Posavski in dolenjski organizatorji ter dirkači eni izmed bolj prepoznavnih

15.11.2014 | 10:20

Posavski in dolenjski organizatorji ter dirkači eni izmed bolj prepoznavnih
Posavski in dolenjski organizatorji ter dirkači eni izmed bolj prepoznavnih

Terme Zreče - Pod okriljem AMZS je včeraj v prijetnem vzdušju v Termah Zreče potekala slavnostna podelitev nazivov moto športnik sezone 2014. V absolutni kategoriji je moto športnik leta sicer postal ljubljanski spidvejist Matej Žagar, a so v posameznih moto športnih zvrsteh Posavci in Dolenjci odnesli domov precej priznanj in odličij tako med tekmovalci kot tudi med organizatorji. Med podeljevalci nagrad pa sta sodelovala nekdanja odlična dirkača in tudi prvaka v svojih disciplinah Alojz Pavlič iz Novega mesta in Ivan Molan iz Krškega.

Med tekmovalci so priznanja za naslov državnega prvaka prejeli: v moto disciplini Enduro razred E1 Jaka Seles in v razredu E2 Aleš Vrhovc, oba člana MK Fortuna Parlow Ravnjak iz Ivančne Gorice ter v kategoriji društev MK Fortuna Parlow Ravnjak. Priznanje za mladinskega državnega prvaka do 21 let v speedwayu je prejel član AMD Krško, šestnajstletni Žiga Kovačič. Pri njem velja pripomniti, da je postal najmlajši mladinski državni prvak vseh časov. V motokrosu je naslov državnega prvaka v kategoriji do 125 kubičnih centimetrov dvotaktnih motorjev postal Jan Pancar iz AMD Šentvid pri Stični.

Posebna priznanja za mednarodne uspehe pa je prejel dolenjski cestno hitrostni dirkač Janez Prosenik za odlično deseto mesto v hitrostnem motociklizmu vztrajnostnih dirk.

V kategoriji organizatorjev pa so nagrade prejeli iz Posavja AMD Brežice (motokros) in AMD Krško (spidvej), ki sta prejela lovorike za najbolje organizirane prireditve. AMD Brežice je prejelo priznanje tako za organizacijo dirk na državni ravni kot tudi v kategoriji organizaciji sistemske dirke Evropskega prvenstva v kategoriji EMX 65, EMX 85 ter EMX Open. AMD Krško pa je prejelo priznanje v kategoriji organizacije mednarodne sistemske dirke kvalifikacijske Evropskega prvenstva za posameznike.

Kljub krizi v državi sta oba slavnostna govornika - predsednik AMZS Anton Breznik in predsednik strokovnega sveta za šport pri AMZS Drago Alenc - dejala, da sta v teh precej težkih časih ponosna tako na vse tekmovalce kot tudi organizatorje, ki so s svojimi športnimi in organizacijskimi uspehi doprinesli k ugledu AMZS in države. Oba sta poudarila, da je moto šport v tekmovalnem kot tudi organizacijskem smislu pomemben promotor razvoja tehnične kulture v Sloveniji in hkrati zagotovila, da bo krovna organizacija AMZS najboljšim v teh časih, ko je izredno težko najti v državi pokrovitelje tako tekmovalcem kot organizatorjem, poskusila še izdatneje pomagati po svojih najboljših močeh.

Ob bok slavnostni podelitvi in dogajanju pa smo opazili, da se strasti okoli dogodkov na zadnji dirki državnega prvenstva posameznikov v speedwayu, ko sta po štartu padla najboljši moto športnik Slovenije enaintridesetletni Matej Žagar in šestnajstletni mladinski državni prvak Žiga Kovačič, še niso umirile in šle v pozabo. Na odru sta se ob podelitvi naslovov znašla oba akterja. Najprej je priznanje prejel Kovačič in nato še Žagar, ki pa mlademu Kovačiču ni segel v roko in mu čestital. Očitno je, da Žagar kljub vsem fotografijam, ki dokazujejo Kovačičevo nedolžnost pri njunem padcu, vztraja pri svojem stališču, a s to potezo ni ravno požel simpatij, je pa bilo zato na ta račun po slavnostni podelitvi slišati v dvorani marsikatero opazko na račun slovenskega moto športnika leta. Kljub dejstvu, da je Žagar peti voznik sveta in že trinajstič državni prvak, bi se lahko do mladega talentiranega Kovačiča obnašal bolj zrelo, predvsem pa športno in korektno, ne glede na to, kdo je zakrivil tisti nesrečni padec. Veličina pravih šampionov se prepozna tudi po obnašanju in ne le po vrhunskih rezultatih.

Tekst: Mitja Pungarčič
Foto: Sašo Ključarič

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava