Osmošolci OŠ Šmarjeta potovali v čas srednjega veka

18.11.2014 | 12:40

Osmošolci OŠ Šmarjeta potovali v čas srednjega veka
Osmošolci OŠ Šmarjeta potovali v čas srednjega veka

Šmarjeta, Rašica, Struga - Osmošolci OŠ Šmarjeta smo se v četrtek, 6. novembra, z avtobusom odpravili srednjemu veku in času reformacije naproti. Našli smo ju na dveh mestih: v Rašici in Gradu Struga na Otočcu.

Ko smo prispeli v Rašico na Trubarjevo domačijo nas je pričakala kustosinja, oblečena v nam neznana srednjeveška oblačila. Med njeno razlago smo se naučili veliko novega. Spoznali smo, kakšna oblačila so nosili ljudje v času reformacije. Izvedeli smo, kako so včasih tiskali in vezali knjige. Nato smo se odpravili v mlin, v katerem je urejena spominska soba Primoža Trubarja. Tam nam je kustos nazorno razložil o gospodarskih, političnih in verskih razmerah 16. stoletja, nas seznanil z življenjem Primoža Trubarja in njegovim delom in pomenom za slovenski narod. Posebej je poudaril, da je bil Trubar tisti, ki je Slovencem dal ime in se zavedal, da bo ravno slovenski jezik tisti člen, ki bo v prihodnjih stoletjih povezoval Slovence.

Nato smo se odpeljali proti Gradu Struga. Tam sta nas pričakala grajska gospa in kovač. Najprej sta nas pogostila po starih kranjskih navadah. Ponudila sta nam suho salamo, kruh in jabolčni sok. Potem sta nas popeljala po grajskih sobanah in nam z zanimivim vodenjem in prepričljivim igranjem razgrnila sliko o življenju na gradu. V nas je njuna prepričljiva igra pustila velik vtis. Kar pozabili smo, da smo v 21. stoletju in se prepustili srednjemu veku in prelepim dnevom življenja na gradu. Po tem zadnjem obisku smo se polni novih znanj in doživetij odpravili nazaj v šolo.

Iz takšnih ekskurzij se učenci naučimo veliko več kot pri branju knjig, poleg tega pa se na njih tudi zabavamo, zato upam, da nas v tem šolskem letu čaka še več takšnih ekskurzij.

Jan Trputec, 8. a, OŠ Šmarjeta

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava