tudi starši (knjižnično popoldne) in zunanji obiskovalci. Lastnike najstarejših knjig pa so iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto poprosili, da jih prinesejo tudi v njihovo knjižnico.

Hranimo in spoštujmo našo dediščino!

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava