kočevsko-ribniško

Gozdarji in taborniki bodo jutri obnavljali gozdove

14.11.2014 | 17:30 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: Vinko Kukman, arhiv Lokalno.si)

ilustrativna slika (Foto: Vinko Kukman, arhiv Lokalno.si)

Ljubljana, Kočevje - Zavod za gozdove Slovenije in Zveza tabornikov Slovenije jutri pripravljata vseslovensko prostovoljno akcijo, s katero bodo obnovili del v žledolomu poškodovanih gozdov. Posadili bodo okrog 26.000 sadik, kar ustreza površini približno 12 hektarom gozda, akciji pa se lahko pridruži vsak. Trenutno je prijavljenih okoli 500 prostovoljcev

Podobno količino sadik bodo posadili tudi prihodnjo pomlad in v naslednjih letih. Sadnja sadik gozdnega drevja je enostavno opravilo, zato se akcije lahko udeležijo prostovoljci vseh generacij.

Delovne lokacije, prijave in zbirna mesta širom Slovenije so objavljene na spletni strani projekta. Prostovoljci se bodo jutri zbrali tudi v Stari cerkvi pri Kočevju, pri vaškem domu v Polomu.

Prostovoljci naj se akcije udeležijo primerno obuti in oblečeni ter opremljeni z rovnico ali krampom, s katerim bodo skopali jamice za sadike. Prav tako bodo dobrodošle delovne rokavice in plastične vreče ali torbe, v katerih bodo prenašali sadike po delovišču in tako preprečili, da bi se korenine sadik med delom izsušile.

Žled je v začetku leta prizadel več kot polovico slovenskih gozdov in poškodoval skoraj 10 milijonov kubičnih metrov lesa ali 25 milijonov dreves, ki jih bo potrebno posekati.

"Pri obnovi gozdov bomo izkoristili naravne procese pomlajevanja, deloma pa bomo morali pomagati gozdu s sadnjo sadik gozdnega drevja. V obnovo gozdov s sadnjo bo potrebno vložiti približno 2,5 milijona sadik," je pred akcijo pojasnil prvi mož zavoda za gozdove Damjan Oražem.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava