bela krajina

Ni denarja za Pokolpje in hitro cesto

17.11.2014 | 09:05 | B. B.

Zaprtjem Danfossa in Secopa se je socialni položaj v Beli krajini še poslabšal. (Foto: R. V., arhiv DL)

Zaprtjem Danfossa in Secopa se je socialni položaj v Beli krajini še poslabšal. (Foto: R. V., arhiv DL)

Črnomelj - Črnomaljski, metliški in semiški odbori SDS so v petek na vlado naslovili poziv za zagotovitev proračunskih sredstev za izvajanje programa Pokolpje in gradnjo tretje razvojne osi med Novim mestom in Belo krajino. Zaradi izredno slabega gospodarskega in socialnega stanja v pokrajini med Gorjanci in Kolpo vlado še pozivajo, naj pripravi poseben interventni zakon o razvojni podpori Beli krajini.

Kot navajajo v odborih SDS, vlada pri izvajanju programa Pokolpje namerno zamuja, v proračunu zanj ni zagotovljenih sredstev, program pa namerava ukiniti. Nesprejemljive, nadaljujejo v SDS, so tudi zamude pri gradnji hitre ceste med Novim mestom in Belo krajino. Tudi za ta projekt v proračunu za leto 2015 sredstva niso predvidena.

Slabe cestne in železniške povezave ter nezanesljiva energetska oskrba povzročajo težave belokranjskim podjetjem in odvračajo investitorje, ki se kljub nizkim cenam nepremičnin ne odločajo za naložbe, pravijo v belokranjskih odborih SDS in opozarjajo, da je tukajšnje gospodarstvo na robu preživetja, stopnja brezposelnosti visoko nad slovenskim povprečjem, povprečna plača pa veliko pod njim.

»Ogrožena je eksistenca ne samo velikih ampak tudi manjših podjetij in podjetnikov, obseg lastnih investicijskih virov je minimalen. Eden izmed perečih problemov pa je tudi izseljevanje mladih, izobraženih ljudi iz Bele krajine,« so še zapisali v pismu predsedniku vlade in ministru za infrastrukturo.

‹ nazaj

Komentarji (13)

17.11.2014Ocenivsaj to 
vsaj nekdo, ki se je tega spomnil.kje so druge stranke?
17.11.2014Oceninadica 
vse se je potuhnilo,denarja je zmanjkalo,lubce več ni,zdej pa marija pomagaj nam ti tam na občini,lenuhi izobraženi.....vse na goli otok poslat,to ni več normalno
17.11.2014 3 (4) (1)OceniRopez 
Kakšna hitra cesta in tretja razvojna os, če v skoraj štirih mesecih niso sposobni sanirati ceste pri Lokvici, na relaciji Metlika - Novo mesto. Pa saj je postavljen semafor, tako da zadeva ni nujna.
17.11.2014–1 (1) (2)OceniBogu iza leđa 
Ah pozabljena Bela krajina. me ne čudi, še posebej zdej ko nimamo sv ojega poslanca(ke)
17.11.2014–1 (0) (1)OceniBralec 
Bi se na Renato obrnili!?
17.11.2014Oceniha ha 
seveda, ko je pa toliko naredila za nas. Za takšnimi poslankami nam res ne rabi bit žal
17.11.2014Ocenianica 
kaj je dobrega naredila???zbudite se???secop so razkopali,pekarna je zaprta,sunroler dela polovično še,,cesta metlika črnomelj-sama jama,črnomelj-semič---katastrofa cesta,to je gospa renata brunskoletova naredila,to,to pa 24%brezposelnost,tu na jugo bomo,pocrkali zarad takih ko je ona!
19.11.2014Oceniiii 
a zdej so se v opoziciji v sds-u pa spomnili na belo krajino, ko jim pride prav za kričat proti vladi? eni se spomnimo, kako je vrli janez (oz. bolj, kako ni) hodil v bk med vodenjem vlade in kako je namenom izpuščal določene fabrike ipd.
19.11.2014Oceniooo 
ti iii si res iii al pa aaa, kaj ti je bulš.
19.11.2014Oceninočem, verjetno pa sploh ne znam 
iii ti je oproščeno, ker verjetno sploh ne veš, da ja ravno sds dal tretjo razvojno kot prioriteto, ko so bili na vladi. Črnomaljsko obvoznico je glih tk podpisal Janša. S prihodom levih pa se je zopet vse ustavilo. Tako, da kriči malo na svoje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava